Keskustelut Metsänomistus Nukkuvatko metsäpolitiikan ”viisaat”?

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 150)
  • Nukkuvatko metsäpolitiikan ”viisaat”?

    Metsäteollisuuden kuusen erityisesti kuidun tarve on koko ajan pienenemässä. On ollut jo vuosia, suunta on ollut näkyvissä.

    Hiokkeen valmistus loppuu suunnattoman sähkönkulutuksen ja hienopaperin,vähäisen, ellei olemattoman, kysynnän takia.

    Kuusishahatavara kelpaa vain euroopassa.

    Miksi siis kaikki suosittelevat, lähes pakottavat uudistamaan aukot kuuselle?

    Vastaus: koska hirvet syövät koivun, männyn ja haavan taimikot.

  • jees h-valta

    Setorillekkin tällainen yksinkertainen vastaus ettei ihmisistä jotka pystyvät sääntelemään eläinten lajikohtaisia määriä juuri muut siihen ole luvallisia kuin metsästäjät. Ja metsästäjät hakevat myös hirvien-kuten muidenkin eläinten kaatoluvat jotka ovat lupasääntelyn piirissä. Näin yksinkertainen yhtälö saa syyllistämään juuri sen tahon joka on näistä TÄYDESSÄ VASTUUSSA!

    Timppa

    Eikö viimeinkin Sinun Jesse olisi aika ryhtyä sanoista tekoihin. Liity hirviporukkaan ja huolehdi omasta osuudestasi. Konsultteja kyllä tähän maailmaan riittää, mutta usein tekijöistä on pula.

    Hirvenmetsästyksessä on kyllä metsästäjän kannalta tarkasteltuna välillä aika omituisia piirteitä. Pyritään siihen, että kanta säilyisi tuottavana ja vahingot minimoitaisiin. Esimerkiksi painotetaan vasametsästystä, mikä pienentää mahdollisia tuhoja. Tämä on tietysti viisasta. Viisasta ei kuitenkaan aina ole tiukat määräykset siitä, että jokaisen porukan on ammuttava niitä vasoja samassa suhteessa. Esimerkiksi meidän porukka ampui neljästä kaadettavasta vasasta lokakuussa yhden. Marraskuussa saatiin 10 miehen ja 2 koiran voimin 10 metsästyspäivänä yksi vasa. (Isoista oli ampumatta yksi. Siksi niitä ei metsästetty). Tuli lihakilolle hintaa.

    En kyllä edelleenkään osaa tuntea huolta hirvivahingoista. Itsekin ihmettelen sitä, kuinka rauhassa mäntytaimikot saavat kasvaa.

    jees h-valta

    En minäkään Timppa niistä hirvivahingoista juuri huolta näe koska siitä ei edes olisi mitään hyötyä. Taimikoiden suojaus on se minun juttuni enkä todella silloin joudu juoksemaan koko syksyä vesi-ja räntäsateessa muutaman kantturan ampumisen intoilussa. Ne harrastajat jotka sitä tekevät ovat sen vastuun ottaneet hoitaakseen ja silloin se myös mielestäni sitoo heitä niin että tämän harrastuksen hyödyn korjauksen vastapainoksi joutuvat huolehtimaan yhteiskuntavelvoitteestaan joka on kannan säätely turvalliselle tasolle niin metsien taloushyödynnyksen kuin liikenteenkin turvallisuuden eteen. Mielestäni eivät ole näin toimineet ja silloin kritiikkini on oikeutattua vaikka itse henk.koht. yritän siitä ongelmasta mahdollisimman vähällä päästäkkin.

    Gla

    Ammatti Raivooja: ”Taloudellisuuden parantamisella voidaan saada muutama euro mutta e. 30% vähennys hirvenlihassa on 30 miljoonaa euroa. 7 miljoonaa kiloa x 15e/kg – 30%.”

    Millaisen päättelyketjun tuloksena päädyit muutamaan euroon?

    Hirvenlihan arvo voi pudota määrän vähentyessä, mutta samalla putoaa myös vahinkojen määrä. VTV:n raportissa vahinkojen arvo oli nelinkertainen hirvenlihan arvoon verrattuna, joten tilanteessa, jossa hirvikantaa ei alenneta, lihaa kannattaa syödä hartaasti sen todellinen arvo muistaen.

    Ammatti Raivooja: ”Olen suorittavan kanssa samaa mieltä, että se kanta ei voi olla liian alhainen tai muuten harrastus loppuu ja sitten jos kanta räjähtääkin niin ei ole enää ampujia.”

    Mikä on mielestäsi liian alhainen kanta?

    Ammatti Raivooja

    Oliko vtv:n raportissakin oletus, että kaikki kasvava puu ostetaan markkinoilta? Miten mä muistan, että meillä oli ongelma puun kysynnän kanssa, että vaikka hirvet ei aiheuttaisi tuhoja niin puuta jää käyttämättä.

    En tiedä minä on liian alhainen kanta. Tällä kannalla jotkin jo joutuvat pitämään taukoja, joten ei varmaan kovin paljoa alhaisempi.

    Gla

    Jos raportissa esitetystä laskelmasta jätetään metsätalouden ei-korvatut vahingot pois, konkreettisia kustannuksia aiheutuu 2,7-kertainen määrä lihan arvoon verrattuna.

    Se, että joidenkin ajoittaiset metsästystauot ovat isompi ongelma kuin liikenne- ja metsätalouden vahingot, on mielestäni paljon puhuva metsästäjän kannanotto ja antaa aihetta tarkastella metsästyslaissa mainittua vahinkojen kohtuullisuuden määritelmää.

    Ammatti Raivooja

    Taisit silti jättää laskelmaan kasvutappioiden teoreettisen arvon. Minusta tämä on hyvin pitkälti nollasummapeliä, että jossain kasvaa enemmän puuta niin joltain sitä jätetään ostamatta. Vai miten on Ruotsissa, jääkö teollisuudelta saamatta 230 000m3 puuta vuosittain. Ruotsalaiset onkin aika eteviä kun pystyvät jalostamaan yhden raakapuukuution tuhannen euron arvoiseksi jos siellä menetykset ovat pari miljardia.

    Epävarmuus harrastuksen jatkuvuudesta saa etsimään muuta tekemistä. Pyyntiluvista luopuminen johtaisi totaaliseen anarkiaan missä toisaalla olisi kannan kasvattajia ja toisaalla vähentäjiä. Minkäänlaisia arvioita ei saisi enää kannan koosta.

    Gla

    Ammatti Raivooja: ”Taisit silti jättää laskelmaan kasvutappioiden teoreettisen arvon.”

    Otin mukaan rahat, jotka on vahinkojen seurauksena maksettu. Maksamattomia vahinkoja on VTV:n raportissa kolminkertainen määrä maksettuihin verrattuna.

    Voit toki halutessasi huomioida metsävahingoista vain 70%, koska hakkuumäärät ovat tällä hetkellä tuon verran kestävästä hakkuumahdollisuudesta. Suhdetta hirvenlihan arvoon se ei kuitenkaan heilauta yhtään mihinkään.

    Ammatti Raivooja: ”Epävarmuus harrastuksen jatkuvuudesta saa etsimään muuta tekemistä. Pyyntiluvista luopuminen johtaisi totaaliseen anarkiaan missä toisaalla olisi kannan kasvattajia ja toisaalla vähentäjiä. Minkäänlaisia arvioita ei saisi enää kannan koosta.”

    Minä en kannata pyyntiluvista luopumista. Nykyisessä systeemin merkittävin vika on se, että se määrittelee hirvikannan tavoitekoon liian suureksi.

    Saanko perustellun mielipiteesi hirvikannan vähimmäiskoosta, jotta metsätysmahdollisuudet ja toiminnan jatkuvuus vaarantuisi?

    Ammatti Raivooja

    ”Otin mukaan rahat, jotka on vahinkojen seurauksena maksettu.”
    Minkä vahingon? Nollasummapeliä niinkuin sanoin. Nämä rahat vain tasaavat puuntituloja, mitäänhän ei varsinaisesti menetetä. Vahinkoa kun kun määritetään niin eikö yksi reunaehto ole sille, että puulle voidaan menetetyle puule voidaan laskea joku arvo niin siitä olisi joku maksanu jotain? Ei jokaisen puun kohdalla minkä raivuri kaataa maahan tai hirvi syö, voi laskea tulevaisuusarvoa kun ei sitä olemassa jokaiselle puulle.

    En osaa sanoa mikä on oikea tavoitekanta. Nykyinenkään ei uhkaa metsäteollisuutta sillä raaka-ainetta kyllä riittää kunhan hoidetaan taimikot siellä missä niitä kasvaa, että korjuu kannattaa. Korjuu kannattaa myös järeässä hirvituhon kohtaamassa männikössä kun se laitetaan energiaksi.

    En ymmärrä mehänpojan mäntystooreja sillä mänty tulee kasvattaa samalla tavalla olipa hirviä tai ei. Alussa tiheästi ja taimikonharvennus hirvivaaran jälkeen. Vaikka istuttaisin mäntyä niin kasvattaisin sitä silti tuppaissa jättämällä tarpeeksi siemenpuita.

    A.Jalkanen

    Hirvikannan koosta saadaan jonkinlainen arvio myös RKTL:n riistakolmiolaskennasta, metsästäjien kenttätyön ja viranomaislaskennan yhdistelmänä.

    Hirvenmetsästyksessä on ilmeisesti tärkeää paitsi vuotuisen verotuksen määrä, myös sen sopiva rakenne, mm. urosten, vasojen ja naaraiden verotussuhde ja vanhojen urosten säästäminen.

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 150)