Keskustelut Metsänomistus Nukkuvatko metsäpolitiikan ”viisaat”?

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 150)
  • Nukkuvatko metsäpolitiikan ”viisaat”?

    Metsäteollisuuden kuusen erityisesti kuidun tarve on koko ajan pienenemässä. On ollut jo vuosia, suunta on ollut näkyvissä.

    Hiokkeen valmistus loppuu suunnattoman sähkönkulutuksen ja hienopaperin,vähäisen, ellei olemattoman, kysynnän takia.

    Kuusishahatavara kelpaa vain euroopassa.

    Miksi siis kaikki suosittelevat, lähes pakottavat uudistamaan aukot kuuselle?

    Vastaus: koska hirvet syövät koivun, männyn ja haavan taimikot.

  • Gla Gla

    Ammatti Raivooja: ”Minkä vahingon? Nollasummapeliä niinkuin sanoin. Nämä rahat vain tasaavat puuntituloja, mitäänhän ei varsinaisesti menetetä.”

    Vahingon, joka on aiheutunut metsätaloudelle hirvistä. Vaikka rahoilla puunmyyntituloja tasattaisiinkin, ei korvausrahat taivaasta tipu, eikä ne ole kansantaloudelle eduksi.

    Jos kuitenkin huomioidaan metsätalouden vahingoista 70% eli sama kuin kestävästä hakkuumahdollisuudesta nyt käytetään, edelleen vahingot ovat 2,7-kertaiset hirven lihan arvoon verrattuna. Jos otetaan mukaan myös ei-korvatut metsätalouden vahingot samalla osuudella, saadaan kertoimeksi 2,9.

    Ammatti Raivooja: ”Vahinkoa kun kun määritetään niin eikö yksi reunaehto ole sille, että puulle voidaan menetetyle puule voidaan laskea joku arvo niin siitä olisi joku maksanu jotain?”

    Siksi huomioin vain 70% metsätalouden vahingoista.

    Ammatti Raivooja: ”Ei jokaisen puun kohdalla minkä raivuri kaataa maahan tai hirvi syö, voi laskea tulevaisuusarvoa kun ei sitä olemassa jokaiselle puulle.”

    Siksi korvaukset lasketaankin pinta-alakohtaisesti, ei puukohtaisesti.

    Ammatti Raivooja: ”Nykyinenkään ei uhkaa metsäteollisuutta sillä raaka-ainetta kyllä riittää kunhan hoidetaan taimikot siellä missä niitä kasvaa, että korjuu kannattaa.”

    Merkittävä osa koivusta kasvaa sekapuuna kuusitaimikoissa hoitorästien ansiosta. HIrvimiehiltä usein unohtuu, että taimikoiden hoitovaatimus koskee myös kuusikoita. Silloin koivun määrä alenee ja hirvien syöntipaine ohjautuu nykyistä enemmän koivikoihin ja männiköihin.

    Ammatti Raivooja: ”Korjuu kannattaa myös järeässä hirvituhon kohtaamassa männikössä kun se laitetaan energiaksi.”

    Kannattavuutta voi arvioida niin, että saadaanko korjuukulut kuitattua puiden hinnalla. Kannattavuutta voi myös arvioida laskemalla investoinnille korko. Järeän männikön hakkaaminen energiaksi ei taatusti ole kannattavaa etelässä 0,5% suuremmalla korolla. Pohjoisessa mennään nollakorolla.

    Timppa

    Jo aiemminkin ollaan oltu Ammatti Raivoojan kanssa samaa mieltä asiasta. Siis niin, ettei hirvistä aiheudu kansantalouden kannalta tulonmenetystä metsätaloudelle, koska kukaan ei ole osoittanut, eikä varmaan pystykään osoittamaan, että Suomesta olisi jäänyt viemättä yhtään sahatavarakuutiota tai sellu- tai paperitonnia. Ihmettelen siis edelleen Gla:n inttämistä. Monta kertaa sitä vastoin on tullut vastaan tilanne, ettei puu ole käynyt kaupaksi, koska ostajalla on sitä tarpeeksi.

    Hirvituhokorvaukset on selvä tulonsiirto metsästäjiltä metsänomistajille. Nimittäin se metsästys on nykypäivänä sen verran kallis operaatio kaikkine koirien kasvatuksineen, matkoineen ym, että lihaa saa paljon halvemmalla marketista, kuin hirvikilon hankkimiseen käytetyt kustannukset.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Minulla ei ole koskaan ollut ongelmia puun myynnissä. Päinvastoin, ostajat kyselevät, että olisiko jotain tarjolla (kauppojen koko luokkaa 1000-7000 kiintokuutiometriä). Yhtään kalikkaa ei ola koskaan jäänyt myymättä. Paljon enemmänkin ostaisivat. Kysyntä on vähintään 70% suurempi kuin mitä pystyn tarjoamaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    ”Hirvituhokorvaukset on selvä tulonsiirto metsästäjiltä metsänomistajille.”

    No huh huh. Jos tämä nykyinen hirvitalousjärjestelmä todetaan toimimattomaksi, on aina olemassa vaihtoehtoja. Esimerkiksi hirvenmetsästys voidaan toteuttaa täysin kaupalliselta pohjalta. Eli harvennuksen suorittavat siihen erikoistuneet toimijat, joille metsänomistajat maksavat työstä. Runsaskantaisilla alueilla voidaan myydä metsästyskokemus.

    Tämän hetken puun vajaakäytöllä ei mielestäni oikein voida perustella sitä, ettei hirvituhoista olisi haittaa. Nehän alentavat tulevaisuuden tukkisadon määrää ja laatua ensisijaisesti. Mekaanisen metsäteollisuuden pitäisi olla huolissaan raaka-ainevarantonsa tulevaisuudesta.

    Timppa

    Kannattaa A.J. muistaa, että hirvenmetsästäjistä suurin osa on maanomistajia. Jos tuhot olisivat sellaisia, kuin näillä palstoilla kirjoitetaan, niin eivätkö he oma-aloitteisesti pyrkisi hävittämään hirvet. Tai ainakin rajaamaan määrän kohtuulliseksi.

    Esimerkiksi siinä pitäjässä, jossa metsästän, kaatoprosentti oli 14.11 kokonaista 56. Oli siis metsästetty puolet runsaan 3 kuukauden metsästysajasta. Siihen nähden lupamäärä ei ole ainakaan liian pieni. Saisi olla kyllä aika monta ”virkamiestä”, jotta pystyisi samaan kuin lukuisat porukat monine koirineen.

    Ylivoimaisesti pahimpia tuholaisia meidän metsissä on tukkimiehentäi kuusentaimikolle ja metsämyyrä männyntaimikolle. Etenkin metsämyyrä on erittäin vahingollinen syödessään männyn latvasilmun, minkä seurauksen kaikki tietänevät. Taitavat muuten nämä myyrän aikaansaannokset mennä usein hirven piikkiin.

    Ruotsissa ei makseta korvauksia hirvivahingoista. Suomessa kerätään kaatolupamaksuja korvausten kattamiseksi. Eikö tämä ole tulonsiirtoa? Vai mitä mieltä Anneli olet?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Minä en tiedä miten Ruotsissa asiat hoituvat. Suomessa voitaisiin kokeeksi alentaa hirvikanta sille tasolle, mille maanomistajat sen haluaisivat. Nähtäisiin, alenisivatko myös liikennevahingot, VMI:ssä raportoidut tuhot ja haetut hirvituhokorvaukset. Tällainen kokeilu voitaisiin toteuttaa joissakin riistanhoitopiireissä. Samalla nähtäisiin, hiipuisiko metsästäjien into harrastukseen. Jospa kävisikin päin vastoin niin, että hirvestyksestä tulisi arvostettu jahtimuoto, kuten karhun metsästys nykyisin on?

    En nimittäisi tuhokorvausta tulonsiirroksi, kun metsänuudistamisen hinta on niin korkea. Korvaustaso ja sen kattavuus on varmaan liian alhainen niillä joille tuho sattuu, koska lievistä tuhoista korvausta ei kannata hakea.

    En oikein pidä todennäköisenä, että (petovapaiden alueiden) pienten taimikoiden metsämyyrätuho sotkeutuisi hirvituhon kanssa. Hirvihän on mielistynein vasta 1-5 metrin pituisiin taimiin, joissa metsämyyräkin voi toki vierailla, mutta tuhon ilmiasu lienee kuitenkin lievempi myyrällä, eli latvasilmujen syönti vs. koko oksan syönti hirvellä?

    suorittava porras suorittava porras

    lainaus:
    #”Esimerkiksi hirvenmetsästys voidaan toteuttaa täysin kaupalliselta pohjalta. Eli harvennuksen suorittavat siihen erikoistuneet toimijat, joille metsänomistajat maksavat työstä.”#

    On laskettu , että hirvien kaataminen maksaa vuositasolla noin 150 milj. euroa , jos toiminta kustannettaisiin valtion varoista . On myös huomattava , että onnistunut pyynti vaatii tekijöiltään rautaisen ammattitaidon ohella erittäin hyvän paikallistuntemuksen ja perehtyneisyyden hirvien elintottumuksiin tietyllä alueella .

    Pelkkä ”palkka-armeija” olisi oudoilla seuduilla kallis ja tehoton ratkaisu verrattuna nykyisiin paikallisiin ja vapaaehtoisiin voimiin .
    Olisikin syytä keskittyä pitämään nykyinen metsästysjärjestelmä hengissä ja hyvissä voimissa , jotta metsästettävän suurriistan määrä ei suotuisissa olosuhteissa pääsisi ryöstäytymään uudelleen hallitsemattomaan kasvuun .
    Seurueiden yhtestyötä olisi kehitettävä edeleen ja mahdollisesti yhdistettävä kokonaisia seuroja , jos yhden kohdalla aktiivisuus ja kyky huolehtia metsästyksestä on vaarassa hiipua. Tämä viimeksi mainittu tekijä on entistä useammin syynä paikallisten hirviongelmien syntyyn . Hirviä ei kaadu , jos harrastus lakkaa kiinnostamasta . Metsästysvoimakkuuden tasoon vaikuttavat havainnot jäävät myös tällöin tekemättä ja tiedot hirvien todellisesta määrästä eivät pidä kaikilta osin paikkaansa.

    Kurki Kurki

    Timpalle sanoisin, että kyllä niitä sellaisia hirvitihentymiä talvilaitumilla on, että niistä on kansantaloudellista vahinkoa.
    Tuossa naapurissa yhteismetsä joutui uudistamaan 20 vuotta vanhoja taimikoita kymmeniä hehtaareja, kun niistä tuli kasvatuskelvottomia hirvien syönnin seurauksena. Näistä hirvivahingoista on ollut lehdissäkin kirjoitksia täällä Kainuussa.
    Itse olen pitänyt yhdelle taimikolle nyt noin 10ha (vuosittan tullut alueelle taimikkoa lisää) hirviaitaa parikymmentä vuotta. Ne taimet langan sisällä ovat säilyneet koskemattomina. Ei ole pahaa hirvialuetta, mutta kuitenkin aidan ulkopuolella vielä olevat taimikot ovat vuoden pari välein olleet hirvien syömiä.
    Lisäksi nytkin on muita taimikoita vähemmässä määrin käsiteltynä hirvikarkotteella.
    Minulle hirvet ovat haitta, sillä aidan pitäminen ja muukin torjunta vaatii turhaa työtä.
    Kyllä istutustaimikon syönti, joka on istutettu 2m ruutuun, on ikävä vahinko, jota vähän pidempänä 2..3 m, on vaikea enää korjata.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Kerrotko vielä miten ne vahingoittaa kansantaloutta?

    Kurki Kurki

    Yhteimetsän kustannukset nousee ja voitto pienenee.
    Pääomaverotuloja jää saamatta.

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 150)