Keskustelut Metsänomistus Nukkuvatko metsäpolitiikan ”viisaat”?

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 150)
  • Nukkuvatko metsäpolitiikan ”viisaat”?

    Metsäteollisuuden kuusen erityisesti kuidun tarve on koko ajan pienenemässä. On ollut jo vuosia, suunta on ollut näkyvissä.

    Hiokkeen valmistus loppuu suunnattoman sähkönkulutuksen ja hienopaperin,vähäisen, ellei olemattoman, kysynnän takia.

    Kuusishahatavara kelpaa vain euroopassa.

    Miksi siis kaikki suosittelevat, lähes pakottavat uudistamaan aukot kuuselle?

    Vastaus: koska hirvet syövät koivun, männyn ja haavan taimikot.

  • Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Ja jos metsän omistaminen aiheuttaa liikaa ahdistusta ja pahaa mieltä niin kannattaa myydä metsät pois ja ostaa tilalle metsärahastoa. Siinä riskit hajaantuvat, joten se sopii hyvin sellaselle joka ei siedä riskejä tai ei pysty poistamaan niitä.

    jees h-valta

    Mielestäni ainakaan abietisin aloitus ei mitenkään viitannut mihinkään henkilökohtaiseen metsän riskiensietokyvyn epätoivoon vaan lähinnä terveeseen ihmettelyyn valtakunnan metsäpoliittisesta suuntautumisesta. Jota minä ainakin olen jo pitempäänkin ihmetellyt.
    Olen varma että moni olisi valmis muuttamaan viljelysuuntaa metsissään nopeastikkin mutta kun neuvonta-ja valvontaorganisaatiot jauhaa samaa vanhaa ”paskaa”. Ajavat ihmiset taloudelliseen katastrofiin metsän kasvatuksen suuressa linjassa.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Hirvikanta on nyt sama kuin 90-luvun puolivälissä ennen räjähdystä. Vuonna 98 tehdyn tutkimuksen mukaan koivun istutuksista yli 80% onnistui pohjois-savossa ja voidaan olettaa jos lanta sama tänään niin onnistumis% on sama. MHY miesten puheet pohjois savossa, että yhtään koivua ei pysty istuttamaan on selvästi puppua. Kuusenistuksen ympärille muodustuneesta tuottoisesta bisneksestä ei varmasti mhy:ssä luovuta ja edes ajatella, että muitakin ja halvempia, mutta mhyylle tuottamattomiakin tapoja olisi.

    jees h-valta

    Olen myös jo aikaa täälläkin todennut hirvikantakriittisyydestäni huolimatta ettei se saisi olla mikään pinttymä neuvontaorganisaatioissa. Kun taannoin yhdessä ”kroupin” tilaisuudessa kyllästyin kuusen taimetuksen jauhamiseen ja pyysin puheenvuoroa. Kun sain, kysyin etteikö koivua tai lehtipuuta yleensä edes mainita enää näissäkään kinkereissä. Tämä esitelmöijä katsoi aivan ihmeissään ja päätteli vain että entäs ne hirvet sitten. Kun kysyin että kun tuotte kokoajan rajantakaa etteikö siellä sitten hirviä? Ja kun samaan aikaan ”pakastatte” kuusia kun ei pystytä heti edes hyödyntämään. Eli ylitarjonta päällä lähes jatkuvana.
    Hän ei siihen edes vastannut juuri mitään. Eli hänen maailmaansa ei edes ajatus lehtipuusta ollut enää juolahtanut hetkeenaikaan mieleenkään.

    mehänpoika mehänpoika

    Ammatti Raivooja:
    ””Mehänpoika ei ole viettänyt ilmeisesti tarpeeksi aikaa metsässä kun ei tiedä miten hyvin isot mättäät ottaa koivua omt mailla.””

    – Olen nähnyt runsaasti mätästettyjä OMT-uudistusalueita, mutta en ole mättäissä montakaan ra-koivua huomannut. Istutustaimi niissä kyllä lähtee hyvin kasvuun jos ei joudu hirvien tärvelemäksi. Luulen, että kaivurin tekemään mättääseen syntyvä ra-ko taimikko on hyvin sattumanvaraista.

    Jos mättäisiin on ehditty istuttaa kuusen taimet, ei rauduskoivut samassa mättäässä sopisi näin moto-kaudella edes kasvamaan. Jompi-kumpi joutaa kuitenkin perata pois, muuten voi myöhemmin tulla jäävään runkoon kolhuja.

    Ra-ko taimien jalostuksen hyöty kuitenkin menetetään, jos tyydytään luontaiseen koivikkoon. Näin hirvirikkaana aikana on siis taas tyydyttävä siemenestä kehittyvään huonompilaatuiseen alkuperään.

    Tästä ongelmasta on tainnut muodostua ikuisuuskysymys ja jatkuva eripuraisuuden kohde, jonka voisivat saattaa pois päiviltä vain metsäpolitiikan viisaat tai sitten ennenkokematon talouskriisi. Siinäkin makea hirvenliha voi saada liikaa kannatusta.

    abietis

    Jees-hvalta on oikeassa.
    En ole luopumassa metsästä epätoivon takia, enkä vielä mistään syystä.
    Metsien hoito on minulle tärkeä asia ja osa toimeentuloa.

    En kuitenkaan sulata yksisilmäistä neuvontaorganisaatioden ylhäältätä annettua ”totuutta”.

    Nyt kun ilmapiiri on hiukan vapautunut aion toteuttaa oman näkemykseni mukaista metsän viljelyä ja hoitoa.

    Kai olette huomanneet että olen aloittanut taimikoiden hoidon 308:lla, mielestäni ihan oikeasta päästä.

    Jos en itse onnistu ennakoimaan metsieni hoitoa oikein ei se voi sen enemmän väärin mennä kuin metsäalan auktoritäärien neuvontakaan.

    Eilen kiersin maisemaa ja paskan turahdus pääsi kun näin parhaassa kasvussa olevan kuitupuu männikkökankaan parturoinnin lähes rajanaapurin metsässä. Aukoksi vain vaikka olisi alue ollut sopimoilleen ensiharvennus asennoissa.
    Asia selvisi kun kuulin että kyseinen metsäpalsta oli myyty sijoittajalle.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    ”Ra-ko taimien jalostuksen hyöty kuitenkin menetetään, jos tyydytään luontaiseen koivikkoon. Näin hirvirikkaana aikana on siis taas tyydyttävä siemenestä kehittyvään huonompilaatuiseen alkuperään. ”

    En ymmärrä tätä lausetta. Itse tilaan jalostettua siementä, jotka kasvatan taimiksi. Se on halpaa ku mikä. Miksi paiskoisin metsään jotain muuta kuin niitä samoja jalostettua siementä olevaa? Kloonikoivujen viljely on käsittääkseni lopetettu kun niistä ei ilmeisesti saatu riittävää hyötyä.

    mehänpoika mehänpoika

    jees h-valta:
    ””Olen varma että moni olisi valmis muuttamaan viljelysuuntaa metsissään nopeastikkin mutta kun nevonta- ja valvontaorganisaatiot jauhaa samaa vanhaa ”paskaa”. Ajavat ihmiset taloudelliseen katastrofiin metsänkasvatuksen suuressa linjassa.””

    – En usko ollenkaan, että valtavat määrät istutusalueita nähneet metsäneuvojat ja metsäammattilaiset olisivat aiheettomasti neuvomassa metsänomistajia viljeltävän puulajin valinnassa. Heillä on paras ja varmin tieto siitä, miten milläkin puulajilla missäkin kohteessa olisi käymässä hirvien hampaissa.

    Ajatellaanpa, että jos taimien saannista ei olisi yhtään kiinni, ja käytettäisiin maapohjan vaatimusten mukaisia puulajeja kaikkialla vuoden 2015 keväästä lähtien, mikä olisi näin perustettujen taimikoiden kehitys? Alkuun voisi hirvituhoja olla lähinnä ra-ko taimien osalta, kun mä-istutustaimet olisivat vielä hangen alla. Tämä antaa metsästäjille selvän viestin, että kyllä on vara jättää osa luvista käyttämättä, ainakin hyllyluvat (pankkiluvat).

    Ehkä jo seuraavan talven vähälumisilla alueilla myös männyntaimissa kertyy talveksi syötävää, kun ainakin latva ja ylimmäiset sivuversot näkyvät hangen päälle. Näissä ei vielä ole paljoa ravinnoksi, joten valtaosa talviravinnosta on suurentuneen hirvikarjan etsittävä vanhemmista luontaisista tai kylvötaimikoista. Ehkä siihen aikaan alkaa viljeltävän puulajin valinnan muutos näkyä myös hirvivahinkoilmoitusten kasvuna.

    Minulla on sellainen kuva, että sama metsänomistaja ei yleensä siedä taimikoissaan yhtä kertaa useampia hirvivahinkoja. Mitta tulee sellaisista helposti täyteen ja tyydytään vaikka VT-pohjalle tehtävään ku-istutukseen, jos on viitteitä miten männyntaimille tulisi käymään. Kaikki hirvimiesten tai muiden vakuuttelut toimivat huonosti.

    Tämä on ratkaisevaa laatua oleva kysymys puuntuotannon kannattavuutta ajatellen. Hirvimies kyllä osaa ulosmitata välittömästi, jos jonain vuonna vahinkoilmoituksia tehdään vain vähän.

    mehänpoika mehänpoika

    Metsäpolitiikan viisaat! HERÄTYS!
    1970-luvulla ehkä melko suppea kollegio metsästysasioista vastaavia ja muutamien sidosryhmien edustajia oli päättänyt suuren väännön jälkeen, että hirvituho luokitellaan luonnontuhoksi. Kokouksesta on tuskin julkista asiakirjaa saatavilla. Perusteluina metsästystä edustavien tahojen puolesta lienee luvattu pitää hirvikanta hallinnassa. Mahdollisten hirvituhojen osalta ehkä luvattiin kehittää toimiva vahinkojen korvausjärjestelmä..

    Tuskin kukaan muita tahoja edustavista pystyi ennakoimaan, mihin tehty päätös johti hirvikannan kehittämisessä.

    Metsästyslain säädöksin ja riistapäälliköiden ohjeistuksessa ryhdyttiin voimakkaaseen hirvikantojen lisäämiseen. Yksityisten metsänomistajienkin metsissä ja taimikoissa ryhdyttiin sanan varsinaisessa merkityksessä tuottamaan hirvenlihaa. Taimikkovahinkoja syntyi, mutta hirvivahinkojen korvausohjeet oli tehty sellaisiksi, että vain harva metsänomistaja teki hirvivahinkoilmoituksen vahingoittuneesta taimikostaan.

    Nyt olisi selvä tarve ottaa vastuukysymys uudelleen käsittelyyn. Eihän kukaan talonpoikaisjärjellä ajattelija voine hyväksyä sitä, että hirvituho olisi luonnon aiheuttama tuho. Hirvituho on selkeästi hirviporukoiden hirvenlihan kasvatuksellaan aiheuttama. Tämän hyväksymisestä johtuvat talousvaikeutemme.

    mehänpoika mehänpoika

    Noin 1950- ja 1960 – luvulla oli Suomessa hyvin monta erinomaisesti kannattavaa vaneritehdasta. Suomen hyvä vanerin raaka-ainepohja kaskikoivikkoineen antoi siihen oivan mahdollisuuden.

    Noin vuonna 1968 alettiin laajemmassa mittakaavassa tehostaa koivunkasvatusta vaneritelollisuuden ja myös koivusellun valmistamistamiseen, koska muutoin kaskikoivikoiden huvetessa pelättiin erityisesti tuottoisan vaneriteloollisuuden tuotantohaaran supistuvan.

    Kuitenkin koivunkasvatukselle oli tulossa hirvistä koko vaneriteollisuuden tuotantohaaralle suuri uhka. Taimien tyviosiin kohdistuneet hirvisyönnökset mitätöivät parhaan raaka-aineen muodostumisen ja koivujen istutusmäärät alkoivat pudota. Toisena tekijänä oli koivukuitupuun alhainen hintataso kuuseen ja mäntyyn verrattuna.

    Vanerikoivikoiden ehtyessä alettiin tuoda raaka-ainetta silloisesta Neuvostoliitosta sekä sorvata myös kuusta. Jossain vaiheessa nimenomaan raaka-aineen puutteen vuoksi lopetti moni vaneritehdas kokonaan sorvaamisen ja tuotantoa siirtyi muihin maihin. Lopettamiseen lienee vaikuttanut myös tulevaisuuden odotettavissa oleva entistä pahempi raaka-ainepula.

    Myös hyvälaatuisen mäntysahapuun saatavuus on kovasti vähentynyt hirvien syötyä nuoria taimikoita liian harvoiksi, jolloin tulevan sahapuun laatu kärsii oksikkuuden ja sydänpuun vuosilustojen paksuuden vuoksi. Runkovikojakin on hirvien hampaissa muodostunut runsaasti.

    Tällä hetkellä ehkä pahin ongelma on vasta edessäpäin viimevuosikymmenien aikana hirvivahinkojen pelossa tehtyjen ruinsaiden kuusenistutusten seurauksena. Liian yksipuolinen raaka-ainetuotanto on jo alkanut aiheuttaa kysyntäongelmia. Laajojen kuusimetsien luonnontuhot myöhemmin voivat lisäksi aiheuttaa ainakin metsänomistajille taloudellisia menetyksiä.

    Kuitenkaan kukaan ei tunnu saavan hirvipolitiikan tekijöitä vastuuseen edes tähän päivään mennessä syntyneistä yhteiskunnallisista menetyksistä.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 150)