Keskustelut Metsänhoito Myöhästetty taimikonhoito korvaa ensiharvennuksen ??

  • Tämä aihe sisältää 34 vastausta, 15 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 8 vuotta, sitten Timppa toimesta.
Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 34)
  • Myöhästetty taimikonhoito korvaa ensiharvennuksen ??

    Pienempiä ensiharvenuskohteita ilman päätehakkuukylkiäistä on vaikea saada motohakkuuseen,jos eivät varsinkaan ole hyvän tien vieressä.Hankintahakkuusta saa vain liikuntaa ja yksi mies ei mahdottomia ehdi,kun on muutakin elämää.
    Olen aloittanut 3ha kuviolla yhden kuitupöllin koivujen maahankaadon,saavat kuusten latvat jatkosssa taas vihreyttä.Talvisaikaan teen 3-5m kuusien harvennuksen.Tarkoituksena siirtyä suoraan kuusikon kakkosharvennukseen,josta tulisi jo vähän tukkiakin.
    Näin menetellen saan laadukkaamman ja tiheämmän kuusikon häviämättä taloudellisesti?
    Aikoinaan oli tarkoitus säästää koivut ensiharvennukseen,mutta mieli muuttunut

  • Apli

    Kuusivaltaisissa ja puhtaissa kuusikoissa olen käyttänyt tätä menetelmää ja aion käyttää jatkossakin, siellä kun mielestäni riittää hyvin yksi myöhemmin tehty harvennus ja sitä ennen kaikki maahan raivaussahalla.. Päätehakkuun voi sitten jokainen tehdä kun siltä tuntuu!

    metsänvartija

    Viljelykuusikoiden luonnonpoistuma on sitä luokkaa että sieltä löytyy vain se päätehakkuu puusto.

    Raivurilla vesakot vex ja antaa kasvaa.

    Tuhkalannoitus NPK;lla lisättynä olisi 30-40 v metsiköihin hyvä sijoitus.

    pikkutukki

    Kasvaako 2000 mäntyä taimikonhoidon jälkeen 14 senttisiksi nopeammin kuin 1600 puuta 16 senttisiksi tai 1200 puuta kasvaa 18 senttisiksi . Jos ero ajassa olematon , silloin liputan järeyttävän vaihtoehdon puolesta .

    Timppa

    ” RE: Myöhästetty taimikonhoito korvaa ensiharvennuksen ??
    Vähän saman suuntaista on MG kokeillut omilla kuusikoillaan. Istutus ja taimikon hoito tehdään normaalisti mutta ensiharvennusta myöhennetään ja harvennetaan suoraan niin harvaksi ettei toista harvennusta tehdä. Sitten päätehakkuu on seuraava toimenpide. Ilmeisesti lauhat talvet ovat ajaneet homman tähän. Tuloksista ei ole tietoa ja siitä vieläkö tätä harrastetaan”

    Olin eilen erään keskisuomalaisporukan kanssa oppimassa MG:n tapaa hoitaa metsiä. Ensiksi selvisi, että MG ei omista enää metsiä vaan ne ovat joidenkin metsärahastojen pääosin omistamia ja MG on vähemmistöosakkaana.

    Toisekseen kertoivat, että kuusikot kasvatetaan tiheydessä 1800-2000 runkoa/ha. Kertoivat ensiharvennuksesta. Johtopäätös siis etteivät harrasta ”yhden pysähdyksen”-taktiikkaa ja eihän se sopisikaan noin tiuhassa kasvatettuihin puihin.

    Itse en kyllä ymmärrä mitä hyötyä myöhästetystä taimikonhoidosta on. Siinähän kaadetaan kuitukokoista puuta maahaan hirveiksi murrokoiksi. Myöhäinen taimikonhoito on hidastanut kasvua rutkasti verrattuna tyyliin, jossa varhaisperkaus n. 5 vuotta istutuksesta ja lopullinen 10 vuotta. Naapurissa metsäyhtiö harjoitti aikanaan tuota myöhästyttämistä ja jälki oli paikoin läpipääsemätöntä kuten edellä todettiin.

    oksapuu

    Niin…

    Aikaistettu ensiharvennus / taimikkoharvennus raivaussahalla lienee se mitä tässä haetaan…
    Nuo yhden kuitupölkyn ensiharvennukset 30m3 hehtaarikertymällä on yhtätyhjänkanssa verrattuna ajoura- ja korjuuvaurio menetyksiin…

    Jätkä

    Järkeäkin olisi lupa käyttää.
    Kun runkoluvulla 1800 ollaan päästy ilman kasvutappioita 15 metriä korkeaan metsään, jonka runkojen keskiläpimitta D 1,3 on jopa yli 15 cm, niin hakattaessa noista rungoista puolet pois, tulee varmasti enemmän kuin 30 kiintoa /ha.

    Huolellisesti tehdyt 4:n metrin ajourat vievät n. 1 metrin lisätilan verrattuna runkoluvun mukaiseen keskitiheyteen hakkuun jälkeen, joka on kolmen metrin luokkaa, eli kasvutappio kuittaantuu latvuksien saamalla lisätilalla, samoin juuristo saa ajouran varrella lisätilaa.

    Oikein tehdyssä korjuussa on ajouran reunaan valitut puut kasvaneet paremmin kuin palstalla olevat, joten kasvutappiot voidaan minimoida hyvin pieniksi.

    Jos harvennushakkuissa aina tapahtuu korjuuvaurioita, niin kannattaa kyllä vaihtaa toimijoita.

    oksapuu

    Heh…

    Vaan kun nämä vekkulit-velikullat ovat päättäneet että kuusikkoharvennukset voi aivan hyvin tehdä kesällä..

    Ei tule korjuuvaurioita ei ja uskoo ken tahtoo :-)…

    metsänvartija

    Asenne harvennushakkuisiin linjattiin jo 60-luvulla, viljelymetsiköt voi kasvattaa täystiheinä, näin saavutetaan viljetelouden edut.

    Samoin taimistonhoito nähtiin tärkeimpänä toimenpiteenä.

    Metsuri motokuski

    Kiitoksia Timppa tarkennuksesta. Silloin kun raivailin Groupilla niin silloin oli vallalla 1600 kpl / ha ja myöhästetty ensiharvennus. Näköjään nyt on palattu takaisin. Uskon että myrskytuhojen lisääntyminen ja hidastunut kasvu ovat kumonneet ajatuksen.

    metsänvartija

    Ensiharvennuksen kannattomuus on taustalla.

    Huono puunhinta ja työn kalleus.

    Saisi nuo taimikot raivattua ja unohtaa vuosikymmeniksi, sillä siisti.

    Kyllä luonto harventaa heikot pois ja päävaltapuut ottavat todellakin omansa.

    Olisi 50 v päästä hyviä päätehakku metsiä.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 34)