Keskustelut Metsänhoito Nuoresta metsästä jatkuvaan kasvatukseen?

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 95)
  • Nuoresta metsästä jatkuvaan kasvatukseen?

    Aikaisempien hakkuiden seurauksena minulla on nyt 34 ha taimikkoa T1 ja T2 noin 30 ha (maapohja MT ja OMT). Jos ajattelisin kasvattaa sitä jatkuvalla kasvatuksella, niin millä logiikalla nuorta puustoa pitäisi harvennuksissa käsitellä. Pitäisikö hyvin kasvaneet säästää ja antaa niiden kuroa etumatkaa muihin? T2 tulossa harvennukseen lähikesinä.

  • Gla

    En käsitä puheita harsintametsän tiheästä korjuuvälistä. Kun kasvu hiipuu, eihän siellä tarvitse käydä kuin kerran tai kaksi vuosisadassa.

    Visakallo

    Riippuu tietysti siitäkin, kuinka usein sinne tulee tuulenkaatoja ja  kuinka paljon puita alkavat kuolla pystyyn.

    aegolius

    Olen sitä mieltä, että Perko itse on mainio tapaus. Hän suosittelee luettavaksi kirjaa. Jos suosittelemassaan kirjassa on ”vikaa”, täytyy kuitenkin ottaa yhteyttä kirjoittajaan. Suosittelija ei vastaa sanomisistaan. 🙂

    Hän suhtautuu suosittelemaansa opukseen ilmeisen luottavaisesti ja korostaa lukutaitoa. Kuitenkin ”Onnistunut metsänuudistaminen” -opuksen opetukset ovat jääneet ymmärtämättä, koska ”Tärkeimpiä toimia aukkomenetelmässä  on tamppaus”. Ei siellä tamppaamisesta mainittu halaistua sanaa.

    Voisikin kysyä, miksi Jatkuva kasvatus olisi uskottavampi kuin Onnistunut metsänuudistaminen? Miksi luotat kirjallisuuteen näin räikeästi valikoiden? Oliko jälkimmäisessä liian vähän helppolukuista proosaa ja liikaa vaikeita graafeja?

    Jovain

    Tuskin metsänhoito on joko tai, eiköhän se ole molempia ja valinta sen suhteen on suhteellisen helppo. Kannattaako lähteä torjumaan sitä mitä luonto palauttaa. Jaksottaisella metsänhoidolla päästään hyviin tuloksiin ja sen avohakkuiden kautta on erinomaiset mahdollisuudet saada aikaiseksi sekametsiä, niin myös vaihtelevarakenteisia metsiä. Siihen pyritään myös jatkuvassa kasvatuksessa. Olisiko kuitenkin pienaukko riittämätön tavoite peitteiseen metsänhoitoon, monipuolistamaan metsänhoitoa. Tässä mielessä aukko olisi paikallaan ja ihan hoitotavasta riippumatta.

    Scientist

    Kokeilin parikymmentä vuotta sitten Kymenlaaksossa kasvattaa pientä aluetta tammelle. Ensin tammen terhoista, sitten mhyltä hankituilla tammen taimilla. Ei tullut oikein mitään ja myöhemmin istutin alueelle kuusen taimia. Mutta kuinka ollakaan metsään on syntynyt luontaisesti melko runsaasti tammia. Ilmeisesti närhet ja oravat levittävät sitä jostain läheltä vanhoista tammista.

    Kuusiuskova

    Meillä lisätään nykyään tammea melkein jokaiseen taimikkoon pieniä määriä, ja on niitä jonkun verran tullut luontaisestikin. Oma kokemus on että tammi kasvaa vähintään kuusen nopeutta.

    Menninkäinen

    Yhdellä tilalla tammen taimia tulee luontaisesti. Mutta kunnon puita niistä on turha odottaa kun joku hirvieläin kaluaa rungon.

    Perko

    Metsän uudistaminen on tarpeeton kun säilyttää kasvavat ja tuottavat puut  eikä tuhoa metsää.  Puukin kuvaamat ongelmat voivat  johtua  ehkä siitä ” entisestä” systeemistä ja muutoksesta, suuri osa myyteistä   ei johdu jk :sta.

    Jatkuvan myynninsysteemissä säästyy raivaussahan teriä ja viilat ym varusteet,  benssiiniä, myös maasturilla ajoja aukon vartiointiin.   Elämä lomakohteissa ja kylpylöissäkään ei tietenkään vedä vertoja talviselle  räntäsateelle kun   aukon keskellä pöheikössä  katsellee Huskun visiirin läpi.  Se on sankarillista elämää.  Palmun varjossa  ei ole hyväksi lekotella pitkään uinnin välillä.  Sellupuu savotat tarvitsee miehiä!

    Timppa

    Perkailin metsiä n 45 vuotta.  Lopulta oli 83-vuotiaana lopetettava.  Motoriikka alkoi pettää.  Oli hyvää kuntoilua.  Ei tarvinnut maksaa golfkenttämaksuja.  Ja erittäin hyödyllistä.  Ne metsät kasvavat hyvin monen sukupolven ajan.  Jo oppi myös paljon metsänkasvusta, kun tuli raivaamaan aikaisemmin raivaamaansa kohdetta.

    Suosittelen sinullekin Perko, jos olosuhteet sallivat.

    Rane

    ”uuden pellen.”

    No ei.Muistaakseni Perko kertoi kasvattaneensa puuntaimia jo 50-luvulla joten varsin vanha on kyseessä.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 95)