Keskustelut Puukauppa Myyntilakko?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 40)
  • Myyntilakko?

    En tunne puukauppahistoriaa kovin hyvin, mutta joskus on kai ollut ns. puukauppalakko, eli ”puuta ei ole myyty”.

    Se ei ilmeisesti toiminut, koska metsänomistajat olivat pääasiassa ns. pienviljelijöitä ja rahantarvetta oli.

    Miten nyt?

    Maailma ja elämä muuttuu monin tavoin. Nykyihmiset/metsäomistajat eivät enää ole riippuvaisia metsätuloista, tai ainakin suuntaus siihen kasvaa jatkuvasti. Metsälehdessä oli jonkun kaverin väitöskirjan päätelmä, että metsäraha ei enää motivoi metsäkaupoille, siis puukaupoille.

    Nämä kolme monopolifirmaa eivät taida oikein ymmärtää yhteiskunnan muutosta ja puunhankinnan nykypäivän filosofiaa.

    Itse olen taipumassa sille kannalle, että antaa puun kasvaa ja ihailen niitä metsissäni. Talous on varmistettu ja ainoalla perillisellä on hyvä koulutus ja kielitaito (tärkein). Yhä useampi perillinen on riippumaton ns. Cityihminen, joita metsä ei todellakaan kiinnosta ja riippuvuus siitä on ”NOLLA”. Tähän ollaan menossa, joten kyllä metsäteollisuuden täytyy tehdä jokin ryhtiliike, että puu lähtee metsästä. Yksityimetsistähän suurin osa puusta kuitenkin hankintaan.

    Tästä ei vaan kukaan uskalla kesustella!!!! Siis teollisuus!!!!

  • jees h-valta

    Potifarille olen senvarran tyly kyllä kun hän epäili ettei kolme suurta ymmärrä yhteiskunnan muutosta. Juuri ne kolme suurta pitävät aika pitkälti nyt tätäkin yhteiskuntaa pystyssä ja voivat jopa vielä pelastaa sen aivan kuralta. Mutta aloittajalle sanoisin että metsää museoimalla ei varmasti ole ymmärtänyt miten yhteiskunta toimii ja mihin sitä puutavaraa oikeasti tarvitaan. Ihailu on tietty yhdelle, halailu toiselle, piperrys kolmennelle ok-juttu mutta se ei tuo euroakaan yhteiskunnan rattaisiin eikä sen puita pussaavan taskuunkaan. Mutta luotan siihen että tämä yhteiskunnan päättävä taho pysyy vielä senverran järjissään että pistää rajat näiden uushippien kaahotuksiin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Noilla pinta-aloilla melkein jo perustaisi oman yhteismetsän.

    Timppa

    Kuten jokainen meistä tietää, niin metsänomistaminen vaatii tietysti jotain ammattitaitoa ja sitten päätöksentekoja jatkuvasti. Jos joku tuntee itsensä noissa asioissa epävarmaksi, niin sitten siirtää asioita eteenpäin. Yhteismetsäkin vaatii, että joku/jotkut ovat enemmän kiinnostuneet ja siten henkisesti sitoutuneet asioiden hoitoon. Pinta-ala yksin ei riitä, jos ei ole halua ottaa vastuuta. Siksi osakkuus yhteismetsässä on ratkaisu, jos haluaa päästä vähällä. Riittää, kun antaa tilinumeron.

    Tietysti nuo Potifarin kuvaamat tapaukset tulevat joskus myyntiin, jos uusilla omistajilla on rahapula. Pahinta on tuo silppuaminen.

    hatelo

    Olen valitettavasti kehityksen suunnasta aloittajan kanssa samaa mieltä.Murros metsänomistuksessa tulee seuraavan 10-v aikana olemaan valtaisa. Kun hyvissä duuneissa olevat pääkaupunkiseutulaiset perii täältä susirajalta metsää, jossa eivät ole ikinä käyneetkään, niin kyllä veikkaan että moni tila myyntiin tulee.Samoin käy kesämökeille. Rahalle on käyttöä vaikkapa kasvukeskuksesta ostetun sikakalliin talon asuntolainaan.Oman perilliseni olen yrittänyt metsäkasvattaa jo pienestä pitäen tuntemaan mikä on meiän tie ja metsää.On istuttu yhdessä moton kyydissä jne…Mutta isoista firmoista sen verran,että jokainenhan laulaa työnantajansa lauluja tai on väärässä paikassa töissä.Sen kun mieltää ja tietää mitä tekee,niin kyllä niiden kanssa pärjää.Itselläni ei ole ikinä jäänyt yksikään kalikka myymättä ja olen erittäin tyytyväinen yhteistyöhön kumppanini kanssa.Kyllä puu kelpaa,kun ei käy kerran 10 vuoteen pikkuleimikolla markkinoilla vaan toimii aktiivisesti itse.

    Rane

    Rane odottaa mielenkiinnolla milloin MT:ssä ollut Lahtosen uusin puukauppaviritys tulee mukaan keskusteluun?Olisiko siinä vastaus muuttuvien aikojen haasteisiin?

    oksapuu

    Niin

    Tuosta hyysäämisestä tuli mieleen säätiöiden ja yhteismetsien veroetu, tämä nyt varmaan on sitä tasapuolista metsäyrittäjyyttä…

    raivuri

    Metsänomistajakunta muuttuu. Se on selvä. Suunnilleen samaa tahtia väestörakenteen ja maantieteellisen jakauman tahtiin. Itse asiassa vielä kaupunkipainotteisemmin. Olen kuitenkin taipuvainen siihen, että puu löytää tiensä markkinoille myös jatkossa. Pysyvästi heikentynyt maan työllisyys ja taloustilanne pitää siitä huolen. Sitä paitsi ihminen on perusluonteeltaan melko ahne, joten jokainen numero tilin viimeisellä rivillä lienee haluttu. Ja näyttää se raha rikkaillekkin kelpaavan, eihän heitä muuten edes olisi! Sitä paitsi suurin osa kaupunkilaisista ei todellakaan ole edes mitään hyvätuloisia, kuten täällä tunnutaan luulevan.

    Toki muuttuva tilanne vaatii ostajaosapuolelta entistä suurempaa aktiivisuutta ”passiivisia” myyjiä kohtaan. Yksi ajatuksistani mitä olen miettinyt, että olisi selkeätä ja ostajillekkin eduksi, jos verkkopankissa jotenkin näkyisi metsään.fi tiedoista euromääräiset hakkuumahdollisuudet ja tilan/tilojen rahallinen arvo. Ei luulisi olevan vaikea toteuttaa teknisesti, koska tälläkin hetkellä sinne kirjaudutaan pankkitunnuksilla. En sitten tiedä olisiko tuo lainsäädännöllisesti ja pankkien puolelta OK.

    Itäsuomen Antti

    Omasta mielestäni kaupunkilaiset ymmärtää sen metsän päälle turhankin hyvin ja sijoittajat vielä paremmin, puhumattakaan niistä jotka siirtää ylimääräiset osinkotuotot suoraomisteisiin metsäpalstoihin, tasaamaan riskiä.

    Toisin sanoen, nää meikäläisen tavoittelemat 50-200 ha palstan hinnat jatkaa vaan kasvuaan, ja yhä etääntyvät meikäläisen kukkarosta.

    Gla Gla

    Potifar: ”Jos olisin nuori ja elämäni ”alkutaipaleella” hankkisin jotenkin väh. sen 500 ha ja kehittäisin metsätaloutta suurella innolla. Kyllähän metsä on mahtava juttu.”

    Minä olen metsänomistajakuntaan suhteutettuna nuori. On myös halua laajentaa metsätaloutta, joten kaipaan sinulta kokeneemman neuvoa, miten saisin sen vähintään 500 ha hankituksi. Perhe ja palkkatyö vaatii elämästä oman aikansa, eikä metsään irroitettavaa pääomaa juurikaan ole eli vieraalla pääomalla pitäisi pelata. Noissa hehtaariluvuissa puhutaan kuitenkin isoista summista, mutta pitkistä takaisinmaksuajoista eli yhtälö on hankala arkeen sovittaa. Puunmyyntilakko ei kuulosta toimenpidelistan kärkipäähän kuuluvalta asialta. Toki voi ostaa päätehakattavaa metsää, hakata sen ja maksaa velka pois. Sen jälkeen on iloinen taimikon omistaja, jonka kassavirta pysyy negatiivisena seuraavat 25 vuotta. Siihenkö pitäisi pyrkiä?

    Jätkä pätkät

    Monet ovat alkaneet lähes tyhjältä pöydältä. Periaatteessa noin se olisi tehtävä, kuin sanoit. Lähtö pienellä metsätilalla. Se teurastaen ja heti rahat kiinni seuraavaan.
    Jos on hakkaamaton parinkymmenen hehtaarin metsä, saattaa puuston arvo olla uskomattoman kova. 500 kuutiota hehtaarilla ei ole mahdottomuus ja kun sen kertoo hehtaariluvulla, tulos voi huipata.
    Jos tilan metsiä ei ole ammattilainen arvioinut, siellä on yleensä tuplamäärä puuta.
    Meilläpäin ”osti” nuori viljelijä naapuritilan, jonka metsiä ei oltu juurikaan hakattu ainakaan 30 vuoteen. Pinta-ala oli 84 hehtaaria. Viikon kuluttua kaupasta alkoi moto raksuttamaan avohakkuuta. 14 hehtaarin jälkeen tilan hinta oli tullut. Avohakkuut jatkuivat ja hankittiin uusi Jontikka, Mersu ja iso Buster.
    Verottaja auttaa, jos himoitsee metsätilalliseksi – kaikki vähennyksiin, myös se nelivetoinen metsäauto ja sen kulut.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 40)