Keskustelut Metsänomistus Natura-alueet vaikkuttavat myös mansikan viljelyyn

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)
  • Natura-alueet vaikkuttavat myös mansikan viljelyyn

    EU:n lintudirektiivi antaa rauhoittamattomille linnuille kuten varikselle, harakalle ja räkättirastaalle suojan pesimäajaksi. Tälle suojeluajalle osuu myös esimerkiksi mansikan kypsyminen. Sen vuoksi monet mansikanviljelijät hakevat poikkeuslupia näiden lintujen hävittämiseen mansikkapelloiltaan myös pesimäaikaan.
    Käsittelyssä tulee selvittää esimerkiksi pyyntipaikan etäisyys lähimpää Natura-alueeseen.

    Lisäksi poikkeuslupapäätöksessä rajataan pyyntiajasta pois se aika kun linnuilla on poikaset pesässä. Tämä poikaspesävaihe saadaan selville kulloisellekin lajille ja alueelle rengastustietojen perusteella. Pisin lupaselvitys on ollut seitsemäntoista sivun mittainen. Poikkeuslupapäätös koski räkättirastasta, varista, harakkaa ja harmaalokkia.

    Hirvilupapäätökset ovat yleensä 2 – 3 sivun mittaisia.
    Kaikki tämä luparuljanssi on poissa varsinaisesta metsästäjien hyväksi tehtävästä työstä. Poikkeuslupaselvityksiin käytetyn ajan olisi voinut käyttää esimerkiksi tulevien hirvitalousalueiden ja hirvikannan verotuksen suunnitteluun.

    Työ ei tietenkään riistakeskuksessa lopu tehtyyn päätökseen, jos päätöksestä valitetaan. Valitukseen pitää antaa vastine. Kaikkien Riistakeskusten poikkeusluvista on tällä hetkellä sisällä kymmenkunta valitusta Maaseutuelinkeinojen valituslautakunnassa. Valituslautakunnasta arvioidaan, että valitusten määrä kasvaa vielä kevään mittaan. Joitakin poikkeuslupa-asioita on käsitelty korkeinta hallinto-oikeutta myöden.
    Yle

  • Gla Gla

    Minä puolestaan kuulin eilen TEMin käytävällä, että puun tarjonnan ongelmiin kaavaillaan ratkaisua yrittäjämäisyydestä. Tavoitteena on, että vain myelin parissa toimivat puuntuottajat voisivat harjoittaa puukauppaa. Pientilallisille jäisi mahdollisuudeksi hakata omaan käyttöön esim. polttopuuta, mikä sekin tukisi suomalaista biotalous 2020-strategiaa. Jalostustoimintaa harjoittaville pientuottajille, esimerksi vihtoja myyntiä varten tekeville kaavaillaan määräaikaista poikkeusjärjestelmää.

    Ehdotuksen mukaan malli kannustaisi metsänomistajia siirtymään yrittäjämäisempään tuotantomalliin, jolla olisi merkittävä vaikutus puun tarjonnan kasvattamisessa ja tuotantorakenteen tehostumisessa.

    Kuitupuunkasvattaja

    Olen sen verran kova luonnonsuojelija, että ihmettelen suuresti tuotantopanosten käyttöä marjanviljelyyn ja sitten räkättirastaat syövät ison osan marjasadosta. Vahinkolinnut lisäksi pilaavat suuremman osan sadosta kuin ehtivät syödä.

    Työtä, polttoaineita, tuotantovälineitä, kastelua, lannoitusta jne jne kuluu aivan hukkaan. Järjetöntä luonnonvarojen tuhlausta.

    Nuoriso pitäisi valjastaa kevääksi ja alkukesäksi hävittämään räkättirastaiden pesät. Näin toimisi todellinen luonnonystävä.

    Aukusti

    Eipä taitaisi ”kunnian kukko laulaa!”, sille joka palkkaisi pikkupojat pesiä hävittämään.

    Kuulin tapauksesta viime vuosisadan puolelta, missä eräs rastaita vihannut mies oli palkannut poikia hävittämään räkätin pesiä. Korvaus oli munien lukumäärän mukaan.

    Pojat eivät varmastikaan tunteneet eri rastaslajeja, liekö toimeksiantajakaan. Siinä meni mukana punakylki-,laulu- ja kulorastaan munatkin räkätin laskuun.

    Viime kesien akana on kummasti öiseen aikaan ”jäänyt autojen alle” erään marjoja viljelevän tilan kohdalla rastaita.
    Ihmeellistä, ettei samaa ilmiötä siinä määrin ole tapahtunut muitten marjatilojen kohdalla.

    pitkät neulaset pitkät neulaset

    Satokorvauksia,satokorvauksia…
    Tietenkin sen verran suurina ettei tarvi pyllistellä selkä kippurassa – ja saa saman rahan marjoista jotka rastaat nokkivat.
    Kiinastahan tulee pakastettua marjaa euron kilo kuuleman mukaan.
    Toimita kasvatella – puolet marjoja ja puolet sokeria soppaan – ei taida
    sellaisesta liisteristä ne salmonellatkaan maistua.
    Rastaan munat hautomoon ja tilille – satovahinkotili pankkiin ja sen kun syleksii uunin pankolla kattoon nauttien virvokkeita ja surffaten netissä.

    Puun takaa

    Näissä suojeluasioissa herää joskus filosofinen kysymys:

    ”Mitä tapahtuu kun luonnonsuojelija näkee rauhoitetun eläimen syövän suojeltua kasvia?”

Esillä 5 vastausta, 1 - 5 (kaikkiaan 5)