Keskustelut Puukauppa Nykyisen metsälain varjopuolia

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 21)
  • Nykyisen metsälain varjopuolia

    Olen useammalta suunnalta viime aikoina kuullut viestiä nykyisen metsälain mahdollistaman, parhaassa arvokasvussa olevien kuitupuumetsien laajoistakin avohakkuista.
    Tapaukset liittyvät yleensä rahavaikeuksiin, mutta onko se paras tapa yrittää ratkaista ongelmaa?
    Kuka huolehtii näiden alueiden uudistamisista, jos rahat ovat jo muutenkin loppu?
    Uskoisin arvokasvuvaiheessa oleville nuorille metsille löytyvän ostajia jopa kohtalaiseen hintaan, mutta tyhjäksi hakattujen ja uudistamista odottavien maapohjien kaupoissa ei kyllä suuret rahat liiku.
    Ko. tapauksissa ei ole ollut kysymys metsän vajaatuottoisuudesta eikä puita tappavista taudeista.

  • Puuhastelija

    Muuan viikko sitten oli naapuripitäjässä isohko metsätila myynnissä. Tilalla oli useiden hehtaareiden hakkuuaukea, (saattoi olla yli kymmenen ha), jonka uudistamiskulut tulevat ostajalle. Eli tämä suosii joppareita. Jos löytyy puustoinen tila niin hakataan kaikki mikä on mahdollista ja hakkuiden jälkeen myyntiin.

    Visakallo

    Saattaa olla kiinnityksen haltialle joskus karu yllätys, kun aikoinaan normaalisti kiinnitetty metsätila osoittautuukin muutaman kymmenen hehtaarin täysin tyhjäksi aukoksi…

    jees h-valta

    Kumma kun niitä puuntakuselle niin kovasti kuuluu. Kun esim. täälläpäin en tiedä yhtään. Ja mitenkähän niistä kannoista siellä avohakkuulla saa selville syyn hakkuuseen?
    Mietin tässä vain kun itsekkin olen kaatamassa parhaassa ”arvokasvussa” olevaa viiskymppistä kuusikkoa. Jos en sitä tekisi olisi kohta kelometsää samanverran. Tikat vielä hetken kauemmin juhlisi kun nyt mutta olen niin ikävä että vien niiltä eväät.

    Visakallo

    Tätä Suomea on aika paljon myös Harjavallan ulkopuolella.
    Ei minunkaan kotipaikkakunnallani näitä tapauksia ole onneksi vielä kovin montaa ollut.
    Meikäläinen kuitenkin tapaa metsäalan ihmisiä eri puolilta valtakuntaa niin työn, sukulais- ja ystäväpiirinkin puitteissa.
    Siinä ovat nämäkin asiat tuleet esiin.
    Meilläpäin hyvin hoidettu viisikymppinen kuusikko on yleensä jo päätehakkuukypsää.

    jees h-valta

    Kyllä tosiaan kypsyy. Omistaja meinaan, kun kirjanpainaja painaa menemään ja tasainen tikkojen naputus joka puolella palstaa. Onhan siellä oikeasti joku tukkipuukin mutta kuituvoittoisuus kyllä vielä selkeä. Karu mäki joten ehkä hiukan väärä puulajikin. Mutta se taas ei ole ollut minun valintani.

    Jätkä pätkät

    ”Muuan viikko sitten oli naapuripitäjässä isohko metsätila myynnissä. Tilalla oli useiden hehtaareiden hakkuuaukea, (saattoi olla yli kymmenen ha), jonka uudistamiskulut tulevat ostajalle. Eli tämä suosii joppareita. Jos löytyy puustoinen tila niin hakataan kaikki mikä on mahdollista ja hakkuiden jälkeen myyntiin.
    Lähetetty: 8 h, 5 min sitten
    Lähettäjä: Puuhastelija ”

    Kyllä ainakin aikaisemmin hakkuualueen metsittäminen kuului sen hakkuuoikeuden omistajalle.
    Ellei yksityismetsälakia ole siltä osin muutettu.

    Puuhastelija

    Ei ollut kyseinen palsta enää myytävien joukossa, joten en voinut tarkistaa oliko uudistamiskulut ostajalle. Mutta yhdellä tilalla jonka olen ostanut oli hakattu kuvio, jonka uudistamiskuluista vastasi ostaja eli siinä tapauksessa minä. En tiedä onko se väärin jos kaupan ehdoissa jo mainitaan, että mitä muita kuluja ostajalle tulee.

    jees h-valta

    Puuhastelija oikeassa, kyllä voidaan siirtää jos muuten ei ole uudistaminen venynyt yli lakirajojen.

    tamperelainen

    ”Ostaja tarkastanut palstan ja tutustunut kaupan yhteydessä esitettyihin asiakirjoihin,eikä niiden suhteen huomauttamista”

    Jos kauppakirjasa noin lukee ja ostopalstassa esim 10ha uudistamatonta alaa,niin myyjä ei ainakaan ole vastuussa uudistamisesta minkään lain nojalla

    Noita hakkuuaukkoja on uudistamatta siellä täällä,ei niihin kovin aktiivisti puututa ja ainahan voi kertoa tekevänsä luontaista uudistamista.”Pehmeitä ,vihreitä menetelmiä,nääs”

    Jätkä pätkät

    Joopa. Näkyy laki muuttuneen ja sysää ostajan niskoille uudistamattomat alat.
    Sikälis se aukkokaan ei aina ole kovin paha, kun sen on saanut ”ilmaiseksi”, eikä siitä tarvitse maksaa veroa.
    Kuka on nähnyt kymmenen vuotta vanhan aukon?
    Vanhan lain aikaan oli vakuustalletus, jossa osa metsärahasta talletettiin vakuustilille, josta maksettiin uudistuskustannuksia taikka jos uudistettiin ilman kustannuksia, varat vapautettiin, kun taimikko oli vakiintunut.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 21)