Keskustelut Metsänomistus MYEL metsänomistajille

  • MYEL metsänomistajille

    Miten on MYEL pakollisuus. Tiedän, että jos omistaa etelä-suomessa 50 ha, keski-suomessa 75 ha ja pohjoisessa 100 ha on selvitettävä vakuutuksen pakollisuus. Tarkoittaako tämä sitä, että jos työskentelee metsätilalla enemmän kuin minimi työtulo on, silloin tämä on pakollista?

    ”Metsänomistaja vakuutetaan, jos hän työskentelee metsässään niin, että hänen MYEL-työtulonsa arvioidaan olevan vähintään 3 778,59 euroa vuodessa (v. 2016). Myös yrittäjän tekemät hoito- ja hakkuutyöt vaikuttavat vakuuttamiseen.”

    Siis metsäpinta-ala ei ole se kriteeri vaan siellä tehtävä työtulo. Vai miten tulkitaan  pakollisuus? Mikä maksu on pakollisuudessa hehtaarimaksu vai arvioitu työtuloon liittyvä vakuutusmaksu?

    Oma pinta-ala ylittää alueellani tuon 75 ha ollen noin 90 ha. Onko minun PAKKO ottaa tämä vakuutus vai vaikuttaako se tällä metsäpalstalla tehty työ, jos ylittyy työtulo 3 778,59 euroa?

  • Planter Planter

    Mikan kommentti oli varsin ”tyhjentävä” 🙂

    Kysymykseen:”Vaikuttaako tähän myel vakuutukseen mitenkään se jos omistaa metsän yhdessä puolison kanssa?”

    Vakuutus otetaan sen puolisoista nimiin, joka metsässä työskentelee ja pinta-alana käytetään koko pinta-alaa.  (näin ainakin meillä meni, siitä en tiedä, jos molemmat tekevät metsätöitä, miten silloin menetellään).

    Kannattaa myös muistaa pieni verosuunnittelumahdollisuus, jos on onnistunut löytämään itseään parempituloisen puolison, pakollisen eläkevakuutusmaksun voi vähentää hänen ansiotuloistaan.

    Verotettavan tulon laskeminen henkilöverotuksessa

    3.1.3 Puolison eläkevakuutusmaksujen vähentäminen

    Lakisääteinen työntekijän eläkemaksu ja työttömyysvakuutusmaksu sekä sairausvakuutuksen päivärahamaksu ovat henkilökohtaisia vähennyksiä, joita ei voi siirtää puolisolle. Pakolliset eläkevakuutusmaksut voidaan vähentää joko omassa tai puolison verotuksessa.

    Verovelvollisen oman tai hänen puolisonsa eläkevakuutuksen maksujen vähennyskelpoisuuden edellytyksenä on lisäksi, että saman vakuutuksen maksuja ei ole vähennetty elinkeinotulosta tai maatalouden tulosta (TVL 96 § 2 momentti). Pakollisen eläkevakuutuksen maksut vähennetään sen puolison ansiotuloista, joka on vaatinut vähennystä. Vaatimus on esitettävä ennen vähennysvuodelta toimitettavan verotuksen päättymistä. Jos vähennystä ei voida tehdä siten kuin puolisot ovat sitä vaatineet, se tehdään ensisijaisesti sen puolison tuloista, jonka valtionverotuksen puhtaan ansiotulon määrä on suurempi (TVL 96 § 3 momentti).

    Verovelvollisen ottamien vapaaehtoisten eläkevakuutusten maksuja ei voi siirtää puolisolle vähennettäväksi.