Keskustelut Tekniikka Naapurin puut

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 39)
  • Naapurin puut

    Merkitty: 

    Onko kellä kokemusta isoista puista naapurin tontilla? Minun naapurissani on ensinnäkin Espoon kaupungin maalla ja toisekseen yksityisen maalla pari noin 25-metristä koivua, jotka kaatuessaan yltävät helposti asuntooni. (Mittasin pituuden kännykän Timber-sovelluksella noin suurin piirtein.) Ajattelin ehdottaa naapurille puun poistoa korista käsin, ja tilalle istutettaisiin pienemmät puut, kuten esim. kirsikka ja koristevaahtera. Kaupunki onkin jo istuttanut omalle alueelleen pihlajia, joten puuttomaksi alue ei jäisi. Toinen naapuri on ajatuksessa mukana ja tiedossa olisi jo yrittäjä, joka voisi hoitaa poiston.

    Kysymyksiä. Miten kaupunki ja naapuri saadaan suostumaan puiden kaatoon? Korvaavatko vakuutusyhtiöt nykyisin pääsääntöisesti yksityisten tonteilta kaatuvien puiden aiheuttamat vahingot naapureille? Maksavatko ne ennakoivaa puiden poistoa?

    Kysymys ei ole mielestäni puiden iästä tai kunnosta, vaan siitä että ne muodostavat riskin, joka voi realisoitua jos kohdalle iskee vaikka syöksyvirtaus. Eikä se rahanmeno pelkästään, vaan mielipaha ja vaiva joka aiheutuu turhista korjaustöistä.

     

  • A.Jalkanen

    Entäpäs juuret? Nehän hakeutuvat sinne missä on vettä, eli esimerkiksi naapuritalojen salaojiin. Tämä saattaa olla jopa akuutimpi vahinkoriski tällä hetkellä kuin myrskytuho.

     

    Jätkä

    Varsinkin pajun sukulaiset – unohtamatta Haapaa, hakeutuvat jokaiseen salaojaan, mitä löytyy muutaman kymmenen metrin säteellä. Tukkii salaojat. Siis hopeapajut, poppelit ja Terijoen salavat ym ovat vaaraksi rakennusten kuivatusjärjestelmälle. Puut täytyisi pitää sen verran kaukana talosta, ett kaatuessaan ne eivät ylety eden vesiränniin.

    anttik

    Jos naapurit on yksimielisiä kaadon suhteen, niin nurin vaan. Mitään ei kannata ilmoitella. Jos joskus joku kyselee, niin sanoo että oli suuri uhka ihmisten terveydelle.

    jpjulku

    A.Jalkanen mikäs se tuollainen Timber-sovellus? Ettet vaan tarkoittanut Tinder-sovellusta 🙂

    A.Jalkanen

    iPhoneen latasin kyseisen apin. Kun hain App Storesta sanoilla tree height se tarjosi muitakin sovelluksia, mutta tämä oli ilmainen. Siinä pitää ensin merkata puun sijainti (gps), sitten kävellä kauemmaksi ja tähdätä hahlolla puun latvaan. LISÄYS/KORJAUS. Luin ohjeet ja minusta näytti että puhelin tietää korkeutensa maan pinnasta. Asetuksissa voi käydä merkkaamassa muistiin ”vatupassin” eli vaakatason. Näytössä näkyy sitten puun pituus metreinä.  Minulle riitti tässä tapauksessa suuntaa antava pituus, kun siitä tuli naapurin kanssa väiteltyä.

    jpjulku

    Mielenkiintoista. Kiitos vinkistä, täytyy testata.

    Korpituvan Taneli

    Jätkä: ”Varsinkin pajun sukulaiset – unohtamatta Haapaa, hakeutuvat jokaiseen salaojaan, mitä löytyy muutaman kymmenen metrin säteellä. Tukkii salaojat. Siis hopeapajut, poppelit ja Terijoen salavat ym ovat vaaraksi rakennusten kuivatusjärjestelmälle.”

    Näin on, koristepajut pitäisi lailla kieltää tästä syystä!

    Valitettavasti myös meidän kotoinen koivumme on kovin ongelmallinen tässä suhteessa. Meidän rivitaloyhtiössä on jo kahteen kertaa jouduttu uusimaan sadevesiviemäreitä koivunjuurien tukittua putket.

    Rakennusvalvonnan säädökset ovat myös kovin kiusallisia näissä asioissa. Erityisesti siihen toki vaikuttaa se henkilö joka tulkitsee säännöksiä. Meillä oli vanha rakennustarkastaja käytännön järkimies. Jos häneltä kysyi puun kaatamista, niin hän kyllä halusi ensin saada selvän siitä että miltä tontilta ja minkälaisessa tilanteessa, mutta sitten hän sanoi vain: ”kaatakaa pois, mutta älkää kaatako päällellenne”. Sitten hän ja hänen työtoverinsa jäivät eläkkeelle ja tuli nuoria ja innokkaita remmiin. Paikallisessa lehdessä kuulutettiin että jokaiseen puun kaatoon pitää olla lupa. No mekin sitten rivitaloyhtiöstä kysymään että voitaisko kaataa. Tarkastaja kyseli puhelimessa paikan ja löysi nopsasti oikean kartan ja sanoi, että sille tontille säännöt ovat sellaiset että heillä ei ole mitään mahdollisuutta kieltää puun kaatoa, mutta lupa pitää hakea. Totesin että sehän on turhaa pyrogratiaa, jos kerran lupa joka tapauksessa myönnetään. Hän sanoi että tasapuolisuuden vuoksi lupa pitää hakea kaikkien. Kysyin että jos me kuitenkin kaadamme ilman lupaa, niin kyttääkö hän sellaista ja sakottaa. Vastaus oli että on muutakin tekemistä, minkäs minä sille voin jos te rikotte määräyksiä. No puut kaadettiin ja poltettiin takoissa. Myöhemmin halusimme taas kaataa pari liian pitkää kuusta. Nepä olivatkin sellaisen asukkaan asunnon vieressä joka ei olisi halunnut niistä luopua, omia istuttamiakin vielä. Mutta kun määräysvalta on taloyhtiöllä niin puut kaadettiin, mutta silloin sitten haimme sen luvankin, kaiken varalta. Puut olivat hankalissa paikoissa, nostolavaporukka pätki takkaan sopiviksi ja pudotteli alas ja vei oksat pois.

    Rakennuslakikin vaatii että tontilla pitää olla puita. Ne säännökset ovat kuitenkin väljät, joku neliömäärä vapaata tonttia vaatii yhden puun, en nyt edes muista mikä neliömäärä. Sieltä ei kuityenkaan tule kaatokieltoa. Sanotaan vain että jos on liian vähän pitää istuttaa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Taviokuurna

    Naapurin isäntä suostui vaimoni esitykseen koivujätin kaadosta, varjosti ja oli lahokin. Ammattimies kaatoi puun eikä lupia kyselty. Naapurin pihasta niin ikään kiertoaikansa pahasti ylittänyt koivu nurin, ei lupia kyselty.  Tämä kaikki Helsingin pohjoiskantilla.

    A.Jalkanen

    Espoon kaupunki ohjeistaa näin.

    Puiden kaataminen tontilta tai pihalta:

    Lupa pihan tai tontin puuston kaatamiseen ratkaistaan rakennusvalvontakeskuksessa.

    Yhdenkin puun kaataminen voi edellyttää maisematyölupaa, mikäli sillä on vaikutuksia kaupunki- tai maisemakuvaan. Toisaalta usean puun kaataminen piha-alueelta voidaan tulkita vähäiseksi, jos pihaan jää paljon puustoa.

    Lisätietoja saa rakennusvalvontakeskuksesta.

    Puiden kaataminen katu- tai puistoalueelta:

    Mikäli kaadettavaksi esitetty puu sijoittuu katu- tai puistoalueelle, lupa sen kaatamiseen ratkaistaan kaupunkisuunnittelukeskuksessa.

    Rakennusvalvontakeskus:

    ”Välitöntä vaaraa aiheuttavan puun kaataminen ei ole luvanvaraista, mutta lupaviranomainen voi velvoittaa korvaavan puun istuttamiseen vaarallisena kaadetun puun tilalle. Puun vaarallisuus on myös tarvittaessa pystyttävä todistamaan jälkeenpäin.

    Mikäli naapurin puolelta omalle tontille kasvavat oksat tai juuret aiheuttavat asukkaalle haittaa, voi asukas kirjallisesti kehottaa naapuria poistamaan kyseisen haitan. Ellei naapuri toimi kohtuullisessa ajassa, on haittaa kokevalla osapuolella oikeus katkaista haittaa aiheuttavat oksat ja juuret rajalinjaa pitkin.”

    Planter

    Ilman lupaa on tullut kaadettua, mutta silloin on kysytty naapureilta ja kaikki ovat olleet samaa mieltä, että vältetään turhaa byrokratiaa ja nurin vaan.

    Jos kuitenkin joku naapuri vastustaa, ei luvatta kannata kaataa. Naapurien kanssa ei kannata ajautua riitaan.

    Naapurilta oman tontin nurmikolle kasvavat poppelin pintajuuret hoiti eräs kaveri niin, että porasi juuriin reikiä ja kaatoi glyfosaattia. Naapuri kaatoi poppelinsa, kun se yllättäen kuivui.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 39)