Keskustelut Metsänhoito Nuoresta metsästä jatkuvaan kasvatukseen?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 95)
  • Nuoresta metsästä jatkuvaan kasvatukseen?

    Aikaisempien hakkuiden seurauksena minulla on nyt 34 ha taimikkoa T1 ja T2 noin 30 ha (maapohja MT ja OMT). Jos ajattelisin kasvattaa sitä jatkuvalla kasvatuksella, niin millä logiikalla nuorta puustoa pitäisi harvennuksissa käsitellä. Pitäisikö hyvin kasvaneet säästää ja antaa niiden kuroa etumatkaa muihin? T2 tulossa harvennukseen lähikesinä.

  • Metsuri motokuski

    Minusta ensimmäinen harvennus ihan normaalisti. Sitten kun toinen harvennus tulee niin siinä vaiheessa kannattaa katsoa onko taimettumista tapahtunut ja kuinka eri rakenteinen metsä. Olisiko metsästä ainesta jk metsäksi. Kuusikko on haasteellinen saada taimettumaan luontaisesti. Mutta jos se onnistuu hyvin niin mikä ettei. Ensimmäistä harvennusta ei ainakaan kannata jättää tiukaksi jotta uuden metsä alulle olisi paremmat olosuhteet.

    A.Jalkanen

    Sekametsäisyys eli eri puulajien sekoitus edistää taimettumista joten sitä kannattaa harvennuksissa suosia.

    PHR

    Kuustahan tuo on ja vielä ajattelin, että kun siellä on 4ha aukko ja uudistamisvelvoite, niin kaipa siihen on taimet laitettava vaikka kuinka mitä toivoisi taimettumiselta.

    PHR

    Niin toki aika paljon koivua on myös ja sen oletan täydentävän tuota puuvalikoimaa luontaisesti

    Timppa

    En kyllä ymmärrä yhtään mitä järkeä on kasvattaa tavallista talousmetsää jatkuvalla kasvatuksella.  Kasvu ja tulos ovat selvästi pienempi.  Korjuu vaikeaa ja riskialtista jäävän puuston osalta.  Ostajat pitävät selkeästä tyylistä ja ovat valmiit maksamaan siitä.

    Sekametsä on eri juttu, mutta sellaistahan ei saa jatkuvalla kasvatuksella syntymään.  Sitähän kannattaa perkauksissa ja harvennuksissa suosia.

    Jos nuorta puustoa alkaa harventaa jk-tavoitteena, niin pohjapinta-ala pitäisi pudottaa tosi alas, mistä kasvu kärsisi.  Samalla saisi myös pahentuneen tuulituhoriskin.  Suomen metsät pilattiin aikanaan harsinnalla.  Ei kannata samaa tehdä uudelleen.

    mehtäukko

    Samaa mieltä.

    Rane

    Kuten on monesti todettu Jatkuva kasvatus on makeimmillaan kun on jaksollisesti kasvatettua metsää jossa sitä harjoittaa.Homma huononee heti kun joudut harjoittamaan sitä jo valmiiksi harsitussa metsissä.

    Eli hyvä taktiikka on että kasvatat metsäsi ihan normaalisti jaksollisesti.Kun sitten joskus alat miettiä että olisiko kohta aika tehdä päätehakkuu niin teetkin harsinnan josta saat mukavasti puuta hiukan huonommalla hinnalla kuin päätehakkuusta.Sitten korjailet muutamia vuosia tuulenkaatoja ja odottelet taimettumista.Lopulta vedät väistämättömän johtopäätöksen ja teet aukon johon istutat taimet.

    Tässä taktiikassa on toki mahdollista että järki palaa päähäsi ja jätät tämän jk-välivaiheen pois ja säästät rutkasti rahaa ja  hermojasi.

    mehtäukko

    No mutta jk-tappiohan on esitettyjen lukujen valossa tuolla p-alalla rapiat 50.000 €urroo kierto-aikana.

    Paljon vai vähän?

    Teufelin Zumi

    Edelleen on siis olemassa tuulia jotka osaavat valita kohteekseen jatkuvan kasvatuksen metsän, onko olemassa asiasta joku tutkimus?

    A.Jalkanen

    Istutettu kuusentaimikko ei ole ihan optimaalinen lähtökohta jk:hon. Parempi olisi luontainen sekataimikko, jonka alle tulisi sitten kuusi. Jos kysyjä oikeasti haluaa kokeilla jatkuvapeitteistä metsää, kuusen osuutta puustosta pitäisi vähentää.

    Jos on vielä jokin aukko istuttamatta kuuselle, niin jos jättäisi istuttamatta. Jos lähellä on isoja puita, ne siementävät kyllä hyvin muokatun uudistusalan. Vaihtoehtoisesti voisi kylvää itse koivua – siemeniä on helppo kerätä loppukesällä puista ennen siementen varisemista. Lisäksi on tietenkin kaupalliset koivun siemenet. Leppä tai tervaleppä myös helppoja kerätä ja sopivat rehevälle maalle. Jk-menetelmän kannattavuus perustuun paljolti siihen, että uudistamiseen ei sijoiteta rahaa, joten istutus on vähän takaperoinen tapa lähteä liikkeelle.

    Jos itsellä olisi OMT-pohjaa aukko etelässä, harkitsisin jalopuumetsän perustamista.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 95)