Keskustelut Metsänhoito Nuoren kuusikon kunnostus – ajankohta

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
  • Nuoren kuusikon kunnostus – ajankohta

    Terve

    Tarkoitus on harvennella/perata pientä kuusikkoalaa, joka on päässyt kasvamaan huomattavasti liian tiheäksi. Ikää puilla on 25-30 vuotta ja pituutta sellaiset 9-12 m. Kuusia on noin 4000/h, eli yli puolet tulee ottaa pois. Halkaisijat lienevät luokkaa 5-12 cm (poistettavilla varmaan alle 10 cm?). Alaoksat ovat kuusista karsiutuneet ehkä miehen korkeudelle, eli aika tukossa on valon suhteen. Kuusien päällä on myös muutamia vanhempia koivuja ylispuina. Hoitosuunnitelmassa on mainittu koivujen poisto ja nuoren metsän kunnostus. Ajatuksena oli kevään aikana tehdä kunnostusta, mutta mieleeni heräsi ajatus mahdollisista riskeistä juurikäävän, myrskyjen, lumituhojen yms osalta.

    Missä vaiheessa uskallan tätä harventaa ja millä tavalla? Neuvoja otetaan vastaan. Puut jäänevät polttopuukäyttöön, jos siihenkään kelpaavat. Koivut luonnollisesti klapeiksi itselle.

    ps. kiitän kovasti neuvoista jo etukäteen, näin noviisina ensimmäisen viestin muodossa liikenteessä. Voin jossain vaiheessa koittaa laittaa kuvaa.

  • pihkanaama

    Mielenkiintoinen aihe, koska itselläni on vajaa hehtaarin kuvio ylitiheää kuusikkoa. Edellisellä omistajalla on jäänyt taimikonhoidossa liian tiheäksi. Siinä on noin 2500 runkoa/ha, puiden mitta 10-12m. Joukossa on pari metriä kuusia pidempiä koivuja.

    Meinasin hoitaa tulevana syksynä/talvena manuhakkuuna siten, että kaadan suurimman osan koivuista sekä kuusista liian tiheässä olevat noin runkolukuun 1600/ha. Rangat menee todennäköisesti polttorangaksi. Tuosta voi sitten tehdä ensiharvennuksen 5-10 vuoden päästä, kun vieressä oleva kuvio päätehakataan. Uskoisin, että noin tehden lumituhot jää vähäiseksi.

    Kuusikon harvennuksen kun tekee marraskuun-huhtikuun välillä, niin juurikäävästä ei pitäisi olla vaaraa, tai sitten kuusien kantoihin kantokäsittely.

    tamperelainen

    Ylipuutyyppiset koivut pois ja kuusista korkeintaan puolet.Se mihin tiheyteen kuuset harvennetaan riippuu siitä onko taimikko tasalaatuinen vai onko se valtapuu/kukkakeppityyppinen.Jälkimmäisen voi harventaa alle 2000 tiheyteen.Jos itse manuhakkuuna polttopuuksi harventelee,niin mitään hoppua ei kannata pitää.Kannatta muistaa,ettäkuusi sietää hyvin päätehakkuuseen asti tiheyttäkin toisin kuin mänty ja raudus.

    jees h-valta

    Totta ihmeessä niin kuuset kuin koivutkin kelpaavat vaikka konetyönä tehtävään harvennukseen. Soitto puita alueella ostavaan, mieluummin monipuolisesti ostavaan, ja pystykauppa jos ala edes lähellä hehtaaria. Ei muuten ole tullut vielä vastaan niin pientä puuta ettei polttopuuksi kelpaa. Vai mikähän oli lauseen tarkoitus tässä kohtaa. Vai onko vain tätä tyypillistä ainakin täällä Satakunnassa että mitähän ne naapuritkin ajattelee jos pientä puustoa poltinpuuksi tällää tehden.

    tamperelainen

    Hankintahakkuu on parsta,mitä tuolle metsikölle voi tehdä.Parhaat puut ei kaadu ajourille ja kuusien kyljissä ei ala lahottajat kukkia.

    jees h-valta

    Ajourat tarvitaan hankintahakkuussakin ja talvihakkuuna aivan sama teet konetyönä tai tuhtaat käsityönä koko talven.
    Juuri tänään totesin mökin naapuripalstalla ettei ollut kuusen latvoja tippunut vaikka isolla motolla tehtiin juuri tuon tyyppistä. Sensijaan ajourat olivat todella hyvin sekahavutettu koivun ja kuusen oksilla. Eikä painumia vaikka vanhaa järvenpohjaa.

    tamperelainen

    Jessen kanssa monin paikoin samaa mieltäkin.Taloudellisesti manu- ja konehakkuu näissä pienpuukohteissa(35litraa/runko=1 kuitupölli) yhtä kannattamatonta.Ajourakin tarvitaan,mutta hankintahakkaja voi vaikuttaa ajouratiheyteen ja vähän paikkaankin puuston laatuun suhteutettuna.Runkovaurioitakin tulee konehakkuussa,puomi kolhii herkästi ellei kuski ole kaiken aikaa tarkkana,harvesterimiehissä eroja.
    Juosteen avaajan esittämässä esimerkissä mielestäni suurin ongelma,että kuusikko menee konehakkuussa liian harvaksi.

    Pete

    Kuusikko ei mene harvaksi jos runkoluvuksi jää edes 1000kpl/ha tasaisesti jakaantuneena. Tällöin seuraava hakkuu olisi päätehakkuu. Lumituhoriski kasvaa kyllä melkoisesti riukuuntuneella kohteella, eli itse pitäisin tavoitteena 1500-1800kpl/ha. Toinen harvennus on siis tarpeen aikanaan.

    Pikkuhiljaa harventelua en pidä hyvänä vaihtoehtona, kuvio kehittyy todennäköisesti nyt niin nopeasti, että lievät harvennukset eivät käytännössä anna tarvittavaa kasvutilaa.

    Ulispuukoivut siis nyt pois ellei niissä ole erityistä potentiaalia kehittyä viilikoivuiksi. Ja kuusikko alle 2000kpl/ha tiheyteen. Motohakkuu ja mielellään keskijäreä hakkuukone. Nyt opn harvennuskelit parhaimmillaan el kannattaa ainakin kysyä josko joku toimija ottaisi työnalle lähi viikkoina.

    Pelti

    Kiitos hyvistä vastauksista. Ala on pieni, alle 0,5 ha, eli tuskin kiinnostaa koneellisia. Täytyy vielä mennä lähipäivinä tarkemmin katsomaan tuota kuviota, mutta viime syksyltä kuvion läpi kulkeneena jäi sellainen muistikuva, että olisi ollut aika paljon pientä kitukasvuista kuusta (halkaisiaja alle 5 cm ja pituus 3-7 metriä) voitolle päässeiden kuusien välissä.

    Koivut voisi siis kaadella ensin polttopuiksi ja sitten harvennella siten, että jää hyvät yksilöt jäljelle, noin 1600 /ha. Taidan aloittaa hommat siten, että raivaussahan kanssa kuljen läpi kaataen pienimmät riu-ut ja sen jälkeen uusi kierros valikoiden jätettävät. Toisella kierroksella saattaisi jotain kertyä jopa polttopuuksi. Toki homman voisi hoitaa kyllä yhdelläkin kerralla, välttyisi jo kaadettuihin kompastelulta.

    Jokatapauksessa täytyy aloittaa katselmuksella. Kiitos vinkeistä!

    jees h-valta

    Tulipa motomieheltä viimeksi( kun hakattiin pienialainen 0,3ha ) sellainenkin aika itseäni hämmästyttänyt ajatus että jätetään lähes kaikki koivut kasvamaan vielä ja siivotaan vain alusta kuusista aika vähiin. Koivut olivat hänen mielestään niin laadukkaita lisääkin kasvatettavaksi. Niistä olikin pituus lähes järjestään 20metriä ja suoria ja virheettömiä. Mutta itse teetin nyt kuitenkin, omienkin ajatuksieni vastaisesti koivut poistaen ja kuusien koko yhtenäistäen.
    (Kun oli kyse mökkitontista ja piti saada järvinäkymää pitkälle ja aurinkoa tontille.)

    Pähkäilijä

    Ajankohdaksi tuonne kuusikkoon menolle käy isänpäivän ja äitienpäivän välinen aika. Tosin voihan siellä käydä äitienpäivästä isänpäiväänkin mutta elä silloin ala kuusia sahailemaan.

    http://www.metsavastaa.net/files/metsavastaa/pdf/15FHyvan205Fmetsanhoidon5Fsuositukset2Epdf.pdf

    tuosta linkistä ota turhat välilyönnit pois ja lue sivut 32,33 ja 34

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)