Keskustelut Metsänhoito Mustakoro kuusella

Esillä 5 vastausta, 31 - 35 (kaikkiaan 35)
  • Mustakoro kuusella

    Merkitty: 

    Onko tällä palstalla kokemusta tai havaintoja mustakorosta kuusentaikikoissa tai varttuneemassa metsässä. Taimikossahan tauti aiheuttaa pihkavuotoa, tummia läiskiä runkoon tai oksiin sekä pitkiä mustia koroja ja latvojen kuivumista. Varttuneemmissa kuusissa aiheuttaa runkoon lahovikaa.

    Onko kokemusta siitä, elpyykö esim. Kuusentaimikko mustakorosta.

    Itse olen mustakoroisessa kuusentaimikossa suosinut rauduskoivua taimikonhoidossa.

  • Klapikone

    Tällainen Ylen uutinenhan on ollut ainakin vuodelta 2015:

    ”Kuusikoita tuhoavan mustakoron levittäjäksi on paljastunut ruskokiiltokääriäinen-niminen hyönteinen. Se tekee puun runkoon vaurion, jonka kautta sienitauti pääsee leviämään. Mustakoro on tappanut nuoria istutuskuusikoita ja se on levinnyt viime vuosina nopeasti.”

    Eli niiden myyrien lisäksi siis mahdollisesti vielä hyönteinen levittää tautia.

    Ja tosiaan Keski-Suomessa minullakin metsät, tuntuu täälläkin olevan havaintoja mustakorosta siellä täällä.

    Timppa

    Kumma juttu.  Ostin tammikuussa Metsäkustannuksen kustantaman kirjan Metsätuhot, joka oli painettu 2015.   Siinä ei puhuttu kääriäisestä mitään.  Kirjoittajat eivät edes vihjaisseetkaan.

    Anton Chigurh

    Luken (Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 32/2016) sivuilla tuo uutinen kerrotaan hieman toisin: …Tuhot ovat mahdollisesti yhteydessä ruskokiiltokääriäisen aiheuttamiin vioituksiin…

    Joka tapauksessa kyseessä on haavaloinen, joka asettuu kuusessa sijaitsevaan haavaan riippumatta siitä mikä sen haavan on aiheuttanut.

    Timppa

    Luken julkistaman kartan mukaan mustakoron pääesiintymisalue on Pohjois-Savo.  Sieltä kirjoitetaan tosiaan muutakin.  Huonoiten hoidetut taimikot ovat siellä.  Ja paljon niitä hirvien vikuuttamia kuusenrunkoja.  Onko niissä Pohjois-Savon kuusissa jotain erityistä, mikä houkuttaa erilaisia eläimiä kuoriaista hirviin käymään niiden kimppuun?

    Petkeles

    Pohjois-Savossa on kuusikkomonokulttuuri, kiitos rehevien pohjien ja holtittomien sorkkaeläinten. Siihen lisätään pellonmetsitysalojen ja kaskimaiden ravinne-epätasapainon aiheuttama puuston alentunut vastustuskyky ja a vot, meillä on ainekset epidemiaan.

Esillä 5 vastausta, 31 - 35 (kaikkiaan 35)