Keskustelut Puukauppa Nettotulon optimointi

  • Tämä aihe sisältää 115 vastausta, 29 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 5 vuotta, sitten Jean S toimesta.
Esillä 5 vastausta, 111 - 115 (kaikkiaan 115)
  • Nettotulon optimointi

    Kyseessä on perintönä saatu metsäpalsta, jossa on päätehakkuukelpoista  (MHYn arvion mukaan) puuta noin 200.000,- arvosta.  Siis koko palsta on pääsääntöisesti yli 100 vuotiasta tukkipuuta.

    Vaihtoehtojahan on pääpiirteittäin kolme, joiden verovaikutukset ja sitä myötä nettotulo on hyvinkin erilainen. Ne ovat:

    *  tehdä päätehakkuu ja pitää maapohja, jolloin puunmyyntituotto on pääomatuloverotettavaa. Perintöverotettua osuutta ei huomioida mitenkään.

    * myydä metsä palstana, jolloin perintöveron laskennassa huomioitu osuus vähennetään myyntihinnasta

    * tehdä päätehakkuu ja myydä saman verovuoden aikana maapohja, jolloin puun myyntituotosta vähennetään myyntitappiona perunkirjoitusarvo.

    Lisäksi tietysti mahdollisuutena on edellisten yhdistelmät, mutta mitä vaihtoehtoa näppituntumalta pidätte parhaana ja miltä tahoilta ja missä järjestyksessä kannattaa pyytää tarjouksia?

    Metsään sijoittaminen on jatkossakin varteenotettava vaihtoehto, mutta erinäisistä syistä johtuen ei kyseisellä metsäpalstalla.

     

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Vähennykset eivät vaikuta juurikaan vertailun lopputulokseen, jos ne oletetaan perijällä ja ostajalla samaksi. Oletin myös, että molemmat käyttävät hakkuumahdollisuudet täysimääräisesti. Sen sijaan unohtui että tilan ostajan maksettavaksi tulee vielä varainsiirtovero 4%.

    Perintövero heikentää kyllä metsätalouden kannattavuutta merkittävästi, kun se lankeaa maksuun kerran sukupolvessa, ellei hypätä sukupolven yli ja esimerkiksi pidätetä määräaikainen hallintaoikeus. Laskentaesimerkissä meni veroihin (ilman vähennyksiä) melkein puolet perityn tilan arvosta (174 000 euroa).

    Olisin selvinnyt perintöveroista myymällä osan tilasta naapureille, jotka halusivat lisämaata. Näin teinkin, mutta päädyin sen lisäksi myymään myös kantatilan, mutta minulle jäi silti vielä metsää hoidettavaksi 300 km päähän kotoa.

    mehtäsika

    En ymmärrä jotka saavat perittyä rahaa tai omaisuutta, että nillittävät kun pitää veroa maksaa, itse jos saisin vaikkapa 100 miljoonaa, niin ilomielin maksasin vaikka 50 milliä veroa.

    sitolkka

    Niinhän se menee. Vuosisatoja on suomalainen talonpoika vero-orja ollut. Entisinä aikoina tuli kylmiä tiloja kun kaikki eivät pystyneet verojaan maksamaan. Kruunu vei maat ja uusi isäntä sai yrittää.

    ollikolli

    Mehtäsialle tiedoksi 100 miljoonan perinnöstä menee veroa 18,95 milj veroluokassa 1 ja 32,967 milj. veroluokassa 2. Siihen sitten puunmyynnistä 30-34 % pääomatulovero päälle. 1 verolukassa jää nippa nappa yli 50 milj, 2 veroluokassa n 33 milj. Onhan nuo verot ihan mielettömät , varsinkin kun perintävero menee maksuun aina kun omaisuus peritään seuraavalle sukupolvelle.

    Jean S

    Eikö tämä ongelma pitänyt handlata sillä, että hankki sen 4,3 hehtaaria peltoa (vai mikä se tarkka määrä olikaan) ja tekee sen jälkeen maatilan sukupolvenvaihdoksen eläessään?

Esillä 5 vastausta, 111 - 115 (kaikkiaan 115)