Keskustelut Puukauppa Nouseeko hinta vai laskeeko se??

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 110)
  • Nouseeko hinta vai laskeeko se??

    Luke tiedotti viime viikosta:

    https://www.luke.fi/uutiset/puukauppa-kavi-vilkkaana-vuonna-2017/

    Kauppamäärä nousi, samoin nimellishinnat, mutta reaalihinta laski. Tätähän se on ollut 1970-luvulta lähtien. Milloin kääntyy reaalihintanousuun?

    Tällä on aika oleellinen merkitys, jos mietitään metsätalouden kannattavuutta. Milloin tulee nollaraja vastaan? Vai oppivatko metsänomistajat jossakin vaiheessa kannattavuuslaskennan?

  • Jätkä

    Kaikesta huolimatta: Kannattaa pitää kaikki ostofirmat lämpöisinä ja muistaa, että ensiharvennus on mitä suurimmassa määrin metsänhoitoa. Meillä oli kotitilalla hieman kaksijakoinen tuo puunmyyntisauma, kun Äidin veli oli piiriesinahkana ja hänen poikansa ostotyönjohtajana ja serkkuja oli samoissa hommissa ja äidillä sananvalta siitä, kenelle myydään. Ostaja oli lähes aina ”Kakkerlaakius”. Kun eno tuli lomakkeiden kanssa tupaan – isä oli jo kuollut, niin vaikka esitin ”Ruusenkehvelin” tarjoushinnat, ei ne aina paljoa painaneet äidin päätöksissä. Toki hinnan sai tingattua samaan, mutta ei niitä sukulaisbonuksia ainakaan helpolla saanut.

    Myönnän kyllä, että jos ei tajua, että pienistä puista ei tarvitse saada päivässä yhtä isoa pinoa kuin isoista puista ja katsoo vähän, mihin aikaan vuodesta menee hakkuulle, niin kyllähän sieltä satoa tulee.

    Kannattaa kuitenkin kysellä muiltakin hintoja, saa edes jotain tukea selän taakse.

    Menninkäinen

    Kyllähän tuota veroa joutuu tuosta hankintatyöstä maksamaan. Ei sillä rikastumaan pääse. Kunto kasvaa enemmän kuin tilipussi. Mutta saapahan tehtyä mieleisen.

    jees h-valta

    Minulle bonushyvite sopii hyvin. Onhan se oikea suunta palkita asiakassuhteesta juuri meitä jotka osuustoiminnan ytimessä ollaan. Jäsen on aina syytä olla ykkönen ja sitoutunut jäsen tuplaykkönen. +hyvät korkotuotot kaupanpäälle, tänä vuonna jopa 7%:ia. Sieltä se tiphahtaa kuin manulle illallinen Toukokuussa.

    Jätkä

    Menninkäinen. Ei tuo reilu kaksikymppiä ole huono, jos saa ajon edullisesti. Ensimmäinen 125 mottia hankintalisä veroton  ja sen ylittävästä työstä siedettävä vero. Jos pääsee kymmeneen mottiin päivässä, , on se jo ihan jees. Kaksikymmentä mottia / pv alkaa olla jo oikein hyvä ensiharvennukselta.

    Ainakin siinä laiskan voittaa heti kerralla.

    pihkatappi pihkatappi

    Lisää uutisia aiheen tiimoilta:

    Ruotsissa kohta kuitupuusta pula ja hintojen ennustetaan nousevan. Saman tietysti luulisi käyvän Suomessa. Eli kuitupun hinta nousee, tukkipuun ehkä jopa laskee, kun sitä tulee kohta liikaa ja/tai katkonta tehdään laadusta riippuen kuitupuuta suosien. Pystykaupassa päätehakkuulla tulos jopa negatiivinen, mutta ensiharvnnuksilla puunhinnassa pärjää. Tarkkana saa olla myös, että ensiharvennuksissa ei maksimoida puusaalista, vaan pyritään pitämään ne hoitohakkuina kohti tukkipuu harvennusta. Jos tuo kotimaan harvennusten kuitupuun hinta on euron noussut vuodessa, niin kai se trendi jatkuu ensivuonna, ei syytä huoleen.

    Mietin tuota hoitosopimustilojen bonusta, kyllä ne kovemmat bonukset sinne kuuluvat, kun kemeratuetkin menevät hoitavalle firmalle. Jos tulee 50 mottia hehtaarilta, niin kemeran osuus on moninkertainen verrattuna bonuksiin. Varmaan saavat nyt hoitosopimustilojen ja muiden bonusten kerääjien harvennukset tehtyä ja siitä se hinta taas kipuilee ylöspäin, tiiän mä. Kemijärvelle kun rakentavat vielä uuden laitoksen, saadaan pohjoisen reservaatillekin enempi käyttöä ja Etelän tehtaat haalivat puita ulkomailta ja pienemmältä alalta kotimaasta ja rahahan on hyvä konsultti.

    pihkatappi pihkatappi

    Ja uusi uutinen:

    Eli Aasia vetää kotimaista metsäteollisuus tuotantoa. Aasiassa on keskiluokkakin omaksunut länsimaisia tapoja ja markkina kasvaa kovempaa kuin meidän metsät kasvaa, voi voi, mistä teollisuudelle riittää puu. Ai niin, sellunhinnan kohotessa ne tietysti sulkevat tuotantolaitoksia, vai miten se oli, ainiin sellutehtaita pystytetään lisää.

    2007 pystykaupoissa ensiharvennus kuidut oli yli 17 euroa motti talvitien päässä. Hankintakuitua ostettiin yli 35 euron hinnalla. Nyt taitaa olla 12 ja 30 euroa noilla spekseillä, eli onhan tuossa vielä eroa oikeaan kiimaan.

    derHorst

    Luin viestiketjua läpi ja täällä on hyvää keskustelua puun reaalihinnasta, kun hintoja suhteutetaan puulla saataviin hyödykkeisiin. Avasin tämän ketjun sen takia, että kiinnitettäisiin huomiota puun reaalihintaan, ts. mitä puukuutiolla saa suhteessa ympäröivän maailman hintoihin. Nimellishinnat eivät pitkän päälle paljon kerro, kun metsätalouden tulonmuodostus tapahtuu pitkällä aikavälillä. Tästä on lyhyt matka korkolaskentaan, jota tunnutaan metsätaloudessa väheksyttävän, ja jonka vankkumaton kannattaja itse olen.

    Metsätalouden kannattavuuslaskelmissa on usein käytetty kiertoajan tuottoprosenttina tuoreen kankaan mailla Etelä-Suomessa neljää prosenttia (rehevillä alueilla voi mennä yli ja karuimmilla mailla ja Pohjois-Suomessa ali). Tuo perustuu puun reaalihinnan säilymiseen. Mielestäni mikään ei tue reaalihinnan säilymistä, vaan tasaisen tappava tahti on se, että reaalihinta laskee, vaikka nimellishinnat pysyisivät paikallaan.

    Jos tätä taustaa vasten ajatellaan reaalihinnan laskevan vaikka yhden prosentin vuodessa (ei kuulosta paljolta), niin se nappaa neljänneksen (25 %) kieroajan reaalituotosta pois. Tämän takia todella metsänomistajana toivon, että metsäteollisuuden hyvä veto alkaisi näkyä myös puun hinnassa. Ja vielä siten, ettei esim. tukin minimiläpimittaa nosteta.

    Metsänhoitoa optimoimalla tuottoa saa nostettua tiettyyn luonnon sanelemaan pisteeseen, mutta mikään ei auta, jos hinta sulaa tehokkuuden kasvaessa. Tarvittaisiin lisää puun kysyntää.

    olikarkki

    Taitaa Taneli olla puunmyyjien asialla, ainakin kommenteista päätellen. On se muuten kumma että yhä 2018 on puuta myytävä samoilla nettohinnoilla kun 70 luvulla. On sellainen yhtälö jota ei millään voi hyväksyä. Vielä. Kuitu menee sellaisella hinnalla että selluntuottajat takoo sellaista voittoa että ei mitään rajaa. Vielä tositarina. Silloin kun Rauman sellutehtaalle tehtiin tutustumiskäyntejä ja esittelijä ylpeänä kertoi että kuinka hyvä sijoitus tämä tehdas on että ei mene montaa vuotta kun tehdas on maksanut itsensä takaisin. No minä onneton menin kysymään tältä esittelijältä että kuinkas on ,milloinkas puun hinta nousee sellaiselle tasolle että myös metsänomistaja pääsisi irti veloistaan. Mutta voi hyvänen aika kuinka tämän esittelijän niska rupesi punoittamaan eikä onneton saanut enää sanaa suustaan. Ja jäi myös vastaus saamatta. Että sellaisia muistoja Raumalta.

    Apli

    https://www.kauppalehti.fi/uutiset/metsayhtiot-petraavat-tulostaan-pohjolan-ykkonen-takoi-liki-20-prosentin-liikevoittotason/7A7yHsHU

     

    Varaa on maksaa lisää puusta nyt ja jatkossa, tänään oli keskisuomalaisessa juttua että sanomalehtipaperista pulaa ja hinnat nousseet selvästi..

    Tolopainen Tolopainen

    Metsäyhtiöt eivät tietenkään maksa puusta yhtään enempää kuin millä kauppoja syntyy. Myyjille ilmeisesti nykyinen kuitupuun hinta riittää kun tarjonta ylittää kysynnän. Puuta ei nimitäinen ole pakko näillä hinnoilla myydä.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 110)