Keskustelut Puukauppa Nouseeko hinta vai laskeeko se??

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 110)
  • Nouseeko hinta vai laskeeko se??

    Luke tiedotti viime viikosta:

    https://www.luke.fi/uutiset/puukauppa-kavi-vilkkaana-vuonna-2017/

    Kauppamäärä nousi, samoin nimellishinnat, mutta reaalihinta laski. Tätähän se on ollut 1970-luvulta lähtien. Milloin kääntyy reaalihintanousuun?

    Tällä on aika oleellinen merkitys, jos mietitään metsätalouden kannattavuutta. Milloin tulee nollaraja vastaan? Vai oppivatko metsänomistajat jossakin vaiheessa kannattavuuslaskennan?

  • pihkatappi pihkatappi

    Uudemmat tehtaat pyörivät samalla miehistöllä kuin vanhat (Kemijärvi, Kaskinen) ja tuotanto on tuplat tai triplat. Nuo lopetetut tehtaat kannattivat hyvin kun sellun hinta oli 700 dollarin kieppeissä, nythän hinta on 1000 dollarin kieppeissä. Nyt sellutehtailla ei ehditä tekemään niin paljon kuin asiakkaat tarvitsisivat. Ja täällä pelotellaan sellutehtaiden sulkemisilla. Torppareitahan tässä ollaan, mutta ei kai nyt tarvi turhaan pelätä, puumarkkinat näyttävät hyviltä ja tulevaisuudessa ei ole menekin suhteen uhkia, voi jopa tulla erinomaisia tilaisuuksia puun myyjille.

    Puuki

    30 vuotta sitten oli rahan arvo aika erilainen kuin nykyisin. Tukkipuukin on melko halpaa. Jos esim. siihen 30 vuoden takaiseen vertaa, niin sen ajan 300 mk vastaisi nykyään n. 750 markoissa ja euroissa yli 100 € .

    Pete

    Uudet käyttökohteet, tekstiilit ja biokemikaalit jne, eivät sinällään nosta puun hintaa. Se että sellutehdas muutetaan tuottamaan vaikkapa viskoosin raaka-ainetta ei nosta puusta maksettavaa hintaa. On aivan sama mikä on kuitupuuta käyttävän teollisuuden ”puustamaksukyky” ainakin niin kauan kun teollisuus tekee omistajiensa mielestä riittävää tulosta. Uudet käyttökohteet saattavat nostaa kantohintaa vain jos ne lisäävät puun kysyntää enemmänkuin marginaalisesti.

    Sahateollisuus kamppailee aivan toisenlaisten ongelmian kanssa, sahoille ”puustamaksukyky” on ihan relevantti asia. Sahojen kapasiteettia voisi kasvattaa helpostikin lisäämällä työvuoroja ta menemällä jopa keskeytymättömään kolmivuorotyöhön. Sen seurauksean kuitenkin tuotannon yksikkökustannus nousee niin paljon että ainakaan nykyisillä sahatavaran hinnoille se ei kannata. Jotta kannattaisi, niin jotain muuta kustannusta pitäisi saada laskettua, esimerkiksi tukin hintaa. Tämä ei liene mahdollista kun lisääntyvä käyttö ei ainakaan alenna tukin hintaa.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Se on näköjään niin että kun on 30 vuotta sisältäpäin seurannut sitä miten metsäteollisuus toimii, niin ymmärtää edes hiukan siitä miten raakaa peliä se pelaa. On ainakin ruusunpunaiset ajatukset teollisuuden tarkoitusperistä hävinneet.

    Olisi niin monia esimerkkejä suoranaisesta härskistä valehtelusta. Klassinen tapaus oli se kun meille infotilaisuudessa kerrottiin taas kerran että olisi käytetty enemmän koivua viime vuonna ja käytettäisiin tässä lähitulevaisuudessakin, mutta kun ei yksinkertaisesti sitä saa riittävästi. Soitin heti tilaisuuden jälkeen 60 kilometrin päässä tehtaasta toimivalle Metsäliiton ostomiehelle ja tarjosin vähän heikompaa aukkohakkuuta. Keskustelimme yksityiskohdista ja sain lopulta vastauksen että että ei nyt oikein käy kun siinä on niinkin paljon koivua. Sitä on ollut kaikki paikat täynnä jo toista vuotta, eikä mitään valoa ole tunnelin päässä, että sen kauppa elpyisi.

    Toinen on tämä Kaskisten tehtaan alasajo. se oli jo vanha tehdas ja suhdanne oli huono, mutta tiedossa toki oli että muutoskin joskus tulee. Tehdasta olis voinut seisottaa vajaan vuoden ja sitten ajaa seuraavan suhdannehuipun yli sellaisen runsaan puolitoista vuotta. Se aika olis ollut pelkkää kerman kuorintaa kun loppuun maksetulla tehtaalla olis ajettu se kallis sellu markkinoille. Ei ajettu vaan sanottiin omistajille, jotka puuta tarjosivat että ei ne teidän puut riitä joka paikkaan. Eihän sellaisdet puut tietenkään riitä joita ei edes osteta.

    Tunnutte olevan untuvikkoja kansainvälisen teollisuuden peliliikkeitten arvioinnissa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    kmo kmo

    Sellufirmojen osakkeita on helppo ostaa. Moniko on ostanut ja nauttii halvoista kantohinnoista osinkoina?

    jees h-valta

    Vähän samaa mieltä kuin kmo eli voihan sinne omistavaan ”eliittiin” siirtyä jos tuntuu että on vain antavana osapuolena. Sinne on vapaa baana. Ja hiukan katsoisin turhankin dramaattiseksi monen katsantokannan. Ehkä tavat edes pikkaisen sivistyneemmässä kuosissa nyt kun metsäteollisuudenkin työrauha on aika hyvässä mallissa. Kun ainakin on taas asiat molempiin suuntiin säädöissään.

    Puuki

    Jos puun hinta on jatkuvasti kovin alhainen, niin siinä on se huono puoli, että kiinnostus metsänhoitoon hiipuu . Siihen kuuluu myös metsäautoteiden hoidon heikkeneminen, josta on ollut paljon puhetta metsäteollisuudenkin puolelta. Aikansa toimii parhaiden leimikoiden korjuut ja jobbarien pikavoittojen tekeminen mutta tilanne heikkenee tulevaisuudessa. Pusikoituvat metsät  miltei tiettömien taipaleiden takana ei juuri kiinnosta ostajia eikä myyjiäkään.

    jees h-valta

    Kuten olen aiemminkin maininnut kuitu on nousussa muutaman euron ja se kyllä pitää motiivia kunnossa. Jos ei näissä oloissa ja puun menekillä ole motiivia hoitaa ei se aivan pienellä korjaannu. Ja silloin on parempi harkita koko palstojen pois myyntiä koska tuo on vain tekosyy olla pois metsästä. En ainakaan ole huomannut että itellä siitä puun hinnasta niinkään on kiinni vaan vapaa-ajan puutteesta. Sitä paikkaamaan alkaa tuo poika kyllä pikkuhiljaa terästää metsäsuhdettaan. Hyviä työrupeamia on jo alkanut tapahtua.

    Puuki

    Kirjoitin yleisellä tasolla . Metsiään hoitavat innokkaat on asia erikseen. Jotkut tekisi sitä varmaan ilman mitään korvaustakin vanhasta tottumuksesta ja liikunnan ilosta. Itsekin olen  ” ”sijoittanut ” metsänhoitoon vaikka on  vaikuttanut että odotettavissa olevat taloudelliset tuotot ei olisikaan välttämättä  kovin kummoiset.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Tällä hetkellä on pörssiosakkeet,että metsäpalstat hinnoissaan.Jos haluaa voittoja kotiuttaa,niin nyt myymään.Itse en metsiä myy,mutta osakesalkun olen jo keventänyt.Aion kurssien joskus notkahdettua reippaasti ostaa uudestaan ,myös metsäfirmojen osakkeita.

    Puunhinnan realiseen hinnan nousuun en luota pitkässä juoksussa,siksi metsämaan ostoissa on ruvettava olemaan varovainen.Jos hinta ei vastaa omaa arvostusta,kuten tällä hetkellä myynissä oleva naapuritila,en tarjousta jätä,kun lähtöhintakin kovan puoleinen.Toisilla kannattaa ja toisilla ei,olipa toimiala mikä hyvänsä.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 110)