Keskustelut Puukauppa Nouseeko hinta vai laskeeko se??

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 110)
  • Nouseeko hinta vai laskeeko se??

    Luke tiedotti viime viikosta:

    https://www.luke.fi/uutiset/puukauppa-kavi-vilkkaana-vuonna-2017/

    Kauppamäärä nousi, samoin nimellishinnat, mutta reaalihinta laski. Tätähän se on ollut 1970-luvulta lähtien. Milloin kääntyy reaalihintanousuun?

    Tällä on aika oleellinen merkitys, jos mietitään metsätalouden kannattavuutta. Milloin tulee nollaraja vastaan? Vai oppivatko metsänomistajat jossakin vaiheessa kannattavuuslaskennan?

  • wanhajätkä

    Ainahan kaikki menee alaspäin. Sehän on totuttua ettei mihinkään saa olla tyytyväinen. Turha sitä on verrata kolmenkmmenen vuoden takaista realihintaa. Jos tuota eroa ei ole sanut kiinni näinä vuosina puun hehtaarituotossa on todella epäonnistunut, suorastaan laiska. En osta metsää vaan edelleen yritän härnätä nkisiä parempaan kasvuun. En näetulevaisuutta synkkänä. Nouhätä…Kiinassa on lapsirajoitusta purettu ja kun ne alkaa lisääntyyn ni uusia sänkyjä tarvitaan mikä auttanee osaltaan perinteistä sahateollisuutta. Uusia innovaatioita ja tuotantolaitoksia odetellessa tässähän on aikaa värkätä. Pohjolan puusilmänä en koe ilmastonmuutosta uhkana vaan mahdollisuutena. Ois vaan se kristallipallo….

    Tolopainen Tolopainen

    Motohakkuut ja huono metsänhoito ovat johtaneet kuitupuun ylitarjontaan. Jos ensiharvennuksen tekee metsuri ja palataan 30m uraväleihin hehtaarilta lähtee ensiharvennuksessa alta 30 kiintoa puuta jos taimikonhoito on tehty niin että hehtaarilla on 1700 runkoa. Ensiharvennuksessa  saadaan jo runsaasti pikkutikka. Kuitupuun tarjontaa voidaan helposti vähentää oikeilla toimenpiteillä mitään puunmyyntilakkoa ei tarvita. Parempi metsänhoito vähentää kuitupuun tarjontaa ja parantaa taloudellista tulosta.

     

    harrastelija harrastelija

    En oikein ymmärtänyt tuota Tolopaisen unenpöpperössä esittämää taktiikkaa? Nousevat hoitokustannuksethan ne pienentävät mo:n tuloa samalla, kun puun hinnat laskevat. Ensiharvennuksia ei tahdo saada kaupaksi ja hinta on sen mukainen , jos saa!

    Vähän helpottaa, jos voi tehdä itse käsityönä omat raivaukset ja ensiharvennukset. Nykyisin tuo mahdollisuus on koko ajan vähentynyt.

    Tolopainen Tolopainen

    Minulla onkin metsänhoidosta yli 50v kokemus. Ymmärrän kyllä teitä noviiseja. Samat oli minullakin vajavuudet kun aloittelin.

    harrastelija harrastelija

    Tolopaiselle sen verran ”noviisista”, että aloitin metsähommat leipätyönä 59 vuotta sitten 🙂 Tosin harrastuksena se on ollut suurimman osan elämästäni.

    jees h-valta

    Niin, kyllähän tässä kokemusta jopa hevosajan metsätöistä on itelläkin. Tosin mukana pikkupoikana reessä mutta kokemushan se oli sekin. Ja ei huono lainkaan näin jäljestäpäin aateltuna. Että siinähän se metsä on välistä enemmän ja välistä vähemmän liepeessä roikkunut yli 50v.

    Apli

    Kuitupuun hinnan nousu on alkanut ja se jatkuu vuosia, vain paperitehtaiden isot lopettamispäätökset sen voisi katkaista, metsänomistajana on aika hymyyn..

    suorittava porras suorittava porras

    Tolopaiselle sen verran , että 30 motin hehtaarikertymästä ei paljon pikkutukkia tule . Hoidetuilta kuvioilta eh:n hehtasrisaanto on nykyisin luokkaa 50-60m3. Kuusikossa lähempänä 100:aa.

    Tolopainen Tolopainen

    Onpa tietenkin kun motolla hakataan ja 20% pinta-alasta jää puuttomaksi ja ajourien vieressä tiheys on 300-500 runkoa hehtaarilla. Minulla on harvennuskokemusta viime syksyltä, että on nuo kertymät tiedossa.

    Puuki

    WJ:n mielestä ei sopisi vanhoja puun hintoja verrata nykyisiin. Mitä se muka haittaa , jos verrataan metsänkasvatukseen liittyviä  perusjuttuja ; no jotakuta näyttää haittaavan.  Suomessa on puun kasvu lisääntynyt muutamassa vuosikymmenessä paikasta riippuen n. 20 -40 % jo pelkästään parantuneiden kasvuolosuhteiden ansiosta. Lapissa suhteellisesti eniten, pääasiassa metsäaurauksen avittamana. Jos saa yli kaksinkertaistettua ha- tuoton, niin se on ihan hyvä tulos. Entisten muistelemisesta on ainakin se hyöty, että tietää mihin ehkä kannattaa pyrkiä, jotta metsätalouden tulos pysyisi hyvänä.

    Muualla mm. pörssissä ”tuloksenteko” on ollut viime aikoina melko helppoa, jos on ollut oikeita lappuja ja myynnit/ostot on onnistuneet suunnilleen oikeaan aikaan. Riskit tietysti vähän isommat kuin esim. metsänkasvatuksessa.

     

     

     

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 110)