Keskustelut Tekniikka Nyt se myytti on murrettu

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 27)
  • Nyt se myytti on murrettu

    Metsälehti oli testannut uusien ketjujen leikkuutehoa ja sitten viilattujen leikkuutehoa . Ihan uutena x-cut leikannut paremmin vaikka täällä jotkut muuta väittää. Halpisketju oli parantunut viilaamalla. Viilaaja ollut kokenut että ei jää siitäkään kiinni.

  • petep

    Stihlin ohjari on ollut yllätys jopa asennevammaisille,mutta sama sen millä ketjunsa viilaa.   Siihen en ole vaan koskaan uskonut että tuotantolnjalta ei saisi teräviä ketjuja ulos jos vaan halutaan .

    kuusessa ollaan

    Huskun tehdashan ja koneistus on uusin koko alalla, lienee myös tapahtunut kehitystä hampaiden ensihionnassa ja materiaaleissa? Samaahan on nyt Oregon tehnyt, SpeedCut -ketjut on hampaiden ensiteroitukseltaan aivan erilaisia kuin aikaisemmat Oregonin ketjut, tai ketjut mitä valmistavat muille (esim. Dolmar).

    Jätkä

    Purupiikin alentamistarpeen toteamiseksi ja . tarvittaessa suorittamiseksi paras apuväline on se mitättömän näköinen liuska, jolla todetaan piikin lyhentämistarve. Kun liuska asetetaan oikealla tavalla leikkuuhampaan etureunaan ja viilalla pyyhkäistään pois kaikki se, mikä liuskan päällä tuntuu, tulee säätähammas oikean korkuiseksi ja etureunaltaan oikeaan vinouteen. Viilaus tehdään samalta puolelta kuin pyöröviilalla teroitus (Kovakromaus ulkopuolella)

    Nuo ohjaimet, joissa viilat ovat tiukasti kiinni, ovat huonoja, koska viilasta hangataan yhtä ja samaa kohtaa, jolloin sen purevuus nopeasti heikkenee.

    Viilaa pitäisi pyöräyttää ja kopauttaa sen verran, että viilausjäyste putoaa siitä pois.

    Kehoittaisin kaikkia opettelemaan terän kunnostus mahdollisimman hyvin, Kyllä tekin sen opitte – Opinhan minäkin!

    Nimetön

    Parempi se on tuo Stihlin viilan ohjain purupiikin alentamiseen, ei tarvi sitä pelti läpyskää viilata ja ainakin minä olen sormilla pyöräyttänyt viiloja ja ne kyllä pyörii kun riittävän usein muistaa pyöräyttää ettei viilan jauho niitä ehi jumittaa. Viilan ohjaimella ei kannata viilata muuta kuin silloin kun saa laipan kunnolla kiinni esim. viilapenkkiin ja viilasta kunnon ote kahdella kädellä.

    kuusessa ollaan

    Stihlin ohjaimessa pyöröviilojen(tavalliset sahaviilat) tiukkuus on sellainen, että pääsevät hieman pyörimään, eli viilauskohta vaihtuu vähitellen. Lisäksi viilaus tulee tehtyä koko viilojen mitalla, koska päässä on oikea viilauskulma, viilaus tulee tehtyä aivan päästä päähän.

    Jätkä

    Purupiikin kohdalla olen päätynyt ratkaisuun, joka yllätti ainakin kaikki ammattilaiset. Korkeuden tarkistan liuskalla. Lattaviilana käytän 12 tuumaista lattaviilaa, joka on juuri sopivan leveä ollakseen purupiikin päällä ja nojaten edellä olevaan leikkkuuhampaan takapuoleen.

    Esim yksi työntö – kontrolli. Jos viilaus on sopiva, samanlainen työntö joka toiseen piikkiin, sahan kääntö ja sama toiselle puolelle.

    Näin purupiikin etureuna tulee luiskaksi, ja lastu lähtee tasaisesti ja tökkimättä. Ainoa huono puoli on, että tuo iso lattaviila on suht kallis, mutta kyllä se kestääkin.

    Jos hifistellään, niin tuosta isosta viilasta hiotaan reunoista hakut pois, etteivät ne jyrsi leikkuuhampaan takaosaa.

    kuusessa ollaan

    Juu, samaa menetelmää olen metsäkoulun opin jälkeen käyttänyt 80luvulta asti, mutta stihlin ohjaimen hankinnan jälkeen on lattaviila saanut jäädä muihin hommiin.

    puunhalaaja

    Stihlin ohjaimella jopa humanisti osaa teroittaa.

    Per Ä Reikäs

    Mulla viilaa kone käteni ihan muuta;)

    oksapuu

    Kova hinku viilaamiseen pitää olla jos tehdas-uutta pitää alkaa viilaamaan…

    Sahaa tankin-pari ja viilaa sitten. Alkaa tuo moottorisahatyö metsässä olla katoavaa kansanperinnettä muutenkin…

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 27)