Keskustelut Metsänhoito Myyrien ajallinen ja paikallinen esiintyminen ja habitaatin käyttö

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 144)
  • Myyrien ajallinen ja paikallinen esiintyminen ja habitaatin käyttö

    ”Käytännössä lajien habitaatin valinta riippuu useista bioottisista ja abioottisista tekijöistä. Lajien yksilöt ovat harvoin tasaisesti jakautuneet tilassa ja ajassa, ja usein yksilöt esiintyvätkin lähempänä toisiaan kuin voisi olettaa. Lisäksi tiheimpiä populaatioita löytyy lajin ydinhabitaatista kun taas marginaalihabitaatit ovat asuttuna vain kun kokonaistiheys on suuri. Tutkimme kahden Suomessa yleisenä esiintyvän myyrälajin peltomyyrän (Microtus agrestis) ja metsämyyrän (Myodes glareolus) habitaatin valintaa sekä esiintymistä ajassa ja tilassa nelivuotisen tutkimusjakson aikana. Tutkimus tehtiin suurilla saarilla Etelä- ja Keski-Suomessa, joissa pyyntialueet jaettiin karkeasti kolmeen päähabitaattityyppiin; metsiin, peltoihin ja avohakkuisiin. Tutkimuksessa havaittiin, että myyrälajit esiintyivät pääsääntöisesti lajin suosimalla ydinhabitaatilla; peltomyyrät pelloilla ja metsämyyrät metsissä, kun tiheys oli alhainen. Tiheyden kasvaessa myyriä alkoi löytyä myös muilta habitaateilta. Erityisesti metsämyyrällä havaittiin habitaatin valinnassa eroja kevään ja syksyn välillä; keväällä metsämyyriä oli lähinnä metsissä, mutta syksyllä myös avohakkuilla. Kokeellinen saalistajien (lumikoiden) lisäys vaikutti habitaatin käyttöön siten, että myyrät siirtyivät pois marginaalihabitaateilta.”

     

    Janne Sundell, Christina Church, Otso Ovaskainen

  • Rukopiikki

    Mutta kuinka laajan alueen pesivät teeret ovat siinä 300 linnun tai tuhannen linnun parvessa.

    2006-2007 talvella oli 2000 luvun suurimmat teeriparvet. Yhdessä parvessa oli varmasti yli 500. Seuraavana kesänä kaikki linnut oli poissa. Kanta oli tosi vähissä. Talvella löytyi kymmeniä kieppiin kuolleita lintuja yksistä paikoin. Ja paikoin pikiteillä hortoili sairaan näköisiä lintuja jotka ei älynneet mistään mitään.

    Rukopiikki

    Kotka syö lintuja mutta syö myös paljon kettuja. Yhtenä talvena katsoin kun kotka söi kettua.

    arto

    Vimme syksyn linnuissa oli suolikasia paljon vaikka niittä oli suurissa parvissa teeri. Tänä vuonna taas vähempi lintuja mutta ei ole matoja suolissa.

    Anton Chigurh

    Värriön tutkimusaseman tutkimusteknikko teuvo hietajärvi oli lyhyenä talvipäivänä käynyt tarkkailemassa luonnonpuiston (12000 hehtaaria) maastoa sunnuntaina 17 tammikuuta 2016. Pätkä päivityksestä: ”…kaikkiaan metsoja oli kolmekymmentäyhdeksän (39) urosta ja viisi (5) naarasta…” Tämä on ällistyttävä määrä, kun ottaa huomioon, että kaksi (2) viikkoa aiemmin toteutetussa koko valtakunnan kattavassa myös helsingin yliopiston toteuttamassa talvilintulaskennassa havaittiin ainoastaan yhdeksäntoista (19) metsoa (luokkaa 700 laskentareittiä), ja ennenkaikkea siksi, kun värriössä ovat myyriä pääravintonaan käyttävät pienpedot (mukaanluettuna sukupuuttoon tapetun vesikon ekologiseen lokeroon asettunut ameriikan vesikko eli minkki) saaneet häiritsemättä tuhota tuota metsokantaakin (kuten myös puistossa asuvat kotkat) tuolla hetkellä jo kaksikymmentäyksi (21) vuotta. Kettuhavainnot ovat puistossa kaksinkertaistuneet täysrauhoituksen (1995) alkamisesta lähtien (huolimatta kotkien läsnäolosta).

    Nostokoukku

    Ainakin sen nuo havainnot todistavat, että Värriön luonnonpuistossa metsolle on otolliset elinolot. Talvilintulaskennat suoritetaan enemmän kulttuuriympäristössä. Huomattava osa niistä varmaankin kaupunkien puistoissa ja muutenkin asutuksen läheisyydessä. Ainakin kirjatut havainnot kertovat tästä. Värriöstä tuskin löytyy kovin paljon tali- ja sinitiaisia, talvehtivia mustarastaita ja viherpeippoja.

    Rukopiikki

    On toki niin että Värriönkin seudulla näkee hyvältä tähystypaikalta kiikareilla valtavan suuren alueen. Helposti useita eteläsuomalaisia pitäjiä vastaavan alueen. Metsot ovat myös helpommin havaittavissa noissa maastoissa kuin mitä etelälämpänä. Luonnonpuistoissa ei saa metsästää ja takana on Venäjän laaja rajavyöhyke jossa ei saa liikkua.

    Anton Chigurh

    Niillä samoilla reiteillä on 50-60-luvuilla (laskennat alkavat vuodesta 1956) parhaimmillaan havaittu yli kolmesataa (300) metsoa.

    Metsäkanalintukantojen hoitosuunnitelmassa (vuodelta 2012) kerrotaan. että ”…Riekko on vähentynyt viimeisten 20 vuoden aikana kaikkialla, myös sen vahvimmilla esiintymisalueilla Pohjois-Suomessa…” Tuolla samalla ajanjaksolla värriön lisääntyneen kettukannan, näätien, minkkien, kanahaukkojen, huuhkajien, kotkien ja ennenkaikkia muita alueella säännöllisesti asuvien riekkoihin erikoistuneiden tunturihaukkojen rasittama riekkokanta on luokkaa kymmenkertaistunut. Huolimatta siitäkin, että lumiaika on siellä lyhentynyt kuukaudella samaan aikaan. Riekot ovat siis pidemmän ajan alttiina saalistukselle värinsä takia.

    Tuossa samassa metsäkanalintukantojen hoitosuunnitelmassa kirjoitetaan myös: ”…Metsäkanalintujen kannalta merkittävimmät petonisäkkäät ovat yleispetoja, joille myyrät ovat pääravintoa. Niistä näätä ja varsinkin kettu vaikuttavat eniten metsäkanalintujen lisääntymismenestykseen…” Juuri niin, värriön luonnonpuistossa ovat kettuhavaintojen kaksinkertaistumisen ansiosta myös metsohavainnot kaksinkertaistuneet ja riekkohavainnot kymmenkertaistuneet, kun ne alueilla, joilla myyräkannansäätelyjärjestelmää holtittomasti ja älyttömästi manipuloidaan tappamalla kaikki mahdolliset ketut ja näädät, ovat metsohavainnot pudonneet 95 prosenttia ja riekkohavainnot 99 prosenttia. Nämä ovat niin räikeitä lukuja, että jopa typerimpienkin lahtaajien silmien pitäisi aueta.

     

     

    Anton Chigurh

    Värriön tutkimusaseman henkilökunta oli jatkuvassa yhteistyössä venäläisten kanssa. Venäjän puolella metsästävät ympäri vuoden. Värriöläiset kertoivat, että värriön kohdalla rajan takana ei näy koskaan metsäkanalintuja. Siltä puolelta ei tule täydennystä.

    Rukopiikki

    Linnutkin osaa kaikota metsästäjiä semmosille alueille jossa ei metsästetä.

    arto

    Eilen kävelin 50ha ilman koiraa havainot 3 metsoa pyy poikue .Metsot olis kivärillä saanut. Oli vaan haulikko mukana.

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 144)