Keskustelut Metsänhoito Myyrätuhot on helppo estää

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 32)
  • Myyrätuhot on helppo estää

    Yleispedot (kettu, supikoira, minkki, näätä, mäyrä) estävät myyrätuhot.
    Jos niitä ei tapeta. Kuten nyt tapetaan 400000 vuosittain.

    ”Generalist predators as well as nomadic avian predators may switch between prey hunting areas, and therefore they tend to stabilize prey dynamics (Andersson and Erlinge 1977, Erlinge et al. 1984).”

    Der Steppenwolf

  • Gla

    A. Jalkasen 2.12.2013 linkissä oli mainittu Metsälehti 11/2011. Siinä kerrotaan metsänomistajasta, joka pyydysti loukuilla 1200 myyrää 4 hehtaarin taimikosta, kun kyllästyi tuhoihin. Naapurin taimikosta oli syöty 80% taimista. Kaikilla ei käy yhtä hyvä tuuri kuin reservuaarilla.

    A.Jalkanen

    Aika yleisesti kuulee sellaisen, melko uskottavankin väitteen, että myyrien määrä olisi noussut maassamme vasta kun metsien avohakkuut aloitettiin laajemmassa mitassa 1950- ja 1960-luvuilla. Kyse on nimen omaan niille sopivien elinympäristöjen määrästä. Yksittäisiä alueellisia myyrähuippuja on toki ollut aiemminkin.

    Sotien aikana kotoperäiset pedot saivat melko rauhassa runsastua, joten niitä oli varmaan eniten 1940-luvun lopulla. Sen jälkeen määrää alettiin seurata tarkkaan vasta RKTL:n jälkilaskennoissa 1980-luvun lopulla. Väliajan kehitystä ei tunneta tarkkaan, se sisältää varmaan nousuja ja laskuja. Todennäköisesti meillä on nyt yleisesti ottaen vähemmän kettuja kuin aiemmin, ja supikoiria paljon enemmän kuin kettuja.

    Alueelliset erot ovat suuret: Varsinais-Suomen kettukanta on karkeasti noin kymmenkertainen verrattuna Lappiin, eli kettuja voisi olla muualla Suomessa kohtalaisen paljon enemmän ennen kuin niistä olisi haittaa. Kommentoikaahan sieltä Turun suunnalta, onko kettuja (tai ilveksiä) liikaa? Ravinnostahan niillä ei ole pulaa; myyriä, rusakkoa ja kauriita on runsaasti.

    Ketun vaikutusta voi ihan vapaasti itse kukin testailla omissa metsissään: lopettaa petojen metsästyksen tyystin, ja katsoo miten myyrätuho- ja metsäkanalintutilanne kehittyy.

    Seuraava peltomyyrähuippu kertoo aika paljon siitä, pystyvätkö pedot auttamaan niiden hillinnässä vai ei.

    Metsämyyrä on helpompi laji, koska se ei reviirikäyttäytymisensä vuoksi koskaan saavuta sellaisia yksilömääriä hehtaarilla kuin peltomyyrä. (Vrt. Glan viesti edellä: huppuvuoden saalis 300 myyrää/ha.) Metsämyyrä voitaisiin mahdollisesti pitää petojen avulla poissa taimikoista, mikä vähentää sen käytössä olevaa habitaattia ja sitä kautta yksilömäärää. Tämä menettely voi alentaa, paitsi taimikkotuhoja, myös myyräkuumeriskiä alueella.

    pihkatappi

    Tuo myyräkuume ei tule meille, jotka olemme lapsesta asti hengitäneet niitä pölyjä liitereissä. Ja onhan noita papanoita varmaan maistettukin, no se tietysti selittää persoonallisuuttakin.

    Eihän niitä ollut myyrätuhoja ennen, kun metsää ei arvostettu samallalailla. Harsittiin määrämittaharsinnalla ja jätepuista kasvatettiin uusi sukupolvi, eikä edes myyrä viihdy harsitussa metsässä. No joo, kyllähän nuo heinittyvät aukot muodostavat ekologisen lokeron juuri myyrille, kettuja tarvitaan.

    Puun takaa

    En ole vielä saanut oikein keneltäkään selkeää vastausta siitä, mitä ilveskannan kominkertaistuminen kymmenessä vuodessa mahtaa vaikuttaa pienpeto- ja myyräkantoihin?
    Ilveskanta alkaa lähestyä Suomessa kolmeatuhatta yksilöä.

    Puun takaa

    Mikä on nostanut ilveskannan kolminkertaiseksi verraten lyhyessä ajassa eli kymmenessä vuodessa?
    Muistan vielä sen ajan kun se oli todella harvinainen ainakin meilläpäin.

    Anton Chigurh

    Käytännössä ei yhtään mitään. Supikoiriahan se ilves söisi (jänisten ja kauriiden asemasta), mutta niitä ei nykyisin oikein sille riitä.
    Ilveksen elinpiiri (ei ole reviirieläin) on muutamasta kymmenestätuhannesta hehtaarista sataantuhanteen hehtaariin. Ilveksen elinpiirillä elää normaalioloissa 1000 pienpetoa. Se syö vuodessa 100 pienpedon kokoista saaliseläintä. Etelä-suomessa ilves syö etupäässä metsäkauriita ja valkohäntäpeuroja, kun taas pohjoisempana pääasiassa jäniksiä. Yhden kolmijalkaiseksi ammutun ketun tiedän tästä lähialueelta ilveksen saaneen kiinni vuosia sitten.

    Ilveskanta ei ole kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa, biologinen mahdottomuus. Holtiton pienpetojentappokampanja (jonka aloitti moniprofessorivetoinen työryhmä 2001 ja joka perustui pääasiassa niinsanottuun henttosen hypoteesiin) metsäkanalintukantojen elvyttämiseksi (kanalintukanta on sen kampanjan ansiosta, joka jatkuu yhä kiihdytetympänä, pudonnut alemmaksi kuin koskaan) pudotti ilveksen tärkeän saaliseläimen (supikoira) kannan niin alas, että ilvekset juotuivat liikkumaan elantonsa eteen enemmän. Siitä tuo harhakäsitys.

    Antonin poika

    Ensin A. Jalkaselle kommentti. Seuraava peltomyyrähuippu ei välttämättä kerro mitään, koska myyräkantojen vaihteluissa on pitkän aikavälin trendejä, jotka liittynevät ilmastollisiin vaihteluihin, ainakin näillä palstoilla Jalkasen kehuman Korpelan väitöskirjan mukaan. Jos ajatellaan koko tuota hillitöntä edelleen jatkuvaa pienpetojen tappokautta 2000-luvun alusta lähtien, niin sinä aikana on ollut isoja myyrähuippuja (2005 ja 2008) ja aivan surkeita nypylöitä (2011 ja 2014). Siis ei yhteyttä petojen tappamiseen.

    Puuntakunen esitti tapansa mukaan hyvän kysymyksen. Ilveskanta on rajusti noussut. Viime talvina järjestetyt laajat lumijälkilaskennat ovat osoittaneet, että kanta oli noussut vielä enemmän kuin riistakolmiolaskennat näyttivät. Näissä lumijälkilaskennoissa on seurattu yksittäisiä ilveksiä, niin että alueen todellinen ilvesmäärä on selvitetty. Ilveskannan nousu luultavasti johtuu alhaisesta verotuksesta ja peurojen/kauriiden runsastumisesta ja leviämisestä paljon laajemmalle. Supeistakin on saattanut olla hyötyä, mutta nehän ovat liki puolet vuodesta unten mailla, ja näin tuskin ovat ilveksen pääravintoa niukkana talvikautena.

    Ilveksien runsastuminen vaikuttaa selvästi kettukannan kasvunopeuteen (= alentaa kettukantaa). Tästä on suomalaisia tutkimuksia valmistumassa, ja samaa on aiemmin ennakoitu ruotsalaisissa tutkimuksissa. Vaikuttaakin siltä, että kaksi tärkeintä kettukantaan vaikuttavaa tekijää ovat ilves ja kettukannan oma tiheydestä riippuva säätely. Metsästyksellä ei ollut juurikaan vaikutusta kettukannan kehittymiseeen. Kettujen kompensatoorinen lisääntyminen ilmeisesti korvaa metästyksen aiheuttamat tappiot. Tähän viittaa myös se, että tuo tiheydestä johtuva säätely on ketulla niin selvää.

    Joutessaan voisi pohtia sitä, että kun ilveskanta on runsastunut, ja kettukanta sen myötä vähentynyt, niin kuitenkin viimeiset myyrähuipt ovat olleet heikkoja. Ei ole Suomessa 2008/09 talven jälkeen ollut kunnon tuhoja.

    A.Jalkanen

    OIkein hyvä kommentti ”Antonin pojalta”. Kyllä ilveksellä on varmasti jokin rooli ravintoketjussa, isokin, mutta yhteyttä voi olla vaikea osoittaa, kun se operoi laajemmassa mittakaavassa kuin kettu ja myyrät.

    Vähän itse asiasta sivuun, mutta hyvä johdatus eläinperäisten tautien ekologiaan, prof. Henttosen kirjoitus tässä (muutenkin tasokkaassa) julkaisussa viime vuodelta (poista linkistä välilyönnit):

    http://www.metla.fi/julkaisut/isbn/978-951-40-2499-3/Metsavisio_2014.pdf

    Antonin poika

    Edellä ja jossain muussakin yhteydessä aiemmin A. Jalkanen viittasi myyrien ja petojen erilaiseen alueelliseen mittaskaalaan. Voistiko tarkentaa, mitä tarkoitat.

    Myyrävaihteluiden samanaikaisuus maantieteellisesti (maantieteellinen synkronia) on melkoisen laajaa. Tästä on vuosien varrella tehty usempiakin tutkimuksia, ja kulloinenkin tilannen näkyy myös Metlan/Luken myyrätiedotteissa. Joka tapauksessa synkronia on kunnollisten myyrähuippujen aikana satoja kilometrejä. Eiköhän petojen ja saaliiden suhteita tässä maantieteellisessä mittakaavassa voida vertailla.

    A.Jalkanen

    Tarkoitan mittakaavaerolla sitä, että peto-saalisdynamiikkaa olisi hyvä tarkastella maakuntatason lisäksi myös yksittäisen kettureviirin ja yksittäisen metsikön tasolla. Alueilla, joilla keskikokoisia petoja metsästetään, ja toisilla, joilla ei metsästetä.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 32)