Keskustelut Metsänomistus Nukkuvatko metsäpolitiikan ”viisaat”?

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 150)
  • Nukkuvatko metsäpolitiikan ”viisaat”?

    Metsäteollisuuden kuusen erityisesti kuidun tarve on koko ajan pienenemässä. On ollut jo vuosia, suunta on ollut näkyvissä.

    Hiokkeen valmistus loppuu suunnattoman sähkönkulutuksen ja hienopaperin,vähäisen, ellei olemattoman, kysynnän takia.

    Kuusishahatavara kelpaa vain euroopassa.

    Miksi siis kaikki suosittelevat, lähes pakottavat uudistamaan aukot kuuselle?

    Vastaus: koska hirvet syövät koivun, männyn ja haavan taimikot.

  • mehänpoika mehänpoika

    suorittava porras:
    ””Kerrataan vielä , että hirvien jahtaaminen ”virkamiestyönä” maksaisi nykyoloissa 150milj. ekua vuodesa .”

    – Tuo Lauri Kontron uutisoima laskelma on ilmeisesti kehitelty sekä metsänomistajia että järjestäytynyttä yhteiskuntaa vastaan siltä varalta, jos jompi kumpi ryhtyy pullikoimaan järjestäytynyttä Suomen metsästäjäliittoa vastaan aikomuksena heikentää metsästäjien saavuttamiaan etuja. Toisinsanoen jos aiotaan kajota pyyntiluvalliseen hirvenmetsästykseen ja siten nykyisenlaisiin runsaisiin hirvikantoihin.

    Kannattaa lukea googlettamalla: ”Metsästäjät tuottavat hirviä metsästämällä yhteiskunnalle 150 miljoonan euron hyödyn.” Vaikka todennäköisesti näin kävisikin jos metsästäjät menisivät lakkoon, on ajatus kiristyskeinona täysin moraaliton. Mielestäni laskelmassa on sivuutettu se tosiasia, että nykyinen runsas hirvikanta on metsänomistajien määrätietoisen työn tulos.

    Toisekseen nykyinen tulkinnanvarainen metsästyslaki on silloisen lainsäädäntöneuvos Havun käsialaa, jonka läpivieminen oli kirjattu Suomisen vaatimuksesta Ahon hallitusohjelmaan. Tämä samainen lain valmistellut Havu kutsuttiin sittemmin MMM:n ylijohtajaksi vastaamaan metsästysasioista. Hänen aikaansaannosta lienee hyvin pitkälti nykyinen Suomen talouselämän ahdinko. Vain puolueettomalla tutkimuksella asiasta voisi saada selvyyden.

    Metsäpolitiikan viisaat: NYT ON AIKA HERÄTÄ!

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Niin hirvenlihan arvo 100miljoonaa ja niinku mehänpoikakin on ihmetellyt, että kannattaako tuota nyt metsästää kun kulut ovat moninkertaiset. Noh, niinkuin tiedetään, että karkeasti asioista puolet on veroja. Jos vaikka metsästäjät käyttävät 300 miljoonaa metsästykseen niin tietää se valtiolle verotuloja 150miljoonaa. Se on sitä kotimaista kulutusta mikä pitää talouden rattaat pyörimässä.

    Gla Gla

    Suorittava porras: ”Eipä taida mikään harrastajaryhmä vastaavia kuluja joutua kustantamaan.”

    Tiedetään, että hirvikanta korreloi onnettomuuksien määrän kanssa, mutta silti metsästäjät eivät suostu pudottamaan hirvikantaa ”niin alas kuin luonnon kannalta on mahdollista.” Se, että muutkaan harrastajat eivät joudu pelastustoimen kuluja maksamaan ei kumoa sitä, etteikö vastoin puheitasi metsästyksestä aiheutuisi kuluja, joita metsästäjät eivät maksa.

    Rattijuoppoja en tämän asian käsittelyyn halua sotkea, vaikka liikenteessä paljon yhtäläisyyksiä hirvipolitiikkaan onkin.

    http://yle.fi/uutiset/sanna_
    ukkola_tielle_murskaantu
    nut_elama/7486019

    Suorittava porras: ”Kerrataan vielä , että hirvien jahtaaminen ”virkamiestyönä” maksaisi nykyoloissa 150milj. ekua vuodesa .”

    Toki asioille saadaan hintalappu laskettua, kun kaikki tehdään kalleiman mukaan. Kun riistahallinto on onnistunut ajamaan itselleen lain, jossa valta ilman vastuuta on vain sillä itsellään, toiminnan merkityksen hinnoittelu tuolla tavoin ei ole asiallista.

    Suorittava porras: ”Edelleen kertauksena…Hirvikantaa lähdettiin pelastamaan sukupuuton partaalta . Tämä oli seurausta liiallisesta
    metsästyksestä .”

    Entä sitten? Nykyisen kannan pudottaminen kolmanneksella ei ajaisi hirviä sukupuuton partaalle.

    Gla Gla

    Suorittava porras: ”Autuaasti unohdetaan se , että hirvien elinolosuhteet paranivat huimasti samanaikaisesti metsänkasvatuksessa tapahtuneen kehityksen seurauksena. Tämän tekijän vaikutusta kukaan ei osannut arvioida ennakkoon .”

    Sekin puoltaa hirvikannan elinvoimaisuutta, vaikka kantaa pudotettaisiin. En tiedä, mitä 70-luvulla ajateltiin, mutta siitä on 40 vuotta aikaa ja ainakin nyt nuo asiat tiedetään ja ne on mahdollista ottaa huomioon. Tosin edelleenkään hirvikannan tavoitekokoa ei päätetä taimikoiden määrien perusteella, vaan metsästäjille turvattavan saalismäärän perusteella.

    Suorittava porras: ”Hirvikannan puolittaminen vajaan vuosikymmenen kuluessa on vertaansa vailla oleva suoritus .”

    Tarkoitat, että riistahallinnon 10 vuotta rakentama virhe saatiin korjattua 10 vuodessa. Eihän tuosta seurannut esim. liikenteessä kuin kymmeniä kuolleita, satoja loukkaantuneita ja tuhansia omaisuusvahinkoja nykyisen tason lisäksi. Vertaansa vailla oleva suoritus, kun vuonna -96 otettiin tavoitteeksi nolla kuolemaa ja vakavaa loukkaantumista.

    Suorittava porras: ”Jotkut ovat ”onnistuneet” hävittämään hirvet alueiltaan lähes yhdettömiin. Toiset puolestaan pitävät halusta tai tahtomattaan
    alueellaan yllä korkeampaa hirvitiheyttä , jotta keskimääräinen 2-3 eläimen tiheys / 1 000ha toteutuisi .”

    Juurihan sanoit, että hirvet ovat niin liikkuvaisia, että tyhjiöt täyttyy rajan takaa olevilla tulijoilla niin tehokkaasti, että ilman metsästystä seurauksena on hetkessä ylisuuri hirvikanta. Jos puheet pidetään linjassa, tuo ongelma ratkeaa ihan itsestään.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Metsäuutiset 8.5.2014 hirvituhokorvauksista:

    ”Korvattavaa kertyy 882 000 euron edestä kun edellisenä vuonna korvaussumma oli 1,2 miljoonaa euroa. Korvaussumma on alentunut hirvivahinkojen vähenemisen vuoksi. Pohjois-Suomessa myös korvausperusteiden muutokset vähentävät maksettavia korvauksia. Nykyisellä ohjeistuksessa kohtalaisen näkyvästäkään hirvituhosta ei välttämättä saa korvausta, etenkin jos vahinkoala jää muutamaan hehtaariin.”

    Hirvituhot ovat siis sekä aliarvioituja että alikorvattuja. Kuitenkin arvioisin, että jos pelkästään metsätalouden menetykset lasketaan, niin joitakin harvoja tuulituhovuosia lukuun ottamatta Suomen pahin metsätuholainen on juurikääpä (kuusen + männyn). Se tekee tihutyötään salakavalasti ja ihan joka vuosi.

    suorittava porras suorittava porras

    #”Tarkoitat, että riistahallinnon 10 vuotta rakentama virhe saatiin korjattua 10 vuodessa. ”#

    Korjataan sen verran , että ajanjakso , jolloin hirvikanta kasvoi voimakkaasti , oli 30 vuotta. Lopullinen kannan suuruus oli yllätys kaikille . Edes metsissä vuosia samoilleet metsästäjät eivät uskoneet
    niin suuren kannan olevan olemassa.

    #”Juurihan sanoit, että hirvet ovat niin liikkuvaisia, että tyhjiöt täyttyy rajan takaa olevilla tulijoilla niin tehokkaasti, että ilman metsästystä seurauksena on hetkessä ylisuuri hirvikanta. Jos puheet pidetään linjassa, tuo ongelma ratkeaa ihan itsestään.”#

    Jos alueelle muodostuu tyhjiö , se johtaa rauhoituksiin ainakin paikallisesti . Toisaalta niiden seurueiden mailla , joiden pyytiteho nykyisissä olosuhteissakaan ei ole riittävä hirvikannan kokon nähden, tianne kärjstyy entisestään . Hirvien rauhoittaminen merkitsee jonkin seurueen tasolla helposti toiminnan hiipumista tai loppumista kokonaan .
    Näistä seikoista johtuu , että hirvikannan säätely on vaikeaa . Olosuhteet kannan kasvulle ovat kuitenkin pysyvästi olemassa tai paranevat.
    Entistä enemmän on olemassa alueita , joilla ei ole tarpeeksi metsästäjiä riittävän metsästyspaineen luomiseksi. Ongelmat syntyvät siis paikallistasolla . Jossakin hirviä on liikaa , mutta suurimmassa osassa maata ei . Olisikin viisasta keskittyä lähympäristön tilanteeseen mahdollisten ongelmien ratkaisemiseksi .
    Välttämättä ei tarvitse mennä edes omien tilusten rajojen ulkopuolelle …. .

    Metsuri motokuski

    Minä olen sitä mieltä että jos viramiestyönä hirviä jahdataan niin tuo 150 milj ei riitä mihinkään. Täytyyhän toiminnalla olla myös katetta eikä se voi perustua pelkään todelliseen kuluun. Lähtekää vaikka siitä että 35 € / h + kilometrit / hlö niin aika sopiva hinta alkaa löytymään.

    Siinä metsänomistajat saavat pitää lihatkin kunhan todelliset kulut maksavat. Eiköhän tämä nykyinen seuruejahti ole kuitenkin aika kustannustehokasta.

    Metsuri motokuski

    Nuo on niitä ”sahalan neron” linjauksia jotka eivät perustu mihinkään. Kierrä nyt AC vähän muitakin metsiä kuin omia ja sahalan niin näet mistä ne todelliset kasvuhäviöt johtuvat.

    Näillä hirvikannoilla niin kasvutappiot eivät todellakaan johdu hirvimääristä. Mutta jos aina katsotaan musta – valkoisilla laseilla niin eihän sitä muuhun päätöksiin voi tulla.

    Timppa

    Minulta Lukijan kuvissa on kaksi kuvaa, Kuusen kasvatusta ja Mäntytaimikko. AC:n mukaan kasvua voi yleensä lisätä jotain 80 %. Kertoisitko AC, mitä pitäisi tehdä noille kuvioille, jotta hommassa onnistuttaisiin?

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    ”Metsätalouden suurin pulma on se, ettei suurelle osalle hakkuumahdollisuuksista ole kysyntää, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila arvioi. Pelkästään 2000-luvulla metsiin on kertynyt 180 miljoonaa kuutiometriä hakkuusäästöjä.” Joten eiköhän jo lopeteta puhe hirvien aiheuttamista kasvutappioista taloudellisina menetyksinä.

    ”Puumarkkinoita ei pidä sekoittaa esitetyn kaltaisilla byrokraattisilla himmeleillä. Pidän täysin järjettöminä suunnitelmia ryhtyä valvomaan mihin käyttöön puu ohjautuu, Marttila totesi.”

    Tätä mäen ymmärrä, eihän tukki puiden polttamista ole kait missään kielletty? Jos haluaa energiatukea niin puun pitää olla tietyn kokoista. Jos tällaiset valvomiset harmittaa niin meidän pitäisi pyrkiä kokonaan irti tuista. Mutta näin järkevästi ajateltuna, eka pidetään huolta, että yhtään puuta ei jää sellutehtaalta puun polton takia saamatta. Jo nyt poltetaan miljoona kuutiota koivukuitu, joten kummemmin kovasti tätä avausta. Paras keino parantaa polttopuun kysyntää on tehdä siitä järeämpää ja se onnistuu vain pakkokeinoilla. Kemera tie on kuljettu loppuun sillä taimikonhoidot ovat jatkuvasti laskemassa ja taimikonhoito pinta-ala on puolittunut 80 – luvulta.

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 150)