Keskustelut Metsänhoito Myyrätutkimuksen tila Suomessa

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 65)
  • Myyrätutkimuksen tila Suomessa

    Miten lukijat kokevat myyrätutkimuksen olevan rakkaassa maassamme? Onko siihen uhrattu liikaa rahaa vai onko koko ala jäänyt lapsenkenkiin? Onko pienpetojen vähentynyt metsästys vaikuttanut myyräkantoihin?
    Siinäpä aluksi aiheita. Itselleni koko myyrätutkijaporukka on jättänyt jotenkin sekaisen olon. Tietävät kyllä asioista ja taustatietojakin tulee jatkuvasti, mutta silti jäävät hiukan etäisiksi. Ennustusten paikkaansa pitävyydessäkin on paljon parannettavaa. Silti on parempi ennustaa.
    Johtaako Huitu nykyään vai onko kekkonen johdossa?

  • Anton Chigurh

    Vastaus löytyy, kun hakee verkosta: ”lumikoista ja kärpistä väitellään lammilla tänään”.

    Etsimisen iloa!

    kisi

    AC:n vihjeen perusteella löytyi ESS:n yleisluontoinen reportaasi Lammilla vuonna 2005 tapahtuneesta Paavo Hellstedtin lumikko- ja kärppäaiheisesta tohtorinväitöksestä (2005). Siinä mainitaan kärpän ja lumikon vähentyneen Suomessa – millä ajanjaksolla, sitä ei mainita.

    Eli lumikkokantojen arviointi perustui tuttuihin lumijälkiin, niinpä tietysti. Menetelmällä on voitu ilmeisen luotettavasti todeta mainittu vähenevä trendi. Absoluuttinen tiheys olisikin äärimmäisen työläs selvitettävä.

    Anton Chigurh

    Jopas jotakin, siinähän on valtava määrä paljon karhulankaa paksumpia ja vahvempia punaisenlanganpäitä, jotka magneetin tavoin vetävät tosiasioiden ytimeen.

    Miksi lumikko on talvella täysin valkoinen? Siksikö, että se elää myyrien koloissa? Vai elääkö se niissä sittenkään? Miksi myyrät eivät ole valkoisia talvella? Miksi suomalaiset myyrätutkijat ovat niin nerokkaita? Vai ovatko sittenkään?

    A.Jalkanen

    Hemputtaja lukee rivien välistä sellaista mitä en ole väittänyt. En ole ottanut mielestäni lainkaan kantaa kysymykseen, miten metsätalous vaikuttaa monimuotoisuuteen. Siitä voinemme olla yhtä mieltä, että metsät ja niissä elävät eliöyhteisöt näyttävät nyt (ihmisen sorkkiessa niitä) tyystin erilaisilta kuin mitä ne luonnonmukaisessa tilassa ilman ihmisen vaikutusta olisivat.

    Tätä kautta koetan purkaa esiin myös ratkaisua. Jos ajatellaan että kolme pääryhmää ulkoisia (tiheydestä riippumattomia) myyrien tuhoihin vaikuttavia tekijöitä olisivat sääolot, ravinto ja saalistus, huomaamme että näistä sääoloihin emme voi vaikuttaa, metsätaloutta eli avohakkuumetsätaloutta voidaan muuttaa jossain määrin, mutta aika rajoitetusti, ja saalistusta voidaan kontrolloida melko tehokkaasti. Kannattaisiko kokeiltavia kustannustehokkaita ratkaisumalleja siis etsiä sieltä, eli koettaa palauttaa ravintoketjujen luontainen itsesäätely?

    kisi

    Yksi on varmaa: luonto on nerokas. Se tarjoaa tutkijoille loputtomasti haasteita, ja usein se vetää nenästä nerokkaintakin havainnoitsijaa.

    Anton Chigurh

    Toistaiseksi se luonto ei ole tuottanut minulle mitään yllätyksiä. Se toimii täysin loogisesti.

    jees h-valta

    Eihän toki antonille luonnossa mikään vierasta ole. Lumikko on aivan luonnollisesti valkoinen ja eihän semmoinen myyriä sovi pyydystämään. Tahreentuisi hieno valkoinen turkki koloissa tuhertaessa.

    hemputtaja

    Jalkanen toteaa kuten totesin:
    ”Poikkeuksen muodostaisi eri-ikäismetsätalous, mutta en pidä todennäköisenä että se yleistyisi tarpeeksi. Mitä jää jäljelle? No ainakin ekosysteemipalvelut, eli luontaisen biodiversiteetin ts. monimuotoisen eliöyhteisön palauttaminen.”

    Kun moitin, väität:
    ”Hemputtaja lukee rivien välistä sellaista mitä en ole väittänyt. En ole ottanut mielestäni lainkaan kantaa kysymykseen, miten metsätalous vaikuttaa monimuotoisuuteen.
    Lähetetty: 2 h, 2 min sitten
    kirjoittaja: A.Jalkanen”

    Ei tarvinnut lukea rivien välistä. Teksti on tyypillistä biodiversiteetti jargonia, jolta puuttuu kosketuspinta todellisuuteen.

    Ymmärrän myös oikein hyvin mitä tarkoittaa ”luontaisen biodiversiteetin ts. monimuotoisen eliöyhteisön palauttaminen”. Se suomennetaan, että nykyiset menetelmät ovat suoraa hanurista ja pilanneet Suomen luonnon. Ei tarvinnut lukea rivien välistä.

    Sikäli rivien välistä, että tarjoat jatkuvaa kasvatusta niin myyrien tappoon kuin monimuotoisuuden pelastamiseen. Kummatkin keinot ovat täysin tuulesta temmattuja ehdotuksia. Esim. metsiä käsiteltiin satoja vuosia jatkuvalla kasvatuksella, mutta myyrät eivät kuolleet sukupuuttoon.

    Joku vuosi sitten söivät taloyhtiön Norjan morsiusangervotkin. Lähimpään metsään on kilometri ja hakkuita ei ole tehty vuosiin ja lahopuutakin riittä vaikka vientiin. Heinikkoaukeata ja jatkuvasti kasvavaa joen rantapajukkoa oli kyllä likimailla.

    Anton Chigurh

    Lyön vetoa, että hemputtaja on metlan tutkija, vieläpä myyrätuhovastaavan sokaisema.

    OLE MIES, JA KIRJAUDU OMALLA NIMELLÄSI!

    Äläkä räkytä jalkaselle raukkamaisesti puskasta.

    Anton Chigurh

    Siinä toinen metlalainen.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 65)