Keskustelut Metsänhoito Nuoren metsän hoito

  • Tämä aihe sisältää 27 vastausta, 13 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 7 vuotta, sitten Nalle toimesta.
Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 27)
  • Nuoren metsän hoito

    Mitä tehdä tiheikölle joka on istutettu kuuselle n. 20 vuotta sitten eikä sen jälkeen ole tehty mitään? Kuuset 6-8m pitkiä, koivut 10- 12 m pitkiä ja tiheyttä 20-30000. Ongelmana koivut, jättääkö täytöksi vai poistaako kaikki. Mikäli jätetään koivuja, tulkitaanko nuo ylispuiksi kemerassa?

  • Tolopainen

    Koivu lahoaa muutamassa vuodessa maahan kaadettuna, ei ole mikään ongelma, kun moto tekee harvennushakkuun, jos renkaiden alla on puutavaraa.

     

    wanhajätkä

    GLAn kanssa juuri samaa mieltä kannattavuudesta. Ilman kemeratukea se ei olisi mahdollista. Vauriden korostamista konekorjuussa en ymmärrä. Ajourathan on jokatapauksessa tehtävä ensiharvennuksessa. Tuommosessa hakkuussa tulee ajourilta puuta melkoisesti. Otan mielelläni vastaan kemeratuen korjaamalla puun energiaksi. Lannoitus perään samoja uria myöten. Tuotto nousee huimasti ja seuraava harvennuskin on vuorossa hyvinkin pian.

    Parimetriä korkealta moton hytistä näkee varmasti paremmin rungot ja latvukset kuin maajalasta. Joukkokäsittelyssä kouraan otetaan kerralla puolenkymmentä runkoa ja nostetaan uralle puitavaksi. Ajourien väliin tulevat vauriot ovat hyvin harvinaisia. Ihan pahimmat vitikot käyn ensin raivurilla läpi. Melkosta onkivapametsääkin olen pronttosauruksella rouskuttanu.

    Yhtäpaljon heikosti tehtyjä hoitotöitä tuommosissa on teki sen millä vaan. Ei ole niin helppo rasti.

    Tolopainen

    Ensiharvennus tulee sitten, kun jotain korjattavaa on ei niitä uria kannata muutamaa riukua varten tehdä, ainakin itsellä kertymä olisi jäänyt alle 20 kiintoa hehtaarilta, ei pikkurahat kiinnosta. Jos niiden hankkiminen maksaa enenmän kuin puista saa.

    wanhajätkä

    Eikö kelpaa 450 ekua hehtaari ja puusta vielä yli neljäsataa… Kannattaa vaikka teettää jos ei oo omia vehkeitä. Nyt alan tekeen 40 hehtaarin aluetta. Siihen mahtuu monenlaista tureikkoa mutta menen kaikki läpi kerralla. ajourat tuhkalannoitustavarten samalla

     

    Tolopainen

    Se on harkinnassa, jos kokeilisi hehtaarin tehdä harvennusta tässä syksyllä. Kyllä tässä masennus iski,  kun kuunteli ostomiehen puheita miten hankintahakkaajan tiliä ollaan pienentämässä.. Äänekoskelle pitää havukuitu olla eri pinoissa, sehän pienetää tiliä muutaman prosentin.

    Puuki

    Vähintään 35 mottia pitäisi löytyä energiapuuta /ha , jotta saa tuen. Lapissa riittää 10 m. vähemmän.

    Omalla koneella tekemällä on erilaista toimia, kun voi tehdä kuten haluaa. Helposti menee pilalle hyvä metsä isolla koneella raivauksia tehtäessä. Paljon on kiinni tekijästäkin.

    Metsuri motokuski

    Tuo wanhanjätkän selvitys toimii varmaan jos itsellä on moto jota joutaa käyttää työssä. Silloin ei kaikki kustannukset tule esille totuudenmukaisena. Tai kyllähän ne tulisi jos työlleen laskisi oikean hinnan. Oletan että aloittajalla ei omaa hakkuukonetta löydy joten kaikki hakkuut tehdään ostopalveluina. Silloin tullaan kannattavuudessa jo eri tasolle. Joten Gla:n ja muidenkin mainitsemat keinot ovat varmaan järkevimmät.

    A.Jalkanen

    Minulla on aika lailla vastaava kohde, kuvio vähän päälle hehtaarin. Taimikonhoito tehtiin liian varovasti ja koivu pääsi luiskahtamaan etukasvuiseksi kuuseen nähden. Siihen tehtiin ensin ennakkoraivaus, ja muutama vuosi odoteltiin sopivaa saumaa puukauppaan. Tänä vuonna onneksi sattui harvennushakkuita lähialueelle, ja koivuylispuut menivät kaupaksi. Pystykauppahinta oli 12 euroa koivukuitumotille miinus mhy:n osuus puukaupassa avustamisessa 0,955 euroa (sis. alv) motille. Nyt on kuusentaimikko hyvässä kunnossa, kun lähes kaikki koivuylispuut poistettiin.

    pihkatappi

    Palvelusopimus tiloilla katkotaan raivaussahalla tiheyteen 1800 kpl/ha ja hakkuu tehdään sitten myöhemmin, kun poistuman tilavuuskin on jo järkevä. Voi olla että alkavat keräämään noista energiaa jatkossa, sellainen sekamelska tuosta tulee, toisaalta enskan jälkeen on kuitenkin jo ihan eri näkymä, että saapi nähdä.

    Parashan se olisi kun myönnettäisiin tukea vain alle 7 metrisiin puustoihin, ei ohjaisi tukijärjestelmä vaikeaan ja kannattamattomaan työhön. Tukien pitää kannustaa järkevimpään toimintasarjaan, eikä niin että odotetaan korjuutukea riukuuntuvan metsän kanssa ja sitten laitetaankin raivausshalla maahan kun ei nyt kannattakaan se korjuu vieraalla.

    Puuki

    Samaa mieltä . Korkea hakkuupoistumaraja (35m3) johtaa liian pitkään odotteluun ja helposti puiden riukuuntumiseen varsinkin keskisen Suomen korkeudella.Halpaa puuta teollisuudelle toki, mutta metsän kehityksen ja myyjän kannalta huonompi juttu.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 27)