Keskustelut Metsänhoito Näin muuttuu maailma…

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 217)
  • Näin muuttuu maailma…

    Vielä vuosikymmen sitten metsänomistajia kehotettiin viivyttämään taimikonhoitoa , että ”saadaan kemerat ”. Samaa neuvoa tarjottiin isännille raivaamattoman leimikon suhteen lisäyksellä , että hakataan puut ensin motolla ja raivaillaan siitten palsta siistiksi , että ”saadaan kemerat ”.
    Energiapuusavotoita markkinoitaessa kehotettiin myös odottamaan ja viivästyttämään nuoren metsän kunnostamista , että ”saadaan kemerat ”

    Nyt alkaa järki viimein voittaa raivausasioissakin .

    Lainaus :

    ”Johtava metsänhoidon asiantuntija Markku Remes painottaa, että taimikonhoitoa ei kannata viivyttää, vaikka kemeratukia ei työn suorittamisen oikealla hetkellä olisikaan saatavilla.

    ”Taimikonhoidon viivästyessä myös työn kustannukset kasvavat. Jo yhden vuoden viivästyminen hidastaa työtä 10–30 prosenttia oikeaa aikaan suoritettavaan työhön verrattuna.”

    Kunnon ohjeitakin alkaa viimein tulla , kun löysä raha ei ole ohjaamassa toimintoja . Onneksi viisaammatkin kertovat työn ajoituksen vaikutuksista työkustannuksiin . Tähän asti on yleisesti vain valitettu metsänhoidon kalleutta .

  • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Siilloin kun ei puhuta tukista vaan kuitupuusta, niin pitää muistaa että vanhoille Sulfiittitehtaille kelpasi vain kuusi ja haapa. Hiomoille vain kuusi
    Nykyiset kemihierretehtaat kelpuuttavat kuusen haavan ja koivun.
    Mänty toki on haluttua raaka-ainetta sellun keitossa, mutta selkeästi kuusta huonompaa siihen. Jos puulajien kesken pudotuspeliin joudutaan, niin se on mänty joka kuitumarkkinoilla ahtaalle joutuu.

    Toisaalta sahatavarana kuusi ja mänty ovat melko tasavertaisia, joten kyllä kuusi on vielä Suomessa tulevaisuuden puu, kunhan sitä ei taas ängettäisi liian karuihin paikkoihin.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Jätkä

    Kyllä kuusi kasvaa vielä VT:lläkin nuorena sangen mukavasti. kakkos KL:n vaiheessa se pitäisi harventaa harvennusmallien alakäyrälle taikka lannoittaa, muuten siltä loppuu eväät ja kasvu. Sen näkee jo kuoren väristä, kun niin on käymässä.

    On tosin todistettu, että kuitupuuta ei kannata istuttaa, joten homma pitäisi hoitaa muuten.

    Meillä teki eräs MTI sellaisen uudistamisen, että istututti rauduksen taimia 400 kpl / ha.
    Metsäkeskus pyysi selontekoa ”Lasselta”. No hän värväsi oppilaat tekemään taimikon inventoinnin kaikkien sääntöjen mukaan.(Kuului opetusohjelmaan).
    Alue meni läpi kiitosmaininnalla. Aukko oli parikymmentä hehtaaria.

    Metsuri motokuski

    Kyllä se aika pitkälti niin menee että havupuulle istutetut kuviot pyritään säilyttämään ensiharvennuksen jälkeen myös havupuuvaltaisena. Koivua jätetään aukkopaikkoihin kuitenkin niin ettei ne tule piiskaamaan ympärillä olevaa muuta puustoa. Koivu on tärkeä puu myös nykyisille ensiharvennuksille ja se on erinomainen monimuotoisuutta tuova puu.

    Joskus käy myös niin että jos havupuut ovat piiskaantuneet jo valmiiksi huonoon kuntoon niin kuvio harvennetaan koivu edellä.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    ”Etelä-suomessa rehevimillä kasvupaikoilla varhaisperkauksen ajankohta on muutama vuosi istutuksen jälkeen. ”

    Mitä tapahtuu jos varhaisperkaus viivästyy?

    Osa viljelystä puulajista tuhoutuu ja korvautuu vähempi arvoisilla puulajeilla.”

    Metsälehti

    No kaikki mun varhaisperkauksista on viivästynyt, jäljellä on enää raunioita, tuhottuja unelmia, haaveet rikastumisesta haudattu, alueita missä joskus kasvoi kuusia. Iltaisin nukkumaan mennessäni kysyn aina itseltäni: ”Miksi en raivannut taimikoita muutama vuosi istutuksen jälkeen?”

    suorittava porras suorittava porras

    Älä sure ! Sattuu vahinkoja muillekin .
    Lähestyin vuosituhannen alussa entistä työnantajaani ennakkoraivausasioissa teemalla ” nyt olisi vika päällä ”.
    Hän tuli työmaalle kiireen vilkkaa mukanaan linja-autolastillinen urakanantajan metsätoimihenkilöitä . Oli sen verran hyötyä vihjeestä , että yhtiö UPM lisäsi välittömästi taimikonhoitomäärärahoja 10:llä prosentilla . Silloinen mh.vastaava toki pelkäsi ensin saavansa potkut
    ”ilmiantoni” seurauksena . Ei tullut potkuja , vaan lisää rahaa asioiden saattamiseksi oikealle tolalle .
    Nyt on käynyt samoin yksityisen puolen Kemera- rahoituksen suhteen.
    Rahaa on tarjolla viimeinkin taimikon oikea-aikaiseen hoitoon. Enää ei tarvitse laskea taimikoita pilalle kemeroita odotellessa . Ammattilaiset eivät toki ole tehneet niin tähänkään asti .

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Entäs jos sanoisin, että horsmasilla, vattusilla ja heinäsillä etelä-suomen rehevillä alueilla kuuset kehittyy paremmin sen heinän läpi koivujen alla kuin, että ne raivattaisiin muutaman vuoden päästä metrisinä, uskoisitko?

    Luuletsiä suorittava ettenkö jo ois ollu mukana tekemässä jo pitkän aikaa noita eka raivaus metrisenä? Minä voi vahvistaa sinulle, että ne raivataan 3 kertaa.

    suorittava porras suorittava porras

    Täkö AR tarkoittaa ? Kuva 14.6-13 ”Taimikon surma vaiko energiaa” s.159 ( myös ”Jatkuvaa energiapuun kasvatusta ” samalla sivulla )
    Kuusentaimikko on tuskin metristä ensimmäisessä tapauksessa ja varmasti raivataan ainakin kolme kertaa .

    Apli

    Vatukosta on mielestäni pelkästään hyötyä… Itsellä hyvä esimerkki tapaus, kuusikko 5.6ha ikää oli 80-90v hakattiin aukoksi keväällä, risut ajettiin pois elokuussa, ja laikutus syyskuussa, istustus seuraavana vuonna kesäkuussa 1800kpl kuusta 2v taimi per ha. Sekaan tullu ripaus luontaisesti koivua, mäntyä sekä erittäin runsas vatukko, olen raivalla reikäperannu alueen muuten vatukko saanut kasvaa vapaasti, kerätty useampi ämpäri vattuja(: Taimikko upea, tulevasta raivuusta tulee helppoa… Nyt askarruttaa pitäs löytää kuusikoille lannoite, mutta yara ei myy enää metsälannoitteita 40kg säkeissä, suomensalpietari on vähän siinä ja tässä kuusikoille..

    Tolopainen Tolopainen

    Kyllä 600kg säkistä voi äyskäröidä kylvövakkaan lannoitteita, ei siihen pikkusäkkejä tarvita. Tai säkitä itse suursäkistä pienempiin, ei pitäisi olla mikään ongelma.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    On kyllä ihmeellisiä kuvia, ei tuota voi verrata yhtään mihinkään.

    Minä olen ainakin huomannut, että erittäin reheviltä alueilta häviää kuusentaimet jos ei ole vesakkoa syntynyt. Miksi heinäysalueilla laitetaan risuja taimien ympärille? Ettei heinä kaadu taimien päälle. Samaa virkaa toimittaa vesakko. Vesakko lisäksi puhkoo reikää heinäsekoitukseen ja aina koivun vieressä valoa pääsee enemmän kuusentaimille kuin heinämatosta.

    Minä hoin nuorempana yllättävää varmaan kyllä samoja juttuja kuin suorittava ja minulta kysyttiin miks näitä raivataan metrisinä vaikka näillä ei ole mitään hätää ja vastasin vaan ”ku näin kuuluu tehdä.” Nyt mitä enemmän on nähny kuusentaimikoiden kehitystä ja eri vaihtoehtoja niinsitä kaukausemmalta tuntuu, ajatus että palasin takaisin. 3 raivauskertaa on minulle taloudellinen katastrofi, että ei kiitos. Vähemmällä vaivalla saa vastaavia. Ajan myötä se käsitys on syntynyt, ehkä olen edelläkävijä kun muut ovat vasta siirtymässä siihen minkä olen jo hylännyt.

    Muuten ei ole montaa kuukautta kun suorittava piti järkevänä taimikonharvennusta 1000/hehtaari järkevänä. Joku saattaisi ihmetellä, että onko mitään käsitystä miten metsä kehittyy.

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 217)