Keskustelut Metsänhoito Muokatun metsämaan hiilipäästöt

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 71)
  • Muokatun metsämaan hiilipäästöt

    Nyt sitten on julkaistu tutkimus, jonka mukaan kangasmaiden hiilipäästötkin kasvaa huomattavasti ”syväauraus”alueilla turvemaista puhumattakaan. Kun syväaurausta ei ole enää tehty vuosikausiin ollenkaan , niin luulisi päästöjenkin pienentyneen huomattavasti menneistä ajoista.  Syväaurauksella maa myllerrettiin suunnilleen 100 %:sti mutta nykyään pääasiallinen käytetty menetelmä on laikku-ja kääntömätästys ja äestys. Laikkumätästyksellä maata muokataan n. 10% :a muokkausalueesta ja kääntömätästyksellä vain puolet siitä .

    Turvemaiden hiililähteet kuulostaa olevan vielä suurempi ongelma ,mutta se ongelma liittyy kai suurimmaksi osaksi niihin puuta kunnolla kasvamattomiin ojituksiin, joita on tehty -60-70 luvun vuosikymmenten  aikoihin. Jos eivät ole jo itsestään tukossa ne ojat, niin tukkojen teko ei liene ihan ylivoimaista nykykoneilla.

  • Kurki Kurki

    Suo-ojituksen aiheuttamat hiilipäästöt on helppo ymmärtää ja sen voi havaita omilla silmilläänkin vanhojen ojien reunoille nostetun turvemaan katoamisena ajan kuluessa.

    Kivennäismaan hiilipäästöt ovat jo vaikeampi tapaus. Onko syväaurauksessa paljastunut kivennäismaa hiilipäästö vai hiilinielu? Ainakin suuret vuoristot ovat hiilinielu, jossa niiden raupautumistuotteet sitovat ilman hiilidioksidia kemiallisissa prosesseissa ja sopii epäillä onko tätäkään huomioitu päästölaskelmissa.

    Kivenäismaan hiilihän on sitoutunut kasvien ja puiden juuristoon. Eihän syväaurauksessa noita puiden juuriakaan nouse  kuin muro-osa kaikista maan pinnalle lahoamaan ja luovuttamaan hiiltä.

     

    risuparta

    Nyt SE on keksitty! Hiili päästöt pois imuroiva laite: se on suomen talous metsissä pyörivä moto. Se imuroi sisäänsä ja poistaa lopullisesti kaikki hiili päästöt.

    Jos jotain roiskeita vielä jää , lopullisen puhdistuksen tekee metsä äestä vetävä ajokone.

    Kauan eläköön suomalainen apulanta ja räkäpetäjä porukka!

    jees h-valta

    Nimenomaan, risuparrat vaviskoot, kyllä me vielä maan taseen kunnossa pidämme. Apulantaa käyttää ketä käyttää, mutta räkäpetäjää myydään ja voitolla eletään! Hiiltähän me kaikki olemme ja vain pieni riikkinen jotain muuta. Jos yksi hiili kettuilee ja yrittää maailmaa teorioillaan kahlita on sitten sitä vastaan kovaa hiiltä joka murskaa pieprtävän pehkuhiilen. Ei salaattia puremalla tule edes hiilestä kunnon ainesta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jees h-valta vallan runolliseksi heittäytyy. Tulee ’suden jälki’ mieleen.

    Kivennäismaan hiilivarastoa ovat elävien kasvien osat, tuore karike ja lisäksi kangashumus, ts. eri asteisesti hajonneet karikkeet. Kun avohakkuu tehdään, alkaa paljastuneessa maassa lämpötila nousta ja pieneliöt hajottavat nopeammin maan orgaanista ainesta ilman maanmuokkaustakin. Kun tämän lisäksi maata vielä myllätään, sinne tulee lisää happea, mikä edelleen kiihdyttää hajotustoimintaa.

    Tolopainen Tolopainen

    Kun katsoo maapallon miljardien vuosien mittaista historiaa ja miten valtavia muutoksia on tapahtunut. Kyllä siinä ihmisen toimet on hyttysen ininää, jos hiukan maanpintaa raaputetaan ja soille ojia vedetään. Miljardin vuoden kuluttua saattaa pallollamme tilanne olla hiukan toisenlainen. Kaikki siviilisaatiot ovat enenmmin tai myöhemmin kadonneet ja niin tulee käymään nykyisellekin, siihen on olemassa hyvät edellytykset. Tehokkaat ydinaseet on kokoajan valmiina ja niitä taatusti vielä käytetään kuten on jo käytettykin parin kaupungin tuhoamiseen ja tehokkaiksi todettu.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Juuri noin Tolopainen, mutta meidän täällä pallolla juuri nyt elävien elämänlaatu heikkenee, jos olot käy täällä liian hikisiksi.

    Visakallo Visakallo

    Täällä sisämaassa (140-155 m) odotellaan jo innolla merenpinnan nousua, joka viimeisten tietojen mukaan onkin huomattavasti ennustettua nopeampaa. Huomattavat osat pääkaupunkiseutua on rakennettu niin alaisille paikoille, että niiden tulvasuojelu olisi aloitettava jo nyt.

    Timppa

    Vuosittain tehdään Suomessa n. 130 000 hehtaaria avohakkuuta.  Siis n. 0,65 % Suomen metsäpinta-alasta.  Jos joku ongelma on, niin se on erittäin vähäinen.  Eikä tuota koko avohakkuupinta-alaa edes  muokata.  Meilläkin on hehtaareittain aukkoja, joihin kivisyyden vuoksi ei kannata kaivinkonetta ajaa.

    Toisaalta on jaksolliseen metsänkäsittelyyn perustuva metsätalous lisännyt metsiemme kasvuja kymmeniä prosenttaja.  Ynnätkääpä plussat ja miinukset.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ynnäsin vuodelta 2016 muokkauspinta-alat (ei kulotusta) ja sain tulokseksi 85000 hehtaaria. Uudistushakkuiden pinta-alaksi saatiin metsänkäyttöilmoitusten mukaan: avohakkuita 141 000 hehtaaria ja luontaisen uudistamisen hakkuita 27 000 hehtaaria, yhteensä 168 000 hehtaaria. Noita pinta-aloja ei voi kuitenkaan suoraan verrata, kun ne kohdistuvat eri alueisiin: viime vuoden muokkausalat on hakattu toissa vuonna. Viljelypinta-ala on noin 100 000 hehtaaria, josta suurin osa on muokattu.

    http://stat.luke.fi/metsanhoito-ja-metsanparannustyot

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kiitos Paavo O oikein paljon täsmennyksistä!

    Kaikki päästöt tulevat olemaan suurennuslasin alla, kun meidän on pyrittävä negatiivisiin päästöihin. Nimenomaan turvemaiden maatalous- ja metsäkäyttöön kaivataan uusia menetelmiä. Välttämättä hyvin kasvavaa ojitusaluetta ei tarvitse kunnostusojittaa, ellei sitä avohakata: pohjavesi pysyy riittävän alhaalla puiden haihdutuksen avulla.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 71)