Keskustelut Metsänhoito Myyrien pyydystäminen

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 169)
  • Myyrien pyydystäminen

    Millainen määrä myyriä pitäisi hävittää hehtaarilta, että sillä olisi jotain merkitystä paikalliseen kantaan ja siten mahdollisesti tuhot vähenisivät? Kuinka usein tämä pitäisi tehdä?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kiitos Mottimasa! Elikkäs jos kettu löytää ajon aikana kolon, sen henki säästyy sillä kertaa, ellei ajomiehillä ole luolakoiraa laittaa perään. Aika tehokkaalta kuulostaa tuo pyyntimäärä kyllä: 3-4 per 1000 hehtaaria, saman verran kuin hirviä kaatuu parhaimmilla alueilla.

    wanhajätkä

    Ei merkittävää vaikutusta. Mottimasan kettumäärä voi pitää jopa paikkansa. Näätämäärä ei sinne päinkään….no ei sen väliä, näätä ei vähennä myyriä. lumikko ja kärppä moninkertaisesti sen.

    Sahapukki

    Kettuporukka poisti n. 50 kettua 20kmX20km alalta useana vuonna, jolloin alue oli aikalailla kettuvapaa helmikuun lopulla.  Seuraavana syksynä alueella oli täysi kettukanta ja jahti toistui seuraavina talvina yhtä hyvällä menestyksellä.  Eli ympäröiviltä alueilta saapuu helposti uudet erauspennut ja  elinpiiriä laajentavat aikuiset. Mutta lintujen ja jänisten pesimäaikaampa alalla ei ole niitä suurinta ravintoa tarvivia pesiviä naaraita.

    Myyränpyyntiä näätä ei isommin harrasta. Niitä jäljittäessä on kanalinnun munakuoret ja -höyhenet yleisin näky. Onpa ne joskus napanneet kelosta yöpuulla olleita pikkulintujakin oravista puhumattakaan. Joka yölle se lekuttelee sen seittemän kilometriä jollekin ruokakomulle. Yleesäkin näätä näyttäisi elelevän ravinnon puolesta yltäkylläisenä talviajan.

    Mottimasa Mottimasa

    Kettu on melko liikkuva eläin, helposti 5km yössä vaeltaa eripaikkaan, kyllä niitä paljon kuolee kun pyyntipaine on kova. Näätä ei paljoa jälkiä jätä ja on pienemmän reviirin eläin, mutta tiedän yhdenkin pystykorvamiehen jonka koira haukkuu näädät jo elokuulta lähtien, marraskuun alusta alkaa pyytämään ja vähintään näätä per viikko maaliskuulle asti. Siihen riitä keskipohjalainen kunta noin puolet pinta-alastaan. Eihän koiraton luonnonkulkia havainnollista kuin 10% näätiä siitä määrästä kuin hyvä koira omistajineen. Mutta kyllä näädän pääravinto taitaa koostua enemmän oravista, lintujen poikasista ja munista, ei niinkään myyriä syö. Se on totta että luonto korjaa sadon, niin myyrät, ketut, jänikset ja kaikki muut, kun niitä on paljon tulee tauti joka harventaa, ei siihen ihminen liiemmin voi vaikuttaa.

    wanhajätkä

    Metsästäjä liikkuu metsässä. Lumen aikana suksilla. Näätäkään ei lentämällä kulje. Näätällä on moninkertainen reviiri kettuun nähden. 5kk ja 4/kk. Uskomattoman hyvä koira ja pohjanmaalla valtava näätäkanta jos puolikuntaa tuohon riittää. Paljonko se on hehtaareissa. Joutaa kyllä verottaa ja reilusti. Takaan että jos tuo on tapahtunut jonakin vuonna niin seuraa seitsemän laihaa vuotta. Veljeni pyysi aktiivisesti näätiä passiivisilla pyydyksillä ja ihan vaan hiihtämällä. Vaimolle turkkitarpeet. Otti kolme vuotta. Pyntialue yli 800 000 ha. Saalista 46. Vuosiin ei tarvinnut näätiä pyytää. Viime talvena kaverit pyytivät yhteensä n. 20. Tänä talvena 2. Pitää odottaa taas kannan elpymistä.

    Ketut ei pyytämällä vähene. Kapi kyllä romahduttaa ylisuuren kannan hyvin nopeasti.

    Myyrämäärään sillä ei ole mitään merkitystä.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Susipulliainen kirjoittaa kirjassaan Lapin Taigaa: ”…Talvesta 1976/77 lähtien olemme joka talvi jäljittäneet näätiä niin luonnonpuistossa kuin sen lähialueillakin ja keränneet laboratoriotutkimuksia varten niiden ulosteita ravinnon koostumuksen selville saamiseksi. Jäljityskilometrejä on kertynyt yli 15000 ja sontiakin reippaasti yli 6000 kappaletta. Maailmanennätyksiä kaikki tyynni ja sellaisina pysyvät…  …Näätien tärkeintä ravintoa ovat myyrät, sopulit ja päästäiset…  …Kun myyriä on paljon, niiden osuus voi lähennellä ravinnossa sataa prosenttia, vaikka muitakin ravintokohteita on runsaasti tarjolla…  …Kun taas myyriä on niukasti, marjoilla on suuri merkitys näätien alkutalven ravitsemuksessa…”

    wanhajätkä

    Anton, paljonko oli Pulliaisen näädillä keskimääräinen liikkumismatka vuorokaudessa?

    Metsuri motokuski

    Tuosta on lienee turha tivata että näätä kanta tai mikään mukaan petokanta vaikuttaisi jotenkin myyräkanan kasvuun. Myyrä lisääntyy hakkuuaukella lumen suojassa sellaista vauhtia että paikalliset ketut eivät millään pysty tapeeksi kantaa verottamaan. Ja noita hakuuaukeita kyllä piisaa…..

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Pulliainen kirjoittaa: ”…Näätä kulkee keskimäärin neljä ja puoli kilometriä yössä, enimmillään yli 40 km…”

    wanhajätkä

    Juurikin näin. Mutta jos tosissan keskustellaan miten niitä kannattaisi pyytää….ei todella mitenkään. Onhan se hauska harrastus ja jos se tuo sielunrauhan niin mitäpä siihen on kellään sanomista. taistelin aikani asumuksissa niin täällä lapissa kuin eteläsavossa. Molemmat metsän keskellä. Ei niitä millään liskulla saa kuriin ees asumuksista. Kärpät kyllä auttaa. Yläpohjaan ” kemiallisia aineita”, ei tietenkään myrkkyjä.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 169)