Keskustelut Metsänhoito Näin muuttuu maailma…

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 217)
  • Näin muuttuu maailma…

    Vielä vuosikymmen sitten metsänomistajia kehotettiin viivyttämään taimikonhoitoa , että ”saadaan kemerat ”. Samaa neuvoa tarjottiin isännille raivaamattoman leimikon suhteen lisäyksellä , että hakataan puut ensin motolla ja raivaillaan siitten palsta siistiksi , että ”saadaan kemerat ”.
    Energiapuusavotoita markkinoitaessa kehotettiin myös odottamaan ja viivästyttämään nuoren metsän kunnostamista , että ”saadaan kemerat ”

    Nyt alkaa järki viimein voittaa raivausasioissakin .

    Lainaus :

    ”Johtava metsänhoidon asiantuntija Markku Remes painottaa, että taimikonhoitoa ei kannata viivyttää, vaikka kemeratukia ei työn suorittamisen oikealla hetkellä olisikaan saatavilla.

    ”Taimikonhoidon viivästyessä myös työn kustannukset kasvavat. Jo yhden vuoden viivästyminen hidastaa työtä 10–30 prosenttia oikeaa aikaan suoritettavaan työhön verrattuna.”

    Kunnon ohjeitakin alkaa viimein tulla , kun löysä raha ei ole ohjaamassa toimintoja . Onneksi viisaammatkin kertovat työn ajoituksen vaikutuksista työkustannuksiin . Tähän asti on yleisesti vain valitettu metsänhoidon kalleutta .

  • jees h-valta

    A.J. ehkä nyt hyvinkin oikeassa mutta jos otetaan esim. kymmenen vuoden päästä tilanne homma voi skulata aivan eri latuja. Esim. koivun kasvatus (eli sen pääasiallisen ryönäpuun) voi olla jo hyvinkin kannattavaa aivan lähitulevaisuudessa. Kun tuon tuonti”ryönän” kohtalo kiikkuu aika paljon epävarman päällä. Myös nuo suurhankkeet bion suhteen muokkaavat markkinaa nopeasti. Pitää taas muistuttaa siitä että koivusta tehdään rehevällä maalla jo tiliä silloin kun kuusen tumpit vasta alkaa heinikosta vilkkua näkyviin.

    Jätkä

    Eipä mene putkeen koivun kasvatuskaan, ellei sieltä ylimääräisiä riukuja poisteta.
    Meidän lähellä on tien vierellä sellainen kuvio, joka on istutettu koivulle ja jätetty sitten ”herran haltuun”.
    Varmasti jo ensi talvena alkaa sinne syntyä reikiä ja tietenkin istutuskoivut alkavat kärsiä ylitiheydestä, koska luontaiset ovat vallanneet kaiken vapaan tilan.
    Koivikko on noin kuusivuotiasta ja kasvu on ollut tosikova. Niin on kyllä luontaisillakin ollut tosikova kasvu.
    Tällä mallilla maanomistajan menetykset tulevat olemaan mittavat.
    En kuitenkaan usko, että hän kyttäisi minkäänlaisia KEMERA-tukia.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Ihmetyttää tuo kun varhaisperkauskin voidaan tehdä liian aikaisin??
    Kyllähän se niin on että havupuutaimikosta pitää vesakko ottaa pois mahdollisimman aikaisin, ellei sitä erikseen kuusella hallan suojaksi tarvita. Kyllä Tuo Hiluxmetsurin laskelma on karkeasti ottaen oikea. Se minkä ryönä kasvaa, niin se on pois hyötykasvilta.
    Lisäksi pienen pusikon raivaus on niin kevyttä työtä että vaikka menis tuplaksikin, niin ok silti.

    Tuota vertausta myös ihmettelin kun sanottiin että metrisenä kaadettu on metristä jälleen paljon nopeammin kuin kaksimetrisenä kaadettu on kaksimetristä???
    Minä laskisin niin että metrisenä kaadettu on kaksi metrista paljon pidemmän ajan kuluttua kuin kaksimetrisenä kaadettu on kaksimetristä.
    Kyllähän myös tosiasia on että pienen kannon vesomisvoima on pienempi kuin suuremman kannon, jos kaatoajankohta on sama.

    Energiapuu vaihtoehtoa ei ole silti suljettu pois, vaikka ryönää perataankin. Sillä vain päästään isompaan runkokokoon energiapuu savotassakin.
    Energiapuuta minä ainakin ihan mielelläni myyn ensiharvennukselta, ihan siitäkin syystä ettei tarvitse erotella puulajeja ja otetaan latva pienempään. Näyttää se olevan tälläkin hetkellä e-puu kilpailukykyisessä hinnassa.
    Tästä huolimatta en aseta tähtäintäni e-puuhun metsänhoidossani.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    En tiedä laskinko kiireellä tässä jotain väärin mutta karkeasti laskien minun kuusikkoni tuotti kierrossaan noin 157,00 euroa vuodessa/ha . (
    75v.kuusikko kipattiin)
    Kymmenessä vuodessa taitaa sillä ryönällä päästä samaan vuosituottoon. Että vartoatko 75v. vaiko kymppivuotta?

    Jätkä

    Kantohinnan mukaanko laskit?

    jees h-valta

    Nimenomaan.

    jees h-valta

    Näitä Puukin ehdotuksia lisää. Tuossa jo alkaa olla järkeä ja mikäs kiire tällä sukupolvella on kuusta kaitsemaan kun kuolla keritään kutakuinkin puolvälissä kuusikkoa. Sitä ennenhän kerkiää kasvatella lehtipuuta esim. leppää, koivuja kumpaa vain ja haapaa joko teholla tahi malli normal. Kaikkien taimia saa ja leppää useimmiten ihan hieksen kanssa kelvokkaaasti ilmankin. Vaatikaa, hyvät immeiset!

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Eikös Taneli ole monta kertaa mainostanu miten ei ole kuusentaimikoista , kasvatuksesta ja raivauksista nyt varmaan puhumattakaan juurikaan kokemusta?

    Metsuri motokuski

    Eihän tässä ole vasta kuin pari kuukautta kun MG:n johtaja kertoi että heillä on pula lähinnä havusellusta. Lehtisellusta on ylitarjontaa. Sen olemme täällä huomanneet kun paikallinen mhy ei saa koivukuitua menemään mihinkään eikä koivuvaltaisia harvennuksia tehdä.

    En tiedä onko se havupuun kasvatus sittenkään ihan turhaa. Sen uskon että jesse saa haapansa ja koivunsa kaupaksi sopimusasiakkaana, mutta onko siitä sitten valtakunnalliseksi ohjeeksi kun tehtaiden tarve on tuollainen.

    Hiluxmetsuri

    Ryönätarkennus: ei hyötypuu eli mikä tahansa varsinaista kasvua haittaava maasta voimaa imevä haitake 🙂

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 217)