Keskustelut Tekniikka Naapurin puut

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 39)
  • Naapurin puut

    Merkitty: 

    Onko kellä kokemusta isoista puista naapurin tontilla? Minun naapurissani on ensinnäkin Espoon kaupungin maalla ja toisekseen yksityisen maalla pari noin 25-metristä koivua, jotka kaatuessaan yltävät helposti asuntooni. (Mittasin pituuden kännykän Timber-sovelluksella noin suurin piirtein.) Ajattelin ehdottaa naapurille puun poistoa korista käsin, ja tilalle istutettaisiin pienemmät puut, kuten esim. kirsikka ja koristevaahtera. Kaupunki onkin jo istuttanut omalle alueelleen pihlajia, joten puuttomaksi alue ei jäisi. Toinen naapuri on ajatuksessa mukana ja tiedossa olisi jo yrittäjä, joka voisi hoitaa poiston.

    Kysymyksiä. Miten kaupunki ja naapuri saadaan suostumaan puiden kaatoon? Korvaavatko vakuutusyhtiöt nykyisin pääsääntöisesti yksityisten tonteilta kaatuvien puiden aiheuttamat vahingot naapureille? Maksavatko ne ennakoivaa puiden poistoa?

    Kysymys ei ole mielestäni puiden iästä tai kunnosta, vaan siitä että ne muodostavat riskin, joka voi realisoitua jos kohdalle iskee vaikka syöksyvirtaus. Eikä se rahanmeno pelkästään, vaan mielipaha ja vaiva joka aiheutuu turhista korjaustöistä.

     

  • anttik

    Turvallisuusriski on ainoa joka tehoaa.. Korvausvelvollinen on puun omistaja, jos syntyy vahinkoja.

    savo’ttamies

    Kyllä kiinteistön omistaja pitää olla vakuutukset naapurinkin puiden varalta. Ruotsissa päinvastainen käytäntö, maanomistaja vastaa puittensa aihettamat vahingot.

    https://yle.fi/uutiset/3-7413830

    ”Liikenneturvallisuuteen” vedoten voi sitten vaatia melkein mitä tahansa.

     

    A.Jalkanen

    Kiitos savo’ttamies hyvästä linkistä. Tämä on taas esimerkki vakuutusyhtiöiden omanlaisestaan logiikasta: jos naapurista kaatuu laho puu, naapuri korvaa, jos taas terve puu, korvaus tulee minun omasta vakuutuksestani, jos se sattuu olemaan ”laaja”. Entäs minun vakuutukseni omavastuu, varmaan voin hakea sitä vahingonkorvauksena naapurilta?

    Metsänmies

    Jos puu on täysin terve, eikä siinä ole muutakaan havaittavaa kaatumisvaaraa(esim. kallistuminen), voi kaatolupa olla tiukassa taajama-alueella. Oma pelko puun kaatumisesta ei riitä. Lueskelin vakuutusjuttuja. Niissä sanotaan, suunnilleen näin. Jos puu on selvästi vioittunut, vastuu on puunomistajan. Jos puu on terve, oma vakuutus korvaa, jos on myrskyvakuutus, tai naapurin vakuutus korvaa, jos on vastuutuuvakuutus. Jos ei vakuutusta kummallakaan , sovittava keskenään, tai käräjillä.

    Jätkä

    Järkevältä tuntuisi kuitenkin saada nimenomaa tosijäreä koivu rakennetulta alueelta pois. Kun maata on kuitenkin kaivettu ja siinä on juuria jopa katkottu tai ruhjottu, on enemmän kuin todennäköistä, että puuaineksessa on jo lahoaminen menossa. Jos puussa on näkyviä vaurioita, eli kuori rikki jostain kohtaa, halkeamaa, taikka pahin- Kääpä, millainen kääpä tahansa. Jopa Pakuri kertoo puun olevan lähtökunnossa.

    Riippuu tietenkin paikasta, mutta jos ei ole esim vapaata paikkaa kaatua, niin pitää varautua melko suolaiseen laskuun. Nostokoriauto ja pari miestä maksaa kohtalaisen paljon, riippuen tietenkin myös siitä, pitääkö puutavara ja oksat kuskata pois.

    Minusta aika pitkälti olisin tarjoamassa maksajan roolia puun omistajalle.

     

    isotee

    Kysymyksiä. Miten kaupunki ja naapuri saadaan suostumaan puiden kaatoon?

    – Neuvottelemalla. Pakko ei kummankaan osapuolen ole suostua jos ei halua.

    Korvaavatko vakuutusyhtiöt nykyisin pääsääntöisesti yksityisten tonteilta kaatuvien puiden aiheuttamat vahingot naapureille?

    – Pääsääntöisesti kyllä, jos vakuutus on olemassa. Korvataan ns. palo- ja luonnonilmiöturvasta, esim OP:lla ”Palo- ja luonnonilmiöturvasta korvataan luonnonilmiövahinkona vahinko, joka on aiheutunut äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti – myrskytuulesta, trombista, ukkospilven laskuvirtauksesta tai muusta vastaavasta poikkeuksellisen voimakkaasta tuulesta tai tuulenpuuskasta”.

    Jos vastapuolella ei ole ko. vakuutusta olemassa, voit hakea korvausta omasta vakuutuksesta jos sinulla sellainen on. Vakuutusyhtiö sitten regressoi vaatimuksen vastapuolelle.

    Jos kummallakaan osapuolella ei ole ko. vakuutusta, sitten on omat korvausneuvottelut tai haettava ratkaisua oikeusteitse.

    Maksavatko ne ennakoivaa puiden poistoa?

    – ei

     

    A.Jalkanen

    Kiitos hyvistä neuvoista. Nostokorimiehen voisi saada tuttavankauppana kohtuuhinnalla. Luulen että halukkaita polttopuiden kerääjiä löytyy loppusiivoukseen. Olisin taipuvainen tarjoamaan osallistumista kaatokuluhin. Meitä on neljä eli omistajan lisäksi kolme naapuria vaaravyöhykkeellä.

    Kaupunki voi olla hankalampi neuvoteltava tai sitten ei. Riippuu puisto-osaston ymmärtäväisyydestä.

    Mielestäni isot metsäpuut kuuluvat metsään, ei tonteille.

    Korpituvan Taneli

    Mielenkiintoisia asioita.

    Tiedän tapauksen, jossa maantien varressa oleva tontin omistaja haki lupaa kaataa koivu, joka hänen mukaansa oli riskipuu, nimenomaan liikenteelle maantiellä. Kaupunki ei antanut lupaa, eikä tontinomistaja uskatanut sitten sitä kaataa. Sitten tuli myrsky ja kaatoi koivun tielle ja tietysti auton päälle. Tontinomistaja oli vastuussa ja kun ei ollut vakuutusta, niin maksoi joka pennin itse. Kyllähän sitä vähän ihmeteltiin että miten se nyt näin meni, mutta ei sitä kaupunginkaan vastuulle saatu, vaikka se oli nimenomaan kieltänyt sen koivun kaadon.

    Tontin omistaja sanoi että tästä lähtien on sitten ainakin vakuutukset voimassa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Scientist

    Kiipeilykaato (noin 22 m korkea kuusi) maksoi pihallani noin 300 euroa. Mukaan tuli pätkintä ja havujen poisvienti myös. Tämä on hinta Tampereen seudulla, mutta lienee kalliimpas pääkaupunkiseudulla.

     

    Timppa

    Meikäläiselläkin on tontti Espoossa.  Muutaman puun on metsuri kaatanut latvasta alkaen.   Kerran myös nostokorimies ”tuttavan kauppaa”.  Koskaan en ole pyytänyt mitään lupaa eikä kukaan ole kysellyt.  Ajatellut, että jos joku kyselee, niin sanon, että oli uhkaava tilanne ja pakko kaataa.  Kaiketi riitäisi ilmoitus, jos kataa muutaman puun.

    Naapurin tontilla kasvaa isoja koivuja.  Pari on kallellaan omistajan talon päälle ja yksi toisen naapurin talon päälle.  Kerran kauan sitten huomautin heille, että pitäisi kaataa.  Vähän isäntä loukkaantui.  Rahasta ei ole kiinni, kaksi juristia.  Saa nähdä kauanko koivut ovat pystyssä.

    Pojalla on tontti Helsingissä. Naapurin puu oli hänen tontilleen kallellaan.  Omistaja, eräs säätiö, sanoi, että vakuutus korvaa.  Poika huomautti,, että omistaja, kuten tuolla edelläkin todettiin, vastaa selvästi havaittavista riskipuista.  Naapuri kaadatti puun.

    Isot koivut ovat vaarallisia, kuten Jätkäkin tuolla edellä totesi.  Niiden massa lehtineen on valtava.  Lehdistä on sekin haitta, erttä ne tukkivat kaikki rännit.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 39)