Keskustelut Puukauppa Myhistys pystykaupoille

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 91)
  • Myhistys pystykaupoille

    Mhy P-K:n uutisoi tytäryhtiön roolista valtakirjakauppojen yhtenä tarjoana pystykaupoissa. ”Metsäasiantuntijat kilpailuttavat puunostajat ja metsäesimiehet tekevät ostotarjoukset. Kilpailutuksesta vastaava ei siis tee tarjousta.Teemme oman tarjouksemme ja lukitsemme omat hintamme mahdollisimman nopeasti”.

    Muutosta entiseen on näköjään etsitty…

  • mehtäukko

    Myhistys kuin Metsäliitto ovat suomalaisten metsänomistajien omistamia ja hallinnoimia taloja metsän parissa. Ensimmäinen on pelkkä neuvontapulju, jolla on taimi-, kiinteistö- ja puukauppatoimintaa sekä metsänparannus hankkeita.

    Jälkimmäinen on mainittujen työlajien lisäksi maailman mittaluokan eturivin toimija ostoissa, puunjalostuksessa kotimaassa ja markkinoissa.

    Ei voi olla ihmettelemättä nähtyä yksisilmäistä ”suomettumista” keskusteluissa. Mikä suosituimmuus on reppufirmalla, jonka omaisuus sopii auton lavalle. Neuvontakaan ei ole isomman tieteen tasolla.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tolopainen ja mehtäukko taas liekeissä. Metsäliitolla ja mhy:llä on se yhteistä että molemmissa on metsänomistajia päätöksenteossa mukana. Jos jokin asia kaihertaa, on ainakin periaatteessa mahdollisuus pyrkiä korjaamaan käytäntöjä.

    Nostokoukku

    Maallinkojäsenten mukana-olo suurfirmojen ja pankkien päätöksenteossa: mielipiteenne voitte sanoa, mutta ei sillä mitään vaikutusta ole. Rooli kuin häpykarvoilla: ei niistä mitään hyötyä ole, mutta eivät paljon tielläkään ole.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Sen sijaan mhy:n hallinnossa kyllä pystyy vaikuttamaan mikäli saa samanmielisiä valtuutettuja mukaan ideaan. Lisäksi voi olla yhteydessä yhdistyksensä toimihenkilöihin jos on kehittämisideoita.

    mehtäukko

    Metsäliiton päättäjinä on niin maa/metsänomistajia kuin ”hallitusammattilaisia”. On päivän selvää, että ML kokoista osuuskuntaa (ei pörssiyhtiö) on paimennettava ammattimaisin ottein.Ja vieläkin enemmän, kun 100 tuhatta mo:jaa on jäseninä!

    Kun jäsenet odottavat tuloksia ja sitoutuvat taloon niin hyvinä kuin huonoina aikoina, en ymmärrä niitä ilkikurista ratkutuksia joissa puun hinnan huutokauppa on käytävä aina ja jatkuvasti. Kokonaispeli ratkaisee. Luottamusta rakennetaan puolin ja toisin pitkällä kaavalla,eikä aisan yli kuseksimalla

    Puuki

    Useimmiten kannattaa kuitenkin omaa etuakin katsoa sen verran että kilpailuttaa leimikot ennen myyntiä.

    Tolopainen Tolopainen

    Niin eikö se ole juuri sitä edunvalvontaa, jota jokainen voi tehdä. Tai ainakin katsoo, mikä on alueen hintataso. Jos on MG:n hintatakuu, se takaa että puut ei mene alihintaan.

    Rane

    ”en ymmärrä niitä ilkikurista ratkutuksia joissa puun hinnan huutokauppa on käytävä aina ja jatkuvasti. Kokonaispeli ratkaisee”

    No jos ”aina ja jatkuvasti” myy omalle firmalle halvemmalla niin todennäköisesti kokonaispeli on huonompi kuin sillä ratkuttajalla?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    ”Kokonaispeli” sisältää ilmeisesti puun käyttäjän menestymisen. Se on totta, että yrityksen on tehtävä voittoa jotta se voi investoida. Osa metsäteollisuuden voitosta menee investointeihin ja tuotekehitykseen, jotka turvaavat tulevankin puun kysynnän. Osa menee sijoittajien osinkoihin ja jäsenten korkoihin. Tämä on ok, mutta puun jatkuva halpuuttaminen ei. Ei voida edellyttää, että jokainen metsänomistaja sijoittaa rahaa puun ostajayritykseen saadakseen kunnon korvauksen puistaan.

    Ongelma on sama kuin maataloustuottajilla. Jos ken katsoi eilen ohjelman Perjantai, siinä maidontuottajapariskunta kertoi että lehmät pystytään pitämään hengissä mutta toimintaa ei voi kehittää. Sama metsäpuolella: tulevaisuus on todella valoisa, mikäli teollisuuden tuottama arvonlisä jaetaan reilusti kaikille osapuolille.

    mehtäukko

    Maataloudesta puheen ollen Valio on maito-osuuskunta. Tietääkseni vain sillä oli velvollisuus ylimääräisen maidon vientiin ja jauheena. Yritys muuttaa maidon hinnoittelua,rusettivirasto lätkäisi määräävän markkina-aseman ”väärin käytöksestä” 60milj. seuraamussakon. Se raha oli tietysti jostain pois.

    Jos niin oli ja meni, mitkähän sakot odottaisi ML-osuuskuntaa, jos nämä vain vääntäisivät väkisin yksipuolisesti markkinahinnat uuteen asentoon?

     

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 91)