Keskustelut Metsänomistus Nukkuvatko metsäpolitiikan ”viisaat”?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 150)
  • Nukkuvatko metsäpolitiikan ”viisaat”?

    Metsäteollisuuden kuusen erityisesti kuidun tarve on koko ajan pienenemässä. On ollut jo vuosia, suunta on ollut näkyvissä.

    Hiokkeen valmistus loppuu suunnattoman sähkönkulutuksen ja hienopaperin,vähäisen, ellei olemattoman, kysynnän takia.

    Kuusishahatavara kelpaa vain euroopassa.

    Miksi siis kaikki suosittelevat, lähes pakottavat uudistamaan aukot kuuselle?

    Vastaus: koska hirvet syövät koivun, männyn ja haavan taimikot.

  • jees h-valta

    Pete ei sitten huomaa kuinka valtava määrä koivua tuodaan maahamme. Teollisuus on varmasti valmis ostamaan kotimaasta HALVEMPAA koivua kuin itärajan takaa. Näin nyt vain on ja täysin selkeästi. Eli koivulla olisi valtava tilaus kotimaasta jonka hintatilstokin kauniisti osoittaa. Meinaan ainoana ylöspäin. Tuo väheksyntä on vain ja ainoastaan tietämättömyyttä lehtipuun mahdollisuuksista. Mutta nämä nykyiset metsätietäjät jotka mhy-yms organisaatioissa metsänomistajia neuvovat ovatkin kaikki juuri tämän kuusenkasvatushurmion ohessa ammattiinsa vihkiytyneet ja nythän se sitten alkaa osoittautua vain turmioksi.

    Pete

    Jeessi ei tunnu ymmärtävän markkinatalouden perusteita. Hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan perusteella. Koivun osalta tilanne on se, että kun puhtaita koivikoita on hyvin vähän, niin koivu on pysyvästi sivuvirtaa. Koivikoiden vähäisyyden vuoksi integraattien ei kannata alkaa niitä hinnalla ostamaan. Vaikka hintaa nostettaisiin merkittävästikin, niin tarjonta ei juurikaan lisääntyisi. Integraattien kannalta ainoa seuraus olisi, että mahdollisesti koko koivusuman hinta nousisi ilman, että kotimainen tarjonta juurikaan lisääntyisi. Mikään yritys ei maksa raaka-aineestaan maksukykynsä mukaan. Ei, hinta määräytyy markkinoilla.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Nimenomaan markkinoilla, hirvikyörä.

    Keväällä pidetyssä korholan metsäseminaarissa valitulle kutsujoukolle esiteltiin eräs koivunviljely istutuksesta päätehakkuuseen. Siinä oli onnistuttu eliminoimaan hirvituhot. Päätehakkuussa (40 vuotta istutuksesta) tukkiprosentti oli 86. Suurin osa tyvipölkyistä päätyi hintaluokkaan 100€/kiintokuutiometri.

    Matti Kärkkäinen kysyi kasvatusvastaavalta: ”millä aiotte viljellä kuvion”, vastaus oli: ”kuusella”, Matti siihen: ”miksi ei koivulla?”

    mehänpoika mehänpoika

    jees h-valta:
    ””Mutta nämä nykyiset metsätietäjät jotka mhy-yms organisaatioissa metsänomistajia neuvovat ovatkin kaikki juuri tämän kuusenkasvatushurmion ohessa ammattiinsa vihkiytyneet ja nythän se sitten alkaa osittautua vain turmioksi.””

    – Mielestäni metsäammattimiesten mollaaminen kuusentaimikauppiaiksi menee hieman yli, jos vaikka he ovatkin olleet neuvomassa nykyisessä hirvitilanteessa varman ja tuottoisan puulajin valintaan avohakatulle kuviolle. Se tuntuu jopa metsänomistajan aliarvioinnilta hänen omaa metsäänsä koskevassa valinnassa.

    Avaaja pohjusti selvästi ketjua hirviketjuksi. Sitä se kaiken järjen mukaan onkin, vaikka joku hirvestystä harrastava voi siitä repiä pelipaitansa. Liian tiheän hirvikannan armoilla on ra-koivulle OMT:n tai lehto-pohjan istutettu kuvio vielä ainakin ensi keväänä, jos hirvestäjät eivät halua leikata hirvikantaa riittävän pieneksi.

    mehänpoika mehänpoika

    Metsäpolitiikan viisaat eivät nuku. He ovat vain vähemmistönä tai he eivät saa ääntään kuuluviin. Esimerkiksi vielä tänä syksynä olisi hirvestäjillä mahdollisuus metsästää hirvikanta riittävän pieneksi. Siihen tarvittaisiin hirvestäjien yhteinen erittäin voimakas painostus MMM:öön ja Riistakeskuikseen. Perusteita löytyy riittävästi vaikka tästä keskustelu-ketjusta.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Neuvojien taso ei ole kummoinen kun he valmistuvat. Käytännön kokemusta on monella siinä vaiheessa liian vähän, että voisi alkaa neuvomaan muita. Uudistamiskokemusta ja seurantaa seurauksista ei ole tullut ja en tiedä tuleeko koskaan kun eivät ole metsässä jokapäivä analysoimassa seurauksia. Yliopistossa ollaan sitten taas vielä kauempana metsästä ja metsäntutkimus palvelee kaikkein eniten tutkijoita itseään, että he pääsevät samalle tasolle mitkä muut ovat oppineet metsässä tekemällä ja olemalla. Tilanne on vähän sellanen, että ne tekee, jotka osaa ja ne jotka ei osaa, neuvoo muita.

    mehänpoika mehänpoika

    Ammatti Raivooja:
    ””Kuusen viljelyn onnistumisprosentti on siinä 60-70% ja loput 30-40% muuttuu koivikoiksi, lehtipuumetsiksi ja karummilla mailla männiköiksi.””

    – Melko hyvä havainto Ammatti Raivoojalta! Luontaisesti syntyneessä koivuntaimikossa, myöskään ra-ko-taimikossa ei yleensä ole merkittävästi hirvivahinkoja kun ei mene harventamaan liian pienenä. Kuituasteella koivu on kokonaan turvassa hirviltä

    Luontainen koivuntaimikko syntyy yleensä MT-viljavuuden maille kuusikon hakkuun jälkeen, harvemmin OMT-pohjille. Siksi vaneritukin tuotos jää pieneksi tai kiertoaika melko pitkäksi. Menetyksenä voidaan pitää myös sitä, kun luontaisessa ra-koivikossa jalostushyöty jä pois. Siksi MT-pohjat yleensä pitäisi istuttaa tuottoisemmille kuuselle tai männylle. Männylle aina MT-kuusikon jälkeen.

    Varsinaisilla koivun kasvatuksen pohjilla (OMT- lehto) pitäisi käyttää jalostettuja ra-ko taimia. Valitettavasti ne maistuvat liian hyvin hirville. Tässä olisi metsäpolitiikan viisaille näytön paikka. Aitaaminen tuntuu järjettömältä laajemmassa mittakaavassa.

    jees h-valta

    Kumpikahan Pete noita markkinatalouden perusteita on enemmän eläissään joutunut miettimään ja toteuttamaan. Olen kuustoistakesäisestä alkaen myynyt kansalle tavaraa joten hiukan pakostakin on jotain korvantaakse jäänyt. Myös koulutusta on tullut asiaan haettua.
    Koita nyt ymmärtää ettei koivun tarvitse olla mitään SIVUVIRTAA.
    Me voimme alkaa koivua istuttamaan aivan tasavertaisena muiden puiden kanssa ja muutama kymmenen vuotta kyllä aika paljon sitä jopa painottaen että saadaan vinksahtanut metsämaailma taas raiteilleen. HIrvet on ongelma kun se ongelmaksi koetaan. Kuten Antonon kertonut siihen on ammattimaisia konsteja ja sitten tällaisia harrastelijakonsteja joilla kummallakin homma toimii. Mutta ”kuusiuskovassa” metsämaailmassa ollaan jässähdetty asennevammaan joka on se ainut paha korjattava. Ja sitä löytyy aina meistä ruohonjuuritasolta aina hallintoelimiin saakka. Toivon että kuitenkin edelleen ne Peten markkinat määrää niin silloin kyllä homman laatu tulee muuttumaan. Siksi en olisi mitään vanhaa jurnutuskoneistoa kaivannut mhy-kenttääkään enää enempää jarruttamaan. Eli tämä etuavalvova mtk. Melkein etoo.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Mehänpoika ei ole viettänyt ilmeisesti tarpeeksi aikaa metsässä kun ei tiedä miten hyvin isot mättäät ottaa koivua omt mailla. Mätästykset on yleistynyt vasta 2000 luvulla, että voihan se olla ei oo vielä päässy mukaan nykyaikaan jos ei vietä aikaansa enää päivittäin metsässä.

    raivuri

    Kuusen valtavat viljelymäärät hieman ehkäpä tällä hetkellä hämäävät. Ja se johtuu mhy:stä. Sinne mihin on voitu, on laitettu kuusta jos mo:lla ei ole ollut omaa mielipidettä asiasta. Nämä ”mielipiteettömät” ovat usein niitä, joita metsästä on vain kiinnostanut hakkuutulot ja uudistamisen jälkeiset työt tuppaavat unohtumaan, jos kukaan ei niistä muistuta. Tästä syystä lehtipuumetsiksi muuttuneiden kuusikoiden osuus on varmasti reilusti suurempi kuin muilla puulajeilla. Ja kun taimikonhoito jää pois, niin harvennus ei oikein kannata. Sillon mennään suoraan päätehakkuuseen 50-60v päähän, josta saadaan hieman koivutukkia, koivukuitua ja energiapuuta.

    Jossakin aina välillä näkee väitettävän Suomessa olevan liian yksipuolinen metsänviljelykulttuuri ja paljon monometsiköitä. Ei pidä paikkansa. Suurin osa Suomen, poislukien yhtiöiden metsät, kehittyvät sekametsiksi, vaikka metsät istutetaan.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 150)