Keskustelut Metsänhoito Nuoruuden savotat

  • Tämä aihe sisältää 39 vastausta, 13 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta sitten Jätkä toimesta.
Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 39)
  • Nuoruuden savotat

    Mikko Niskanen ohjasi Kalle Päätalon kirjojen pohjalta tehdyn elokuvan, joka perustuu omaelämänkertaan. Kallehan aloitteli metsätyön ihan nuorena ja kertoi elämänsä vaiheista tarkkaan.

    Ihmettelen kuitenkin talvisavottaa, johon Kalle joutuu lähes kylmiltään. Olen melko varma, että ei tuolloinkaan kuitu – ja kaivospuita tehty keskitalvella paksun lumen aikaan, vaan ne hakattiin kesäaikaan, kuorittiin ja kuivuttuaan ajettiin talvella pois.

    Paksun lumen aikaan hakattiin tukkia, jolloin tyvellä lumen potkiminen / lapioiminen jäi vähäisemmäksi päivän mittaan. Ei tuollainen homma, mitä talvisavotassa on kuvattu olevan, ole missään tapauksessa järkevää. Aivan varmasti jokainen, joka pääsi, lähti muihin hommiin.

  • Jätkä

    Yleensä hevosella ajetut telat olivat vain yksivarvisia, korkeintaan kaksi, jolloin pölkyt näki aina. Joskus- ennen ajanlaskuan alkua tukeissa ei ollut pituusmerkintöjä, vaan ne mitattiin ihan sitä varten tehdyillä mittaketjuilla, joissa oli yhden jalan välein metallilätkä, johon oli jalkanumerot stanssattuna. Silloin tukit olivat yhessä kerroksessa.

    Kun tulivat hydrayliset nosturit, tehtiin tukeistakin useampikerroksisia ”Tapuleita”, joissa tukin latvapäät olivat näkyvissä.ja saksilla pääsi toteamaan paksuuden.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Kyllä me teimme kolmikerroksisia teloja. Enenpää ei oikein ollut mahdollista kun alempien varvien tukinpäät piti olla kunnolla mitattavissa saksilla. Pituusmitta pistokokeina, muutamasta pöllistä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    harrastelija harrastelija

    Metsäteknikon koulutukseen pääsemiseksi vaaditiin hyvä laskutaito. Meillä oli kymppinä ( = pikkukiho) kaveri, joka yritti 5 kertaa metsäoppilaitokseen, koska isäkin oli metsäteknikko. Kylässä metsäteknikko oli niin iso herra, että kaikki kutsuivat häntä tittelin mukaan, eli TETNIKKA!

    No, jotkut jätkät käyttivät sitä joskus vähän hyväksi. Palstalla mitattiin halkopinoja. Pinot tehtiin mittoihin 1,5 x 1,5 metriä. Siinä kun kyseinen kymppi oli mittaamassa, niin jätkä totesi, että 3 motin pino! Väittivät että läpi meni 🙂

    Jätkä

    Taneli. Miten se pituusmitta – muutamasta pöllistä – otettiin? Eikö päissä ollut pituusmerkintöjä?

    Kolme kerroksinen tapuli on kyllä korkea, jos rakenne on perinteinen, eli tukit aluspuuna, täysi tukkivarvi, tukit välipuina, täysi tukkivarvi , tukit välipuina ja kolmas tukkivarvi?

    No Pohjanmaallahan on tiet pengerretty koholle, niin että tukkitelat tulivat paljon alemmas kuin tukkireet kuorman kanssa.

    r.ritva r.ritva

    Ihan tuli iloiselle mielelle näistä moninaisista tarinoista.Enpä tiedä onko näitä aikaisemmin näilläkään palstoilla innostuttu kertomaan.Nykypäivänä näistä saisi tuomion petoksista tai mitä näitä on.Jokaisella pitäisi olla oma lakimies muutoin enää ei pärjää.Tuolloin oli joku ”lännenlaki”asiat hoituivat paikanpäällä.

    Hyvää Uutta-Vuotta.Katsellaan mitä taivaalle lennätetään.Ennustetaan tulevaa tinoista.Saunotaan ja odotetaan sitä luvattua myräkkää kukin tavallansa.rs

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Jätkä: ”Taneli. Miten se pituusmitta – muutamasta pöllistä – otettiin? Eikö päissä ollut pituusmerkintöjä?”

    Tottakai oli pituusmerkinnät päässä. Tarkistusmitta muutamasta pöllistä keppimitalla pääasiassa. Kyllä tuo ketjumittakin ostajalla oli, keppimitalla sai vain helpommin tarkistusmitan vaikka välivarvista.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Edesmennyt naapuri oli mestari halkojen ladonnassa,kaikki oli ”kynsillään” ,eli ainoastaan halkaistua halkoa pinossa,pyöreä tavara sitä vastoin omaan uuniin,koska se olisi mennyt kuulema ilmaiseksi.Toinen naapuri myi taasen usempaan kertaan kiviaidan ,kaikki tyvet kuitupinossa olivat tienpuolla.Ostomies varmaankin asian huomasi,mutta kun isännällä oli erittäin puustoinen tila,katsoi läpi sormiensa ja sai joka kevät komeat pinot hankintapuuta.Täytyy sanoa,että olen nähnyt papparaisen halkopinot aikanaan,olivat komeat ja suorat.Mutta ei halkokauppiaat lopussa olleet oikein kiinnostuneita,koska kuormaimella mättäen ne kutistuivat melkoisesti,myyjä oli myös hintatietoinen.                                                                                                                                            Sitten tikkuhaavan laadunparantamiseen.Tulitikkutehtaat ostivat haapatukkia aikanaan ja haavoissa oli usein lahoa keskellä,pieni kova laho ei niinkään haitannut,mutta usein oli pehmeää lahoa,jolloin sorviin kelpaamatonta oli.Isävainaalle haavanostaja kertoi tapauksesta Mikkelin seudulla,kun oli vastaanottamassa isännän tuhtia haapapölkkypinoa.Ensin talossa antoivat huikat ja läksivät mitalle,niin osa tukinpäistä oli perunamuusilla keskeltä käsitelty,jotta tervettä puuta tuli.Oli huomannut asian,mutta oli tuumannut itsekseen,että menköön,mutta tämä kauppa viimeiseksi kyllä taitaa jäädä tästä talosta.

    Jätkä

    Hankintakaupoissa tuli kyllä jo siinä vaiheessa, kun meikäläisellä pysyi moottorisaha hyppysissä – merkittyä myös pituus kolikynällä päähän.

    Silloin ei ostaja enää mitannut pituuksia, mutta luovutusmitta tehtiin aina. Ostomiehellä meni nenä solmuun, kun tulivat kahteen pekkaan mitalle ja tukkiteloista näkyi, että ne oli siinä jo saksittu, kun lumeen oli jäänyt saksien jäljet. Ostohenkilö sanoi, että mitäs näitä nyt sitten kahteen kertaan mitataan, kun te olette ne jo mitanneet. Isälle se olisi sopinut hyvin, mutta alkoivat mittaamaan.

    Mittaustodistukseen olivat saaneet pienemmän määrän, kuin mitä meiddän mitalla oli tullut, eikä sitä hyväksytty – Huomasivat ”laskuvirheen” omissa laskelmissaan ja korjasivat reilusti yli meidän mitan. Kannatti mitata etukäteen, harrastuksen vuoksi laskin mittalistan silloin, kaikkine korjauskertoimineen.

    Ikää minulla taisi olla 15 vuotta .

    Lenkopetäjä

    Paljonko ammattimetsurilla tuli tukkia keskimäärin päivässä sillon 80-luvulla kun oli vielä miehiä ja moottorisahoja?ite olin kossin nulikka vielä sillon

    eero heikki eero heikki

    80 luvulla oli pystymittaleimikoita,katkonnassa ei tarvinna mittanauhaa,kaet rekallinen tuli ihan kohduutella tukkia pv,80 luvun puolivälissä oli sitten motollekaatoja,sitten motot yleisty jotka saivat puun nurin,firmoja fuusioitu ja paljon metsureita joutui pois,no tänäänkin olin motolle kaatamassa ylisuuria !

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 39)