Keskustelut Metsänomistus Nukkuvatko metsäpolitiikan ”viisaat”?

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 150)
  • Nukkuvatko metsäpolitiikan ”viisaat”?

    Metsäteollisuuden kuusen erityisesti kuidun tarve on koko ajan pienenemässä. On ollut jo vuosia, suunta on ollut näkyvissä.

    Hiokkeen valmistus loppuu suunnattoman sähkönkulutuksen ja hienopaperin,vähäisen, ellei olemattoman, kysynnän takia.

    Kuusishahatavara kelpaa vain euroopassa.

    Miksi siis kaikki suosittelevat, lähes pakottavat uudistamaan aukot kuuselle?

    Vastaus: koska hirvet syövät koivun, männyn ja haavan taimikot.

  • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Turha yrittää vähätellä hirvituhoja sillä perusteella, että puu ei kuitenkaan mene kaupaksi. Laadukkaalle puulle löytyy kyllä aina markkinoita.
    Vastaavasti voitaisiin vähätellä hirvikolareitten kuolonuhreja sillä että eihän niille reppanoille kaikille kuitenkaan löydy edes töitä. Ja autot ruostuisivat puhki muutenkin, vaikka ei olisi hirvikolareita.
    Lisäksi tulevat hirvikolareitten positiiviset vaikutukset lääkäreitten ja muun alan henkilökunna työllisyyteen. Lääkärit on kalliita pitää työttömyyskortistossa. Toki vielä korjaamohenkilökunta työllistyy kolariautojen paikkuusta.

    Kaikki tämä on johdonmukaista ajattelua ja pohjautuu samoille harhoille, kuin perustelu että hirvi ei tee metsässä taloudellista vahinkoa kun kerran ei kaikki puu mene kaupaksi.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Timppa

    Sikäli kuin ymmärrän, niin niistä kuluista, jotka yhteismetsä maksaa, syntyy saajapuolelle tuloa. Ja sikäli, kun ymmärrän, niin nämä tulonsaajat maksavat veroa yhteiskunnalle. Kummastakohan yhteiskunta saa enemmän verotuloa? Osaako Kurki vastata?

    Selvää tietenkin on, että joskus tuhoja on liikaa yksityisen metsänomistajan kannalta, joten jonkinlainen vakuutusjärjestelmä on paikallaan, jos metsänomistaja tuntee itsensä huolestuneeksi. Siitä olen samaa mieltä. Selvä kuitenkin on, että kyseessä on nykyään tulonsiirto, mihin myös EU on kiinnittänyt huomiota. Asian voisi toki hoitaa myös vakuutuksen kautta ( ja mahdollisesti samalla periä maanvuokraa) Nykykäytäntö on kuitenkin erinomaisen toimiva myös yhteisöllisyyden kannalta, joten toimivaa järjestelmää ei kyllä kannata muuttaa.

    Onkohan nyt hirvien vaellussuunta muuttunut aiemmin länteen tapahtuneen vaelluksen sijaan itään päin? Nimittäin meille Päijänteen itärannalle tuntui vaeltavan hirviä. Nyt oli autiota. Tänä syksynä taas Päijänteen länsirannalla Muuramessa niitä tosi paljon, toisin kuin usein ennen. Ota näiden liikkeistä selvää.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Joku viisas on sanonut, että maa tuottaa puuainesta sen mukaan mitä maan laatu ja ilmastoolosuhteet sallivat. Hyvällä hoidolla voidaan vaikuttaa vain vähän puuaineksen määrään, mutta sen taloudelliseen arvoon metsänhoidolla on ratkaiseva merkitys.
    Sama juttu se on hirvituhon suhteen. Hirven syömä puuainnes ei ole loppujen lopuksi määrältään kovin suuri, eikä hirvi täysin pysty estämään puuaineksen kasvuakaan jatkossa. Hirvi kuitenkin pystyy nollaamaan kasvun taloudellisen merkityksen.
    Jos meillä ei olisi ollenkaan hirvituhoja niin sahatavaranUS laadun osuus olisi paljon suurempi. Kaiken lisäksi laatuluokan sisälläkin olisi keskimääräinen laatu parempaa. Vajaalaatujen osuus olisi häviävän pieni. Myös sellupuun laatu paranisi. Ei mutkaisen puun tylppysoluista tule hyvää kuitua.

    Mitä tällainen laadun parantuminen sitten vaikuttaisi. Kun puu kasvaisi nopeammin tukkimittoihin ja sitä olisi enemmän ja laadukkaanpaa, niin se parantaisi metsänomistajan taloudellista tulosta niin että hän ilmeisesti myisi puunsa halvemmalla ja voittoa jäisi kuitenkin enemmän. Tämä saattaisi merkitä myös sitä että Suomessa sahattaisiin paljon nykyistä enemmän puuta. Kun tavara on laadukasta niin sille tulee myös enemmän ostajia.

    Kaiken kaikkiaan puun laadun parantumisella voisi siis olla hyvin laajat vaikutukset. Mehän pojan laskelmat hirvituhojen rahallisista vaikutuksista eivät ehkä sittenkään ole ihan tuulesta temmattuja.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Metsuri motokuski

    En ihan allekirjoita Tanelin väittämää siitä että puutavaran laatu on nykyisen sahatavaran menekin esteenä. Uskon että tarvittava raaka-aine saadaan menemään kaupaksi sahatavarana mitä hankitaan. Enemmmänkin ylitarjontaa on raakapuulla. Selluteollisuus ei kärsi juurikaan puun käyryydestä. Ainostaan kuusenkuitua ohjautuu selluksi käyryyden vuoksi. Nämäkin tulee pääosin metsitetyilta peloilta.

    Toisaalta en usko myös siihenkään että hinta olisi parempi jos tukki olisi laadukkaampaa. Tänäpäivänä pylvään hinta on parempi sen vuoksi että sitä saadaan vähemmän ja kysyntä ylittää tarjonnan. Jos tarjontaa olisi enemmän ohjautuisi sitä sahatavaraan enemmän ja hinta tasoittuisi sitä kautta.

    Suurimat virheet mitä minä olen havainnut on vanhat avojuuri istutukset taimikuokilla jotka tekivät lähes kaikista istutetuista männyistä tyvivääriä ensimmäisen puolentoistametrin matkalla. Siinä sitä vahinkoa on syntynyt ja tietenkin 80 – 90 lukujen liian suuret hirvivahingot ovat tehneet omat vahinkonsa.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    ”…en usko myöskään siihenkään että hinta olisi parempi jos tukki olisi laadukkaampaa…”

    Usko mihin uskot, uskothan sinä henttosen lumikkohypoteesiinkin.

    Minulle tarjottiin 2007 huippusuhdanteessa 1960 kylväytyneestä (ikää ruhtinaaliset 47-vuotta) pystykarsimastani männiköstä (juuri siitä, jossa käytiin emotionaalista kuohuntaa aiheuttanut mottikisa), jolloin mäntytukin hinta oli yli 80€ kiinto normilemikoissa, 100€.

    Timppa

    Saman olen minäkin havainnut siis, että ne paljasjuuri-istutukset tuottavat niitä tyvilenkoja mäntyjä.

    Pylväspuusta maksetaan toki enemmän. Käytännön hyöty metsänomistajalle on kuitenkin vähäinen, koska ostaja pystyy vastaavasti alentamaan tukin hintaa, jos kilpailemassa on yhtiöitä, jotka eivät pylväspuuta osta. Ainoa ilo metsänmyyjälle taitaakin olla tietoisuus, ettei puuta heti pilkota vaan se saa ”uuden elämän” vaikka Italian vuoristossa.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Ikävä kyllä täällä on tähdätty puuntuoton maksimointia istuttamalla mäntyä ja kasvattamalla sitä harvassa. Jokainen voi perehtyä mitä on käymässä männyn tulevalle laadulle katsomalla istutusmäntyjen ja luontaisesti syntyneiden eroa. Istutusten lisäys on paljon merkittävämpi kuin hirvi männynlaadulle. Esim. A – tyviä ei juuri saada istutusmänniköstä. Nämä parit miljardit voi jättää omaan arvoonsa, muutama miljoona olisi oikea kokoluokka.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Kun puhutaan männyn paljasjuuritainten tyvimutkista, niin täytyy muistaa että taas ollaan sellaisella alueella, jossa paikalliset erot ovat todella suuria.

    Olen istuttanut tälläisiä taimia paljon ja myös käyttänyt urakkaistuttajia. Kyllähän niitä tyvimutkiakin on, mutta eipä juuri enenpää kuin aikanaan siemenpuu ja kylvö uudistuksissakaan. Muistan että meilläpäin oli hyvin tiukka ohjeistus istutuksesta. Olen toki sitten nähnyt myös sellaisia istutuksia, joissa ilman tyvimutkaa olevia ei taida löytyä edes sitä päätehakkuun 400-500 runkoa hehtaarilta. Ilmeisesti joissakin istutuksissa yksinkertaisesti kaikissa on tuo tyvimutka.

    Kyllä pottitaimi on yksi metsänviljelyn suuria keksintöjä, juuri tässäkin mielessä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Kurki Kurki

    Timppa sanoo yllä.

    Tuohan on suorastaan nerokas tapa lisätä valtion verotuloja nyt, kun velkaakin otetaan 10 miljardin euron luokkaa vuodessa.
    Tuhotaan kaikki taimikot vuosittain ja valtion tulot raketoi.
    Ehkäpä nämä ”kuokkavieraat” ovatkin talousasioissa paljon meitä viisaampia.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Nii -i, talous hyötyy siitä. Suomen talous ei juuri hyödy siitä, että rahaa jäisi vaikka ulkomaanmatkailuun.

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 150)