Keskustelut Metsänomistus Naapurin hakkuu lipsahti väärälle puolelle rajaa

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 71)
  • Naapurin hakkuu lipsahti väärälle puolelle rajaa

    Tuollaista tapahtumaa jouduin tänään todistamaan kun kävelin rajoja läpi. Oli hakkuu-urakoitsija kaapannut puolen tusinaa päätehakkuukelpoista järeää kuusta mukaansa ja nuo puut ovat nyt tien vieressä naapurin puunmyyntikasassa. Asia ei ole rahassa kovinkaan suuri, mutta vääryys on korjattava, koska kyse on periaatteessa varkaudesta eikä toisen omaisuutta oteta käyttöön luvatta.

    Tilanne on hiukan kiusallinen. Vahinko on tapahtunut, sitä ei saa peruutettua. Naapuri todennäköisesti ollut ostajan toimista tietämätön, enkä usko tahallisuuteen asiassa. Mites tällainen rosvohakkuuasia hoidetaan asiallisesti ja kuka korvaa kenelle ja mitä?

    Itse pohdiskelen, että puut ostanut yhtiö on joka tapauksessa korvausvelvollinen ensisijassa, koska sillä on hakkuuoikeus. Hakkuuoikeuden omistajan nimissä hakkuun suorittanut lienee korvausvelvollinen ostajalle. Mites sitten liiat puut saanut naapuri?

    Mikä on korvaus vahinkosta ja ennenaikaisesta hakkuusta?

    Onko vastaavia kokemuksia tällaisesta, kuinka neuvotteluhaluisia yhtiöt yleensä ovat?

  • jees h-valta

    Olen kyllä niitäkin ”ihmeitä” nähnyt kun puutavaran ostaja on käynyt avaamassa rajan ja merkannut vielä nauhoilla. Mm. UPM ja sen työhön valmentautuvat opiskelijat. Soisi tämän tavan uudelleen näyttäytymistä.

    Hiluxmetsuri

    No niin.

    On aika palata tähän tapaukseen.

    Ylimenneestä hakkuusta huomautettiin hakkuuoikeuden omistajaa keväällä joskus Tammikuussa kun asia huomattiin. Lähestyttiin asiallisella puhelulla, jota täydensi sähköposti. Puhelimesta sain kuulla jotain mutinaa, jonka olisi saattanut tulkita yritykseksi hoitaa asiaa.

    Aikaa kului. Kevät eteni ja lumet sulivat.

    Tuli kesä ja asia oli edelleen hoitamatta. Naapuri oli kyllä saanut rahansa. Puut oli viety pois aikoja sitten. Kannot olivat kyllä kiinteästi vielä paikallaan.

    Kuvasin kannot mittatikun kanssa ja laittelin uutta postia. Josko aikaisempi posti olisi hukkunut roskapostiin. Tuli soitto, jossa luvattiin asia hoitaa.

    Kuukauteen ei mitään. Hiljaisuutta.

    No, minäpä sitten laadin oman laskelmani ja laittelin sen menemään. Laskelmassa oli kannoista arvoitu d1,3 ja pituusarvion mukainen mottimäärä.

    No nyt tapahtui jotain. Puhelu tuli, jossa ehdotettiin aivan naurettavaa hintaa verrattuna naapurin saamaan hintaan. Olin näet soittanut naapurille ja vertasimme hiukka faktoja. Hyvässä sovussa.

    Asia tulee nyt päätöksen Syyskuun loppupuolella.

    Nyt tekisi mieli tähän loppuun laittaa tämän 8 kuukautta asiaa vetkutelleen yhtiön nimi ja vastuuhenkilökin, mutta jääköön se nyt arvattavaksi. Häpeällisen hidasta ja suorastaan röyhkeätä asioiden hoitoa, joka minun osaltani johtaa totaaliseen boikottiin ko. yhtiötä kohtaan. Ei ihan vastaa käytännön toiminta sitä mitä yhtiön arvoissa lukee.

    Harmittaa, mutta saan korvaukseni.

    Kiitos kuuluu myös nimettömäksi jäävälle metsäalan toimijalle, joka hoiti asiani hyvin.

    Toivon, että tämä minun tapaukseni jää valitettavaksi poikkeukseksi eikä edusta metsäalan yleistä toimintakulttuuria.

    Tarinan opetus: raivatkaa rajalinjat, merkatkaa rajat nauhoittamalla ja olkaa hyvissä ajoin yhteydessä naapureihin kun olette aikeissa tehdä hakkuita.

    jees h-valta

    Rajalinjat kyllä kuuluu metsänomistajien pitää selkeinä. Turha kauheasti kiukutella jos ei rajasta saa tolkkua.

    Panu Panu

    Henkilöiden nimiä on turha mainita mutta yhtiön nimi kannattaisi kyllä kertoa täällä. Ei ne muuten mitään opi. Toki kannattaa odottaa siihen asti, että saat ensin rahasi.

    Yksi hyvä tapa saada yhtiötä ojennukseen on ottaa yhteyttä Metsälehteen, joka varmaan mielellään tekee jutun tästä.

    Hakkuun rajojen merkitseminen ei todellakaan ole sen tilan omistajan vastuulla, jonka puolelta ei olla hakkaamassa.

    jees h-valta

    Eipä tarviikkaan kunhan tilojen rajat ovat auki ja selkeät. Eipä silloin lipsu hakkuun merkinnätkään.

    Juha.K

    Nostetaanpas vanhaa aihetta uudelleen ylös. Nyt vuodenvaihteessa tehdyssä metsätilan sukupolvenvaihdoksessa on tullut ilmi että aikoinaan 2006 vuonna on eräs metsäyhtiö hakannut noin 0.4-0.5 hehtaaria vanhaa kuusikkoa minun metsätilan puolelta viereisen metsätilan päätehakkuun yhteydessä. Asia on jäänyt silloin isältäni huomaamatta ja vasta nyt sen itse huomasin kun uutena metsänomistajana pääsin tietokoneen kautta metsäkeskuksen maanomistaja- ja karttapalveluihin käsiksi. Kyseiselle raja-alueelle on merkitty  kapea 0.3 hehtaarin taimikonraivaus vaikka koko alueella pitäisi olla päätehakkuukypsä vanha metsä.  Kyseessä on mitä ilmeisimmin ollut metsänhoitoyhdistyksen kautta tapahtunut valtakirjalla tehty kauppa jossa metsänhoitoyhdistyksen porukka on jättänyt rajan liputtamatta tai on liputtanut sen, mutta virheellisesti. Rajalinja on vanha -50 luvulla tehty eikä rajapyykkejäkään löydetty maastosta mutta selkeästi siellä on menty minun puolelle. Vahingon määräksi arvioisin itse noin 100-150 kuutiota tukkia ja kuituja joku 20-50 kuutiota. Metsäfirma tarjosi korvaukseksi vahingosta naurettavat hehtaarin taimet mahdollisen toisen puukaupan yhteydessä.  Nyt olisinkin kysynyt asiantuntijoilta että onko noin vanha 18 vuotta sitten tapahtunut asia enää riitauttamiskelpoinen ja kannattaako ylipäätään lähteä asiassa etenemään lakimiesten kautta? Minulle tehty vahinko on kuitenkin tämänpäivän puunhinnalla yli 10000 euroa. Se on ainakin jo selvää että metsänhoitoyhdistyksillä ei ole mitään vastuuta hommistaan. Kiitos ennakkoon vastauksista ja toivoisin asiasta keskustelua.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Erikoinen tapaus kysyjällä. Lakimiehiä kannattanee välttää, ellei ole voimassa oikeusturvavakuutusta. Kuka on korvausvelvollinen? Tulisiko kantorahat saada takaisin naapurilta, hakkuuoikeuden haltijalta joka hakkasi, vai mhy:ltä joka ilmeisesti rajasi leimikon? Jos naapuri kiistää virheen, ja jos rajalinjan sijainnista on epäselvyyttä, tarvitsisi selvittää rajalinjan tarkka sijainti ja siihen tarvitaan maanmittari. Vahingon suuruus on varmaan selvitettävissä riittävällä tarkkuudella laskemalla kannot.

    Juha.K

    Oikeusturvavakuutus onneksi löytyy. Kannot on jo pitkälti lahonneet kun tapauksesta on kuitenkin kulunut noin kauan. Hakatulla alueella on jo talon korkuinen kuusentaimikko. Harmittaa vain vietävästi jos toisen metsää voidaan hakata ilman seurauksia ja tehdä tällätavoin iso taloudellinen vahinko metsänomistajalle.

    Tolopainen Tolopainen

    Tämä lienee asianomistaja case, vahingot ei taida siirtyä perintönä eikä ostamalla. Ostan vanhan kolariauton ja saan siitä vakuutusyhtiöltä korvauksen, ei taida mennä läpi. Minulla on myös yksi rajalinjan josta hakkuu on aikanaan tehty väärältä puolelta edellisten omistajien aikana. En ole pahemmin siitä huolestunut, mistä tiedän, onko se  aikoinaan jo sovittu.

    Apli

    Valitettava juttu mitä on tapahtunut, mutta koska aikaa on kulunut asiasta noin paljon ja isäsi sitä aikanaan ei ole huomannut, en lähtisi asiasta käräjöimään.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 71)