Keskustelut Metsänhoito Näin muuttuu maailma…

Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 217)
  • Näin muuttuu maailma…

    Vielä vuosikymmen sitten metsänomistajia kehotettiin viivyttämään taimikonhoitoa , että ”saadaan kemerat ”. Samaa neuvoa tarjottiin isännille raivaamattoman leimikon suhteen lisäyksellä , että hakataan puut ensin motolla ja raivaillaan siitten palsta siistiksi , että ”saadaan kemerat ”.
    Energiapuusavotoita markkinoitaessa kehotettiin myös odottamaan ja viivästyttämään nuoren metsän kunnostamista , että ”saadaan kemerat ”

    Nyt alkaa järki viimein voittaa raivausasioissakin .

    Lainaus :

    ”Johtava metsänhoidon asiantuntija Markku Remes painottaa, että taimikonhoitoa ei kannata viivyttää, vaikka kemeratukia ei työn suorittamisen oikealla hetkellä olisikaan saatavilla.

    ”Taimikonhoidon viivästyessä myös työn kustannukset kasvavat. Jo yhden vuoden viivästyminen hidastaa työtä 10–30 prosenttia oikeaa aikaan suoritettavaan työhön verrattuna.”

    Kunnon ohjeitakin alkaa viimein tulla , kun löysä raha ei ole ohjaamassa toimintoja . Onneksi viisaammatkin kertovat työn ajoituksen vaikutuksista työkustannuksiin . Tähän asti on yleisesti vain valitettu metsänhoidon kalleutta .

  • kuusessa ollaan

    Jeessille tiedoksi, että on mulla vastaavalla prosenteilla koivuvaltaistakin kuviota…mutta silloin tosiaan puhutaan koivuvaltaisesta kuviosta, jossa havupuu on täydentävänä tai toisena ikäpolvena.

    Tuossakin kuviossa olisin jättänyt enemmän rauduksia sekaan, mutta ne menivät lähes kaikki hirvien suuhun ja vain hieskoivua oli mahdollisuus jättää. Ne saavat kasvaa enskaan asti, satunnaiset raudukset siitä eteenpäin. Harvennuksissa todennäköisesti poistetaan kuusta ja hieskoivua, kaikki mahdollinen mänty ja rauduskoivu pyritään kasvattamaan uudistusvaiheeseen asti. Eli uudistusvaiheessa kuusta lienee tulevaisuudessa 55%, mäntyä 35% ja koivua 10%.

    Apli

    Oletteko huomannut vastaavaa? Monesti kun tälläinen sekametsä menee ensiharvennukseen niin monella motokuskilla ajatus että jaa tehdäämpä tästä sitten esim kuusikko… Ennen hakkuuta menen motokuskin juttusille aina ja sanon että tarkoitus on että nyt on sekametsä ja kun hakkuu päättyy on jäljellä myös sekametsä(:

    jees h-valta

    Apli valitettaavasti enemmän kuin täysoikeassa. Juuri noin tuppaa käydä että lehtipuu katsotaan nk. helpoksi riistaksi eli siitä on helppo tehdä aina poistettava puu. Se on tätä vuosikymmeniä jatkunutta asenneilmapiiriä joka teettää juuri suurta kuusetusta. Ja tätähän tietenkin pahentaa myös lehtipuun puute jo vuosikymmeniä. Että kieroon on menty ja pahasti. Ja vaikea solmu avattavaksi nykyasenneilmapiirillä.

    suorittava porras suorittava porras

    Jos alue on istutettu kuuselle , se pyritään myös harventamaan kuusen ehdoilla . Myös tukkipuu on tavoitteena . Vain pieni osa koivuista kehittyy tukkipuuksi . Ne luonnollisesti säästetään , jos on tilaa kasvaa . Huonoin puuaines poistetaan harvennuksessa puulajista riippumatta ja viimeisen harvennuksen yhteydessä kaikki koivut . Tämä tulevan uudistamisen helpottamiseksi . Raivaustalkoota riittää isältä pojalle , jos koivut saavat kylvää siemeniään kuvion päätehakkuuseen asti .

    Jätkä

    Kyllä hyvällä pohjalla parhaan tuloksen antaa kuusen ja koivus sekoitus.
    Kokonaiskasvu sekametsänä on suurempi kuin puhtaana, johtuen sittä tosiasiasta, että joivun juuret ovat huomattavasti syvemmällä kuin kuusen pintajuuristo.
    Vanha metsänhoitaja Evolla jo aikoinaan valisti meitä, että koivu kasvaessaan myllää maata, se ikäänkuin hiljaa äestää ja samalla parantaa maan vesi- ja ravinnetaloutta.
    Leppä olisi vielä parempi, koska se lisää maan typpivarantoja, mutta Harmaalepän käyttöä ei ole kunnolla ymmärretty muualla kuin rannikon savustamoissa.
    Kunnollisesta runkopuusta voikin tehdä vaikka huonekaluja ja kauniita paneleita, jos löytää kunnollisen puunjalostajan, voi hehtaarituotto rahallisesti nousta melko korkeaksikin.

    kuusessa ollaan

    Jees kirjoitti:
    ”Apli valitettaavasti enemmän kuin täysoikeassa. Juuri noin tuppaa käydä että lehtipuu katsotaan nk. helpoksi riistaksi eli siitä on helppo tehdä aina poistettava puu. Se on tätä vuosikymmeniä jatkunutta asenneilmapiiriä joka teettää juuri suurta kuusetusta. Ja tätähän tietenkin pahentaa myös lehtipuun puute jo vuosikymmeniä. Että kieroon on menty ja pahasti. Ja vaikea solmu avattavaksi nykyasenneilmapiirillä. ”

    Jos jees lukaiset edellisen viestini, niin huomaat että tavoite on kasvattaa laadukkaat RAUDUKSET loppuun asti. Hieskoivun kasvatus kun ei vaan kaikkialla onnistu järjevästi tukkikokoon asti, eli parhaimmillaan kun ovat mukana kakkosharvennukseen asti.
    Olen karvaasti 80-luvun alusta alkaneen metsänkasvatukseen sekaantumisen jälkeen havainnut millaisen ongelman olen luonut hieskoivuun luottamisella. Nyt on eräillä kuvioilla ongelmana se, että aikoinaan 50/50 koivu-kuusisekametsissä koivut vain kituvat, kuuset ovat kasvaneet niiltä karkuun. Kuuset nyt 2-3 tukin runkoja, koivuista saattaa saada yhden minimimittaisen ja 45 E kuutiohintaisen tukin, latvakuidun lisäksi. Jos alueilla olisi aikoinaan kasvatuksen alkuvaiheessa onnistuttu saamaan edes 3/4 kuusta, olisi nyt väljennysvaiheessa jätettävissä vain kuusia jatkokasvatukseen. Alueet ovat syntyneet luontaisesti ja raudusta niille ei olosuhteista johtuen ole syntynyt. Ensiharvennusvaiheessa 80-luvun puolivälissä kuvioiden kuuset ja koivut olivat saman kokoisia, harvennuksen jälkeen kuuset lähtivät kasvuun, koivut eivät parantaneet kasvua.

    Jätkä on oikeassa ja saanut samaa oppia kuin itsekin aikoinaan, sopiva koivusekoitus parantaa kasvua, mutta koivun määrässä sekametsässä pitää olla järki päässä. Itsellä sitä ei aikoinaan ollut riittävästi ja nyt koivuvaltaisia metsiä on tarkoitus väljennysvaiheessa muuttaa havuvaltaisemmaksi. Vaikka vanerin teko lisääntyisi ja sitä myöden koivutukinkin, ei metsillä ole aikaa odotella.

    Jätkä

    Kyllä hieskoivukin täydentävänä puuna taimikossa ja nuoressa metsässä menee, mutta sen kasvu hiipuu hyvälläkin pohjalla 25 -30 vuotiaana.
    Sahasimme runsaasti sekapuustona ollutta koivutukkia, josta tuli valtavan hienoa lankkua, eikä ruskotäpläsestä merkkiäkään.
    Puut olivat kyllä täysi-ikäisiä, eli 60 – 70 vuotta vanhoja ja joissakin oli jo ytimessä hieman mustaa.
    Raudukset olivat selkeästi järeämpiä ja ne eroittuivat jo pituudenkin puolesta, (tukit), eli järeät raudukset olivat lähes aina 60 dm pitkiä.
    Pituus oli siksi tuo, kun kuivaamo oli tasan 61 dm pitkä, eikä sitä ikinä saatu millilleen tasan tehtyä, sitä nippua.
    Ensiharvennuksessa voi varsin hyvin rokottaa hieskoivuja, mutta hyvälaatuisista Ruduksista voi tehdä ihan kivan tilin myöhemmin.
    Terve kuusikko hyvällä pohjalla on parhaita sijoituskohteita ja oikeassa tiheydessä se kasvaa ankarasti päätehakkuuseen asti.

    jees h-valta

    Vai kasvaa ankarasti päätehakkuuseen asti kuusi. Voiko tuollaasta retoriikkaa käyttää lajista joka ei ihmisiässä saavuta edes häävisti sitä päätehakkuun ikää. Mielestäni, kuten kerroin ne tuototkin yliarvostetaan aivan suotta kuusella. Harvoin sen kasvatus sujuu kuin unelma. Ja kun tuosta omastakin jo löytyi lahoakin vaikka oli tosi suotuisa kasvupaikka ja mitään vaurioituksiakaan ei väillä oltu tehty. Osituksia ei ollut välillä ronkittu esim. Viimeisen harvennushakkuun ja tämän päätehakkuunkin väli suht lyhyt joten siitä laho tuskin on lähtenyt. Ja ei mainittavasti kolhuja siinäkään silloin.
    Nyt kun olen kaadellut Kymenlaaksossa muutaman kuusen niin yllätti että aivan samoin jo lahoa sydäntä löytyi sieltäkin. Vaikka ikää ei hirveästi. Ja kaikenkarvaiset tuhot mitä kyllä kerkeää noin järjettömän ylipitkään kasvatusikään kyllä kertyä riittämiin.

    Jätkä

    Kymenlaakson maastot lienevät sekä egyptinparrun veistäjien, että sorkkaeläinlaidunnuksen avulla saastutettu tyvilaholla, joten ainoa uudistettava puulaji lienee lehtipuu.
    Sielläpäin on kyllä hyviäkin kokemuksia hulppeista vaneerikoivikoista ja sahatukki-koivuista.
    Ne lienevät isommassa mittakaavassa järkevimmät tavoiteltavat.
    Pitkäkuituisena puuna kuusi on kuitenkin omassa sarjassaan tulevaisuuden kannattavuutta ajatellessa.

    arto arto

    Jännää väittelyä kasvusta,,,,Mutta kannattaa muistaa suomi on pitkä maa. kaikki ei sovi kaikille. Eli on hyvää ja huonoa kasvumaata. Tiedän itse meidän metsästä hyvin kasvaa kuusi. nyt 10m ei raivattu koskaan ei ole ollut tarvetta kuusi kasvoi niin nopeasti ei pysynyt hieskoivu mukana sitten kuivi valonpuutteessa pois.

Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 217)