Keskustelut Metsänhoito Myrskytuhojen korjuu

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 31)
  • Myrskytuhojen korjuu

    -On ajankohtainen, jos syysmyrskyt taas tekevät tuhojaan.
    Metsään pitäisi joutaa ennenkuin lumi rapsahtaa puiden päälle.
    Normaalisti kaatuneiden puiden tekemisessä ei tarvitse edes traktoria, joten ne voi valmistaa sulan maan aikaankin.
    Vanha hyvä konsti on liputtaa tukit ja kasat siltä varalta, että tulee rutkasti lunta.
    Ohjeissa neuvotaan jättämään pitkä kanto, ettei juurakko kaadu metsurin päälle. Se neuvo on lähes aina väärä, koska voin tuhansien runkojen kokemuksella sanoa, että kun tyvi koskettaa maata, juurakko ei irrotessaankaan kaadu tyven suuntaan. Jos maa on jo jäässää, juurakko jää siihen asentoon, missä se on. Epävarmat rungot, ja rungot, jotka ovat väänteessä, kannattaa mitata, karsia ja katkoa merkatuista kohdista aloittaen latvasta.
    Usein tyvi nousee pystyyn ennen kuin sen vuoro tulee.
    Rungon tyvelle roiskahtaa usein kivennäismaata, joten tyvi kannattaa katkaista mahdollisimman lyhyeen kantoon. Kaatokiila on hyvä varuste pitämään sahausraon auki sahattaessa tyveä poikki.

  • Visakallo

    Tämänkertaisen myrskyn tai kovan tuulen erikoisuus oli sen pitkäkestoisuus.
    Paikoitellen kova tuuli saattoi jatkua lähes kellon ympäri.
    Vikojen korjaus päästiin turvallisesti aloittamaan vasta aamulla.

    Metsäkupsa

    Kova oli myräkkä ja pitkäkestoinen.Sähköt oli reilut 15 h poissa,hajakaatoja Valio metsuri näyttää tehneen. Syksyn mittaan täytyy jälleen,sato talteen pyrkiä korjaamaan.

    Salonpoika

    Eilisiltana sähköyhtiön häiriökarttaa seuratessa näytti Asta-myrskyn runtelemilla alueilla sähköt kestäneen pisimpään. 11 tuntia oli virta meiltä pois, aamukahvit keitettiin agrekaatilla ja äsken oli yhtiöllä enää yksi muuntopiiri pimeänä. Kaunis kiitos jälleen sähkömiehille! Omien vahinkojen tarkastus jäi aamuiseen kahden tien tarkistamiseen kun koko päivä piti olla hirvivahinkoja torjumassa.

    jees h-valta

    Täällä on kyllä laitettu metsänomistajat maksumiehiksi ja naisiksi näiden sähkökatkojen loppumisen takeeksi. On meinaan linjaväylää ja alemmatkin alkaa olla teiden vierissä. Juuri johtokatu leveni kymmenellä metrillä molemmin puolin keskijännitteisellä. Saa siinä toki kasvattaa mutta kymmentä metriä enempää ei ja kahdenkymmenen vuoden päästä uusi operaatio samaan malliin. Eli paljaaksi.

    Palstamato

    Meillä ei vielä ole väylää levennetty 20kV linjoille. Pari vuotta sitten annoin luvan vierimetsänhoitoon. Mukava kokemus, lahosta puustakin sai reilun hinnan. Win-win. Taitaa olla n.1,5km tuota linjan reunusta. 10m tarkoittaisi 1,5ha alaa.

    Eilen oli mökillä sähkökatko. Yksi iso kuusi kaatui välijännitteen linjalle lähellä mökkiä. Paikalla ei ollut ketään kun olin siellä. N. tunnin päästä oli sähköt. Eli ei kauaa pojilla nokka tuhise yhtä kohtaa korjatessa. Jotain tuossakin on pitänyt johdoillekin tehdä.

    HJE

    Ei paljon naurata tälläset myrskyt. Taas kaatu hyvässä kasvussa ollutta 3 kehitysluokan mehtää ja ensiharvennettua männikköä.

    suorittava porras

    Vasta hakattujen aukkojen itäreunat kannattaa tarkistaa . Saatta löytyä kaatunutta tavaraa leimikoksi asti . Tuoreilla turvemaan harvennuksialla näyttää myös olevan jonkin verran hajatuhoja .
    Näin Jyväskylän ympäristössä .

    Korpituvan Taneli

    Nyt, sunnuntaiaamuna, sanottiin uutisissa että 17000 taloutta vielä ilman sähköä, näistä pääosa Savossa.
    Olenko nyt ymmärtänyt oikein kun on tullut sellainen käsitys että jokainen myrsky kohtelee kaltoin nimenomaan Savon sähkönjakelua?

    Ovatko myrskyt Savossa pahempia kuin muualla, vai onko siellä erityisesti sähköyhtiöt unohtaneet riskipuiden poiston?
    Ovatko metsävahingot muutenkin Savossa myrskyillä suuremmat kuin muualla?

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    arto

    Meillä hävisi sähkö perjantaina klo 15.30 palas sunnuntaina 10.45 vieläkin monta taloutta näyttää olevan ilman virtaa. ehkä pitkijien katkojen syy suuria puita kaatuu linjoille on rehevää aluetta

    kuusessa ollaan

    Savossa lienee metsien osuus suurempi kuin rannikkoalueilla ja asutuskin on harvemmassa, eli linjakilometrejä on enemmän?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 31)