Keskustelut Puukauppa Nalle: Pinta-alavero on maailman paras vero.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 45)
  • Nalle: Pinta-alavero on maailman paras vero.

    Björn Wahlroos

    Energia on metsäteollisuudelle suuri kuluerä, mutta Wahlroosin mielestä täällä suunnitellaan vain tuulimyllyjä, jotka maksavat paljon mutta joita kukaan ei halua minnekään – vieläpä maassa, jossa tuulee vain vähän ja paukkupakkasilla ei ollenkaan.

    Rikkidirektiivi oli tietysti huono asia, samoin puun hinta on liian korkea.

    Wahlroos moittii myös metsäverotusta. Suomessa veroa maksetaan nykyisin puun myyntituloista, kun aiemmin veroa maksettiin metsien kasvun mukaan joka vuosi saman verran.

    – Täytyy lopultakin myöntää, että verouudistus oli tyhmä. Pinta-alavero on maailman paras vero.

    Wahlroosin tulkinnan mukaan vanha pinta-alavero kannustaa myymään, koska puun myyntituloilla maksetaan vuotuiset metsäverot. Sen sijaan nykyinen myyntivero ei kannusta, koska verot välttää sillä, ettei myy puuta.

    – Kuolinpesien puut seisovat mätänemässä, hän taivastelee.

  • jees h-valta

    Jos metsätalouden veroilmoitus on liian hankala tehdä jota kyllä epäilen niin onhan niillekkin ulkopuolisia kirjanpitäjiä jotka kyllä pientä maksua vastaan hoitavat nk.”avaimet käteen” periaatteella.
    Tai paremminkin palautukset käteen.

    mehänpoika

    Kyllä metsätalouden veroilmoitus on helppo tehdä huonomuistisenkin jos on muistanut pidättäytyä puukaupasta nykyisen verojärjestelmän voimaantulosta lähtien.

    Puun takaa

    Olin pinta-alaverotettuna 22 vuotta, ja ollut myyntiverossa vasta 7 vuotta. Kummassakin on omat hyvät ja huonot puolensa. Pinta-alaveroon voisi toki siirtyä takaisin, mutta niin, että metsänhoidon kulut olisivat suoraan vähennyskelpoisia. Metsäverot pitäisi myös mennä metsän sijaintikuntiin, kuten nyt tapahtuneen lainmuutoksen ansiosta kiinteistöverotkin.

    Itäsuomen Antti

    Kaksi piippunen juttu. Tuo pinta-ala verotus suosii tasaisesti puuta myyviä. (lue isoja tiloja) Kun taas pientilallinen joka laajeentaa maltillisesti omaa metsäpinta-alaa tulisi kärsimään.

    Jos omistaa metsää vaikka 20 ha. Niin ei siitä joka vuosi hakkuu tuloja irtoa. On eriasia jos omistaa yli 300 ha metsää jolloin hakkuutuloja tulee säännölleen. Joilloin menot saadaan suoraan kohdennettua.

    MaalaisSeppo

    Ei pinta-alaveroon ole onneksi paluuta. Sehän perustui siihen, että verotettiin ansaintamahdollisuutta, eikä todellisia tuloja. Eihän muitakaan pääomatuloja veroteta ansaintamahdollisuudesta.

    Otetaan esimerkiksi vaikka osakesijoitukset. Hyvät pelurit ansaitsevat ko. rintamalla hyvin ja maksavat tuloistaan verot. Huonot pelurit häviävät rahansa, mutta eivät maksa verojakaan. Pitäsikö kuitenkin kaikkia osakepelureita verottaa ansaintamahdollisuudesta ja lätkäistä heidän muiden tulojensa päälle laskennallinen ”työtulo”, jota tietysti verotettaisiin marginaaliveroprosentin mukaan. Näin tappiotakin tekevät pelurit joutuisivat maksamaan veroja. Menestyvien pelureiden verotus todennäköisesti laskisi.

    Aikaisempi metsäverotushan suosi hyvin metsiään hoitavia pienehköjä tiloja. Vero suhteessa tuloihin oli pienituloisilla melko pieni ja suurituloisilla suuri. Metsän todellinen tuotto ei vaikuttanut veron määrään. Eli periaatteessa huono metsäpeluri saattoi joutua maksamaan huomattavia veroja lähes olemattomasta tulosta. Paluu vanhaan olisi ehkä hyvä jaksollisen kasvatuksen metsien omistajille ja huono jatkuvan kasvatuksen kavereille.

    MJO

    Pinta-alaverotus on muinaisjäänne, johon ei ole paluuta. Ainoa oikea ja oikeuden mukainen tapa on nykyinen pääomaverotus. Verotettavaa tuloa on tulot vähennettynä kulut. Ei mikään laskennallinen arvio. Lisäksi tulisi vain lisää byrokratiaa ja kuluja. Eikä ”paremmin metsiä hoitava kuulu saada mitään erikoisetua. Metsiä talousmielessä hoitava saa jo parempaa voittoa nykyisin myydessään enemmän puuta.

    Miksi metsäteollisuus on oikea instanssi sanomaan mikä on ”oikeaa” metsänhoitoa? Joku voi omistaa metsää muutenkin, kuin ainoastaan maksimoidakseen tulonsa. Eikä suomessa ole pulaa puusta, sitä kasvaa tuplat, minkä teollisuus ostaa nykyisin.

    mehänpoika

    Ei pinta-alavero ole mikään ”muinaisjäänne”. Aivan toimiva verotuskäytäntö se oli. Eivät metsänomistajat muistaakseni olleet vaatimassa siirtymistä puunmyynninverotukseen.

    Nyt puunmyyntiverotuksesta on jo 7 vuoden kokemus myös siirtymäajan pinta-alaverotuksen piirissä olleilla. Ehkä jokainen kohdaltaan alkaa ymmärtää myyntiverotuksen ongelmat.

    Nykykäytäntö tuntuu hyvältä palkkatyöntekijästä tai eläkeläisestä kun nyt ansiotulot tai eläketulot verotetaan erillään metsän puunmyyntitulosta. Onko se sitten hyvä asia, ja onko se oikeudenmukaista verotusta? Ainakin moni perikunta tai eläkeläinen on pyynmyyntiverotukseen siirtymisensä jälkeen jättänyt metsänsä ainakin hakkuiden osalta seisomaan.

    Siis metsät kasvavat paljon enemmän kuin hakataan, mutta kuitenkin teollisuuden on vaikeaa saada kotimaasta hakkuutavoitteitaan täyteen. Ehkä tämä johtuu verotuskäytännöstä. Esim. eläkeläisen ei ole nykyisin pakko hakata metsiään toimeentulonsa vuoksi. Kun ei hakkaa, ei tarvitse maksaa verojakaan, eikä tutustua veroilmoituksen täyttöohjeeseen.

    Yhteiskunnan kannalta oikeudenmukainen ja myös paras metsäverotuksen muoto voisi ihan hyvin olla pinta-alavero jo pelkän teollisuuden paremman puuhuollon vuoksi. Kuitenkin, kun metsänomistajan itsensä valitsema siirtymäaika ennen puunmyyntiveroon siirtymistä on monelta tullut hyödynnettyä, niin kohta palaaminen takaisin pinta-alaveroon tuntuisi jopa narraamiselta.

    Ilmeisesti metsänomistajien täytyy Wahlroosin puheista välittämättä hyväksyä nykytilanne, jossa puuta pilaantuu metsiin, ja ulkomailta tuodaan teollisuudelle suurenevia puumääriä.

    MJO

    Nykykäytäntö tuntuu hyvältä palkkatyöntekijästä tai eläkeläisestä kun nyt ansiotulot tai eläketulot verotetaan erillään metsän puunmyyntitulosta. Onko se sitten hyvä asia, ja onko se oikeudenmukaista verotusta? Ainakin moni perikunta tai eläkeläinen on pyynmyyntiverotukseen siirtymisensä jälkeen jättänyt metsänsä ainakin hakkuiden osalta seisomaan.

    Mehtäpojalle

    Minun puunmyyntiverot olisivat lähes 40%. Jos ne verotettaisiin ansiotulojen kanssa. Tämäkö olisi sitten oikeudenmukaista? Siis lähes puolet valtiolle.

    Myyntiin lähtisi minun metsät maapohjineen ja rahat siirtyisivät osake-, kiinteistö yms. sijoituksiin, joissa verotus olisi edes jollakin tavalla oikeudenmukainen ja kohtuullinen.

    Ei se ainakaan lisäisi esim. sukupolvenvaihdoksia, mutta keinottelua varmaankin. Metsiä siirrettäisiin pöytälaatikkofirmojen hallintaan, jolloin verotuskohteena olisi yritys eikä hyvin palkattu metsänomistaja.

    Muinaisjäänne, johon ei ole paluuta. Ajattele, jos sinulla olisi esim. 50 te osakesalkku ja sinua verotettaisiin esim. 2500e tulojen mukaan vaikka et olisi myynyt mitään ja salkun arvokin olisi tippunut. Olisiko tämäkin reilua? Tappiokin johtuisi ainoastaan omistajan passiivisesta/huonosta salkunhoidosta.

    mehänpoika

    MJO:lle
    Metsäverotuksessa pinta-alaveroitus voisi olla yhteiskunnan kannalta oikeudenmukaisempaa kuin ansioverotuksesta erillään määräytyvä metsän puunmyyntivero. Sinulle se olisi epäedullista, jos laskelmasi pitää paikkansa. En sitä toki epäile.

    Ei puunmyyntivero minun mielestäni silti ole ”muinaisjäänne”, koska ko. verotusta sovellettiin vielä 7 vuotta sitten, eikä esim. yli 100 vuotta sitten.

    MJO

    Mehänpoeka: Et sinä mitään yhteiskunnan etua ajattele vaan omaa napaasi.

    Yhtään paperikonetta ei ole pysäytetty suomessa, ettei metsänomistajat ole myyneet puuta. Viimeksi kun Karvinen valitti puupulaa kysyin SE:ta tarjousta harvennuksista ja ojalinjojen avauksista. Vastauksena tuli, etteivät ehdi täksi talveksi koska StoraEnsolla ei ole riittävästi korjuukapasiteettia tarjolla. Eli puusta oli pulaa, koska ei korjuukalustoa. Puuta ostettiin ainoastaan hankintana. Verot tietysti sinun mallissa olisi pitänyt maksaa kaikesta huolimatta.

    Nykymalli on ollut ainostaan 7 vuotta, mutta muutos olisi pitänyt tehdä vähintään 93 vuotta aikaisemmin. Parempi myöhään, kun ei milloinkaan.

    Miksi verotus ei ole tasa-arvoinen, jos en maksa enemmän veroa puunmyynnistä kuin sinä? Eikö tämä veroprogressio ole jo suomessa riittävä?

    Miksi minun pitäisi yhtiöittää metsäni, jotta maksaisin yhtiöverona puunmyynnit enkä ansiotuloina, mutta sinun ei pitäisi? Siksikö, että olen aikoinaan viitannut koulussa sinua ahkeramminko?
    Huomaan, että veroilmoitus tuottaa tuskaa sinulle, et todellakaan vaikuta oleva penaalin terävin kynä.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 45)