Keskustelut Metsänhoito Noviisi kyselee taimikonhoidosta

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 41)
  • Noviisi kyselee taimikonhoidosta

    Kuusikymppiseksi elin, ennenkuin minusta tuli vielä istutustaimikonkin hoitaja. Tapana on ollut hommani hoitaa, mutta nyt pukkaa jo stressiä. Kuusitaimikko istutettiin vuosi sitten keväällä kaivinkoneella möyrittyyn 2,5 hehtaarin aukkoon. Hyvin lähtivät kasvuun, mutta jo loppukesästä varsinkin heinäisemmillä reunoilla alkoivat olla hukassa. Merkkailin nämä ruohoalueen taimet viime syksynä. Niiden kanssa ei ole hätää. Kasvavat hyvin ja löytyvät kyllä syksylläkin jotta saa heinättyä. Mutta kivikkoisilla alueilla, joilla taimet viime syksynä olivat paljaalla mullalla, on vatukko tänä kesänä yllättänyt. On niissä taimissa hakemista, toivottomalta tuntuu. Virkeiltä silti näyttävät olevan vattupuskasta löytyneetkin. Panen toivoni loppusyksyyn, jospa vatun lehtien karistua vihreät taimet erottuis paremmin.
    Mutta sanokaas nyt alan ihmiset, heinäyttävätkö suurmetsän omistajatkin tosiaan kymmenien hehtaarien taimikkonsa? Vai luotetaanko siihen, että kyllä ne sieltä nousevat. Kuten luonnontaimetkin siemenestä asti pärjäävät omillaan. Metsälehden lukemisen jälkeen on aina syyllinen olo. Ei numeroa, etteikö patisteta kaupunkilaismetsänomistajaa iloisesti heinäämään, raivaamaan, heinäämään…

  • suorittava porras

    Partiopojalle:
    Torjunta-ainepaketin käyttöohjeesta pitäisi ilmetä varoajat , jolloin uudelleenistutus on mahdollista. Aine on myös saattanut olla valikoiva torjunta-aine , jolloin vaikutus ei ulotu puulajiin , jota olet istuttamassa. Varmista asia kuitenkin ensin pakkauksen sisältämästä ohjeesta . Goglekin voi auttaa , jos torjunta-aineen nimi on tiedossa , mutta pakkaus hävitetty.

    esimerkki: http://www.agropoint.fi/ohjeet.html

    Polle-Olle

    Aloittaja tässä taas. Hyvää tietoa noviisille tulee edelleen. Keskustelunkin innoittamana päätin jättään rakennushommat tältä päivältä sikseen ja suuntasin aukkoon. Kyllähän ne taimet sieltä vattupuskastakin löytyy, kun ensin löytää pari tainta kiinptopisteeksi ja sitten asettuu ”istuttajan saappaisiin”. Raiva-veitsi on passeli työkalu. Myyrätuhoja en havainnut. Jonkun verran on taimia joilla ei ole latvaa, vain tumma mykero latvan sijalla. Nyt askarruttaa ottanevatko nämä valoa saatuaan uuden latvan?

    jees h-valta

    Vähän tätä asiaa sivuten tuossa hetken mietein kun Metsäkeskus kutsui mukaan taimikonhoitokilpailuunsa. Olin kuulemma vuonna -98 jättänyt taimikonperustamisilmoituksen ja epäilivät että minullakin saattaisi olla tarvetta heinätä tai kaivella vattujen alta taimia. Olin vain siihen asti vilkaissut kutsua mutta nyt oikein aloin miettiä että mikäs hiton palsta minulla siinä vaiheessa on.
    Sitten honasin että sehän on se josta juuri raivurilla aloin harvennella noin neljämetristä lehtipuustoa ojanpientareilta.
    Muualla siinä onkin itse saroilla suunnilleen saman kokoinen hybridihaavikko joka nyt ei juuri mitään enää tarvii ja välitkin ovat suoraan kasvatussopivia. Myös silloin hakkuussa olin mukana lähes koko yön moton kopissa ja annoin aika selkeät ohjeet myös pienten alikasvoskuusten säästöön. Nyt ne ovat jopa 6-8 metrisiä kuitupuita. Alkoi ehkä jopa huvittaa ja hieman jopa ihmetyttämään tämä nykymetsänhoidon tuhtaus. Ja pitäisihän siellä tietty vielä myrkkyruiskunkin kanssa heilua. Mutta kun ei huvita tehdä asioista liian vaikeita. Alan pakitella tähän aikaan ennen kuin minua neuvoi yhtikäs ketään metsänhoidossa. Tuntuu vain sujuvan huomattavasti helpommin. Jopa muokkaus taitaa jäädä pois.
    Tuokin vatukko johon silloin iskin taimet oli silloin jo karmea kun vanha omistaja oli vetänyt oikein kunnon päivänvalot rehevään pohjaan.

    jees h-valta

    Tähän jatkan vielä senverran että minullehan tehtiin -99 vuonna metsäsuunnitelma Metsäkeskuksen toteuttamana.
    Ja silloin he tarkistivat tämänkin kohteen ja löysivät täydennystarvetta siitä taimikosta. Alasta jonka olin jättänyt taimetuksessa kulku-uraksi traktorilla tehtävää poltipuuajoa varten.
    Ja mikä hupaisinta täydennyspuulajiksi oli ilmoitettu kuusi!
    Vaikka muu ala istutettu hybridihaavalle. Olisipa ollut järkevää.
    No se täydennys tehtiin nyt sitten tänä keväänä kun satakpl. haavan tainta jäi pohjois-satak. taimetuksesta. Riitti mainiosti ja sai jopa hiukan jo tupata. Että tällaista neuvoa sitä tarjolla on ”virallisesti”!

    Gla

    Millä mitoilla kuitua nykyään ostetaan, jos 6-8 metrisistäkin rungoista sellaista saa tehtyä?

    Muuten kokemuksiisi sisältyy hyvä havainto ns. asiantuntijan työstä. Kaverilla saattaa periaatteessa olla ammattitaitoa riittävästi, mutta jos ei jaksa tosissaan antautua työllensä yksityiskohtia myöten, tulee tehtyä melkoisia munauksia. Saman olen itse havainnut muilla aloilla, metsä tuskin lienee poikkeus. Jos siis itsellä osaamista on, miksi turvautua ulkopuoliseen neuvontaan? Syy, miksi itse omissa hommissani joskus niin teen, on halu saada toistenkin näkemyksiä asioista. Joskus itse sokeutuu omille ajatuksilleen tai ei vaan tule joku juttu mieleen. Päätökset vaan pitää tehdä itse, niin ei tarvi netissä valittaa vääryyksistä.

    jees h-valta

    Noo, juuri tuotahan siinä haettiin eli ulkopuolista näkemystä asioiden tilasta. Pettymyksiäkin tuli mutta aina myös siementä itää. Ei pidä kenenkään ottaa nokkiinsa sillä näitä kertoillaan vain hiukan ihmetellen ja kuitenkin vain mielipiteen tasolla. Tästä palstoilla kirjoittelusta on sellainen kumma käsitys että mielipide pitäisi olla varmasti virallisen ”mantran” mukainen.
    Ja sitähän tässä juuri koitan kyseenalaistaa. Eli joudun siinä nk. mustalle listalle mutta ei häirii.
    Kummastelen myös jos ei kuusi-kahdeksanmetrisestä kolmen metrin latvamitaltaan seiskaa saa? Mitä Gla ajaa takaa?

    Gla

    Sori tuo kommentti 6-8 metrisen rungon kuidusta. Tosiaan, kyllähän siinä kuidun mittaa alkaa jo olla. Kutosessa ei vielä aina, mutta 8 metrisessä jo enemmänkin.

    Nokkiini en kommentistasi ottanut, eikä kyse ollut virallisesta mantrasta tai sen puolustamisesta. Ihan vaan siitä, että miksi neuvoa haetaan, jos käsitys neuvojasta on huono. Jos saa hyviäkin ajatuksia, niistäkin voi joskus tasapuolisuuden takia mainita.

    jees h-valta

    Jospa sitten metsäsuunnitelman hyvistä puolista ja etenkin laatijan. Eli suunnitelmahan on jo peruskaavaltaan hyvä työkalu ja apu mm. puunmyynnissä. Minulla syynä tai hakuna oli nimenomaan kuviokohtaisen metsänhoidon ja hakkuiden suunnittelu..
    H-vallan palstoista ne olivat vielä suurelta osin puutteena. Ei oltu ilmeisesti ainakaan lähivuosikymmeninä suunnitelmaa tehty.
    Sitten laatijan käynnistä jäi asiallinen maku. Hän esitteli suunnittelunsa hyvin ja puolusti jopa kritiikkiäni vastaan asialla.
    Pienenä miinuksena ettei ottanut minua suunnitteluun maastokierrokselle mukaan. Tuli vasta valmiin suunnitelman kera.
    Toisin kuin Pohjois-Satakunnan tiluksillani.
    Ja sitten tämä lehtipuunkasvun ymmärryspula…..jopa suunnitelmassa!

    Pete

    Jeesmies, suunnittelijoilla on maastokauden aikana niin kova kiire työssään, että maastoon ei pysty asiakasta mukaan ottamaan. Ammattilaisen vauhti maastossa on jo pelkästään rajoite suurimmalle osalle metsänomistajia, tämä ei tietenkään koske sinua. Maastotyö vaatii keskittymistä ja metsänomistajan mukana olessa homma menisi erittäin helposti keskusteluksi ja se taas vie aikaa, mutta tämäkään ei koske sinua. Eli työ muuttuisi neuvonnaksi. Tämä on ok jos metsänomistaja on siitä valmis maksamaan. Epäkohtana oli siis se, että sinulle ei maksua vastaan tarjottu mahdollisuutta olla mukana maastotöissä. Tosin maastoissä ei ylipäätään kannata olla mukana, niissä kerätään puustotunnuksia, joiden osalta keskustelua ei tarvita. Asiakas voi sitten reklamoida jos on sitä mieltä, että vaikkapa runkoluku on jotain muuta kuin suunnittelija väittää. Maksullinen metsäkäynti maastotietojen keräämisen jälkeen voisi olla järkevää, siinä sitten pohdittaisiin mitä kuvioilla voidaan tehdä ja mitä toimenpidesuunnitelmaan laitetaan ja millä painotuksilla.

    Pete

    Partiopoika, voit istuttaa muutama päivä glyfosaattikäsittelyn jälkeen kunhat et ole varsinaisesti maata liuksella kastellut kuten et varmaan olekaan tehnyt. Lehdillehän se liuos tulee levittää.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 41)