Keskustelut Metsänomistus MYEL metsänomistajille

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 31)
  • MYEL metsänomistajille

    Miten on MYEL pakollisuus. Tiedän, että jos omistaa etelä-suomessa 50 ha, keski-suomessa 75 ha ja pohjoisessa 100 ha on selvitettävä vakuutuksen pakollisuus. Tarkoittaako tämä sitä, että jos työskentelee metsätilalla enemmän kuin minimi työtulo on, silloin tämä on pakollista?

    ”Metsänomistaja vakuutetaan, jos hän työskentelee metsässään niin, että hänen MYEL-työtulonsa arvioidaan olevan vähintään 3 778,59 euroa vuodessa (v. 2016). Myös yrittäjän tekemät hoito- ja hakkuutyöt vaikuttavat vakuuttamiseen.”

    Siis metsäpinta-ala ei ole se kriteeri vaan siellä tehtävä työtulo. Vai miten tulkitaan  pakollisuus? Mikä maksu on pakollisuudessa hehtaarimaksu vai arvioitu työtuloon liittyvä vakuutusmaksu?

    Oma pinta-ala ylittää alueellani tuon 75 ha ollen noin 90 ha. Onko minun PAKKO ottaa tämä vakuutus vai vaikuttaako se tällä metsäpalstalla tehty työ, jos ylittyy työtulo 3 778,59 euroa?

  • puhveli

    minun tietojen mukaan pakollisen myel vakuutuksen osuuden saa vähentää vain henkilökohtaisen ansioverotuksen puolella.eli jos ansio tuloja ei ole merkittävästi esim. hankintahakkuista kertyvää… jää veron osuus hyödyntämättä. olenko ymmärtänyt oikein?.mutta matan eli työtapaturmavakuutuksen osuuden ja ryhmä eläkevakuutuksen osuuden saa vähentää metsäveron puolella ?

    Planter

    Jos ansiotuloja ei ole voi vähennyksen tehdä metsäveroilmoituksessa puunmyyntituloista.

    Metsäveroilmoituksen 2C täyttöohjeesta:

    • Merkitse kohtaan 7.3 muiden vuosimenojen yhteismäärä.Muita vuosimenoja ovat esimerkiksi:

    – metsätalouden harjoittamiseen liittyvät omat ja perheenjäsenen pakolliset eläke-, tapaturma- ja ryhmähenkivakuutusmaksut

     

    tervas

    Itse en palkansaajana halua maksaa kahta eläkettä, vaikka myel vakuutetuksi pääsisi halutessaan, mieluummin sijoitan osuuden eläkepäiviä varten paljon paremmalla tuotto-odotuksella. Kuka ties eläkkeiden säännöt muuttuu vielä heikompaan suuntaan. Tapaturma- ja henkivakuutukset on toki kunnossa.

    Kannattaa muistaa myös että  Myel-vakuutus voi estää palkansaajan ansiosidonnaisen työttömyysturvan. Myel vakuutetun osalta tutkitaan aina yrittäjyyden kriteereiden täyttyminen, myel-vakuuttamattoman osalta tälläistä tarkastelua ei tarvitse tehdä. Myel vakuutettu voidaan katsoa yrittäjäksi mikä estää ansiosidonnaisen maksamisen kokonaan,  tai ansiosidonnainen voidaan maksaa sovitellusti sivutoimisen yrittäjyyden vuoksi.

    jees h-valta

    Vastaan nyt kuitenkin ensin Visakallolle että työnantajani maksaa vapaa-ajan vakuutusta. Lisäksi löytyy ainakin pari omaa henki/tapaturmavakuutusta. En kaipaa lisää.

    puhveli

    planterille kiitoksia selventävästä vastauksesta.pitää tästä lähtien laittaa kaikki metsäveron puolelle kun ei ole tuota hankintatyönarvoa ansioveron puolella kuin vähäsen niin ei tartte miettiä jääkö veron osuus hyödyntämättä.

    pihkanaama

    Vaikuttaako tähän myel vakuutukseen mitenkään se jos omistaa metsän yhdessä puolison kanssa?

    Tolopainen

    Myel kannattaa ehdottomasti ottaa, valtio maksaa puolet eläkemaksusta. Työtulo nostaa myös sairaspäivärahan suuruutta, ja tietenkin  eläkkeen. Ei taida tulevat eläkkeet ylittää raipparajaa, kun elinaikakerroin nousee maksimiinsa.  Kannattaa huomioida, että sitten harvalla on varaa jäädä eläkkeelle virallisessa eläkkeellejäänti-iässä. Jos tuota pakollisuutta joutuu miettimään pakkoa ei silloin ole.

    Visakallo

    Jos sattuu potkaisemaan tyhjää ennen eläkeikäänsä, mm. MYEL-eläkkeen varjopuolena on se, että sisään maksetut rahat menevät yleiseen jakoon. Vapaaehtoisissa omaeläkkeissä edunsaajana on sentään perikunta. Minun MYEL-eläke-ikäni on 64 vuotta, ja tulen maksaneeksi,- jos luoja suo, eläkemaksua sinne päin kaikkiaan lähes 48 vuotta. Omaeläke alkaa juosta, kun tulee kuusikymppiä mittariin. Sitäkin maksua tulen maksaneeksi n. 20 vuotta.

    Tolopainen

    Miehet maksavat eläkkeet ja naiset niistä nauttivat. Takavuosina suomalainen mies oli eläkkeellä keskimäärin puoli vuotta, nykyisin vähän pidempään oletettavasti.

    Mika

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 31)