Keskustelut Metsänomistus Naapurin hakkuu lipsahti väärälle puolelle rajaa

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 71)
  • Naapurin hakkuu lipsahti väärälle puolelle rajaa

    Tuollaista tapahtumaa jouduin tänään todistamaan kun kävelin rajoja läpi. Oli hakkuu-urakoitsija kaapannut puolen tusinaa päätehakkuukelpoista järeää kuusta mukaansa ja nuo puut ovat nyt tien vieressä naapurin puunmyyntikasassa. Asia ei ole rahassa kovinkaan suuri, mutta vääryys on korjattava, koska kyse on periaatteessa varkaudesta eikä toisen omaisuutta oteta käyttöön luvatta.

    Tilanne on hiukan kiusallinen. Vahinko on tapahtunut, sitä ei saa peruutettua. Naapuri todennäköisesti ollut ostajan toimista tietämätön, enkä usko tahallisuuteen asiassa. Mites tällainen rosvohakkuuasia hoidetaan asiallisesti ja kuka korvaa kenelle ja mitä?

    Itse pohdiskelen, että puut ostanut yhtiö on joka tapauksessa korvausvelvollinen ensisijassa, koska sillä on hakkuuoikeus. Hakkuuoikeuden omistajan nimissä hakkuun suorittanut lienee korvausvelvollinen ostajalle. Mites sitten liiat puut saanut naapuri?

    Mikä on korvaus vahinkosta ja ennenaikaisesta hakkuusta?

    Onko vastaavia kokemuksia tällaisesta, kuinka neuvotteluhaluisia yhtiöt yleensä ovat?

  • suorittava porras suorittava porras

    Ota heti yhteys pinolapussa näkyvän yhtiön ostotoimihenkilöön . Lakien mukaan vieraalta maalta hakatuista puista maksetaan vain normaali hinta toisin kun saman maanomistajan väärältä kuviolta hakatuista puista . Siinä tapauksessa käytetään hintakertoimena 2:ta.

    Jos raja oli selkeä ja merkitty asianmukaisesti , voisi olla perusteita vaatia puista reiluakin korvausta .

    Ummessa oleva raja , heikkosti merkitty palsta ja pimeys ovat huono yhdistelmä . GPS:kin kerto sijainnin joskus miten sattuu , varsinkin , jos edetään hitaasti tai kone on pidemmän aikaa paikallaan . Näissä tilanteissa sijaintipallukka pyrkii vaeltelemaan omia aikojaan näyttöruudulla.

    Muistuu mieleen tapaus , jossa hakkasin harvennusta selkeästi merkityn rajan tuntumassa . GPS näytti sitkeästi sijaintini 20 metriä naapurin puolelle . Raja oli satojen metrien mittainen ja toisesta päästä löytyi rajapyykki . Palasin samaa uraa takaisin ja ura piirtyi kartalle edelleenkin sen 20 metriä väärälle puolelle . Reilu kaistale olisi jäänyt hakkaamatta , jos alue olisi ollut peitteinen ja olisin luottanut pelkästään GPS:iin.

    Horjumaton Horjumaton

    *** Hakkuuoikeuden omistaja on sinun vastapelurisi tapauksessa. Se korvaa puut sinulle. Yleinen käytäntö on kaksinkertainen kantohinta. Ostaja ja urakoitsija keskenään pohtivat mistä vahinko johtui. Yleensä syy on puutteellinen rajaus.
    Naapurille asia ei periaatteessa kuulu lainkaan. Ja itseään kunnioittava yhtiö ei ala arviokaupalla omia virheitään takaisinperinnällä maksattamaan.

    Nimetön

    Ehkä ei kannata ketään alkaa nimitteleen varkaaksi ja rosvoksi, asiallisesti asiata ilmottamalla puun ostajalle niin asia kyllä hoituu ja samoin meillä päin puunhinnan kertoimena käytetään kahta yleensä.

    Aika isolla riskillä nykyään kyllä hakataan rajan tuntumat. Isännät ei pidä rajalinjoja auki, ostoasiamiehillä ei ole aikaa rajoja hakia ja kunnolla merkata ja vanhimpien koneitten gepsit ei kovin tarkkoja ole ja tarkuus vaihtelee vuorokauden aikana jonkun verran.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Todellakaan ei pidä lipsua asiallisuudesta yhteydenotoissa. Se ei estä sinua olemasta silti tiukka neuvottelukumppani.
    Jos ei ala muutaman arkipäivän sisällä selkiämään niin yhteys metsäkeskuksen viranomaispuolelle.

    Niistä GPS-laitteista. Niitähän on ollut kai kymmenkunta vuotta, mutta eipä nuo ole tämäntyyppiset vahingot loppuneet.
    Viimeksi kun meillä hakattiin oli pienen konefirman ainoa moto, isäntä itse puikoissa. Ei GPS laitteita, yksi raja aika tukossa, mutta ei tullut ylityksiä, ei sen takia myöskään jäänyt mitään turvavyöhykettä rajalle.
    GPS on vain apuväline, toki hyvä sellainen.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Hiluxmetsuri

    Kiitos vinkeistä.

    Rajalla oli nauhaa, mutta ehkei tarpeeksi, liekö pimeällä hakattu. Pyykkikin ihan näköyhteyden päässä nauhoitetulla kepillä varustettuna.

    Mutta rajaa ei ole avattu, että se olisi täysin selkeä maastossa. Avaaminen olisi tarkoittanut juuri noiden järeiden kuusien päätehakkuuta. Nythän se raja on sitten avattu ihan kunnolla 🙂

    Ehkäpä tämä ratkeaa kun teen sopivan sovittelevan ehdotuksen yhtiölle.

    Vielä tarkennuksena, että ketään en tässä rosvoksi syytä, asiallista asiaa tässä koetan vaan ajaa.

    Pienenä inhimillisenä virheenä minä tämän tapahtuman näen ja uskon, että asia hoituu mutkattomasti. Jos näin ei jostain syystä kävisi, niin ehkäpä tämä ketju saa jatkoa… 🙂

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Jatka toki ainakin sen verran että tiedämme miten asia ratkesi. Kyllä tällaiset kysymykset ovat juuri niitä, joista täällä ei liikaa todellista tietoa, todellisista tapauksista ole.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    hanhi

    Puut ostanut yhtiö on korvausvelvollinen. Ennenaikaisesta hakkuusta ei uudistuskypsien puiden kohdalla saa korvauksia.

    Juridisesti sinulla on oikeus saada puista sama kuutiohinta mikä naapurin leimikolla on puista maksettu.
    Käytännössä firmat yleensä maksavat asiallisen yhteydenoton jälkeen puista tuplahinnan. Se joka hyökkää pää punaisena huutamaan ja haukkumaan, saa tyytyä tuohon lainmukaiseen korvaukseen.

    hanhi

    GPS laitteista vielä. Motojen paikantimet eivät ole sen tarkempia kuin normaalit kuluttajamallin kapulatkaan, tarkkuus n. 5-10 metriä. Lisäksi antenni on kopin katolla ja koura 10 metrin päässä.

    Selkeät rajalinjat ja kunnollinen leimikoiden nauhoitus ovat paras ratkaisu ongelmaan, tämä unohtuu valitettavan usein niin metsänomistajilta kuin toimihenkilöiltäkin. Epäilen että motokuskeilla asia pysyy muistissa varsin hyvin.

    Dolmari

    Omalle kohdalleni sattui myös vastaava tapaus parivuotta sitten. naapurin päätehakkuu lipsahti minun puolelle. Puusto jatkui minun puolelle saman kokoisena.
    Asia selvitettiin siten, että kysyin naapurin leimikon keskijäreyden, joka oli n.0.5m3. Laskeskelin kaadetut puut ja ynnäsin eurojen olevan sen verran mitätön summa, jolloin totesin naapurille,että ei haittaa.
    Asia sovittiin näin.

    vänkäri vänkäri

    Omalta puolelta kaatui vahingossa muutama tukkipetäjä. Asia kuittaantui aikanaan kun nykyistä vastaavana talvena käytin vastavuoroisesti naapurin kovan maan laanipaikkaa. Omaan laaniin olisi pitänyt ajella turvepeltojen ja siltojen yli, eikä varmasti ilman metrisiä uria.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 71)