Keskustelut Metsänhoito Muokatun metsämaan hiilipäästöt

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 71)
  • Muokatun metsämaan hiilipäästöt

    Nyt sitten on julkaistu tutkimus, jonka mukaan kangasmaiden hiilipäästötkin kasvaa huomattavasti ”syväauraus”alueilla turvemaista puhumattakaan. Kun syväaurausta ei ole enää tehty vuosikausiin ollenkaan , niin luulisi päästöjenkin pienentyneen huomattavasti menneistä ajoista.  Syväaurauksella maa myllerrettiin suunnilleen 100 %:sti mutta nykyään pääasiallinen käytetty menetelmä on laikku-ja kääntömätästys ja äestys. Laikkumätästyksellä maata muokataan n. 10% :a muokkausalueesta ja kääntömätästyksellä vain puolet siitä .

    Turvemaiden hiililähteet kuulostaa olevan vielä suurempi ongelma ,mutta se ongelma liittyy kai suurimmaksi osaksi niihin puuta kunnolla kasvamattomiin ojituksiin, joita on tehty -60-70 luvun vuosikymmenten  aikoihin. Jos eivät ole jo itsestään tukossa ne ojat, niin tukkojen teko ei liene ihan ylivoimaista nykykoneilla.

  • Rane2

    Tutkimusta on mainostettu että se on ”hyväksytty” tähän European journal of soil science – julkaisuun.Jos nyt oikein ymmärsin niin karsinta ei ole kovin tarkkaa. ”No page charges”

    http://onlinelibrary.wiley.com/journal/10.1111/(ISSN)1365-2389?

    Tolopainen

    Herää kysymys, mistä on kysymys. Jos käyn raapaisemassa metsässä maanpintaa siitäkö vapautuu hiiltä, missä sitä hiiltä muka maassa olis. Puut ja kasvit lahoavat joka tapauksessa grammaakaan uutta hiiltä ei luontoon synny vaikka tehtäisiin mitä. Metsä ei tosin mitään hiilidioksidia sidokaan, koko väite on täysin mieletön ja luonnon vastainen, luonnossa vallitsee tasapaino, aineita ei synny eikä häviä, ne vain muuttavat olomuotoaan.

    Puuki

    Tarkempaa tietoa mm. ojitetun turvemaan hiilitaseista löytyy esim. suoseura.fi-sivustolta.

    ( Minkkinen & Laine : 1998, Mitä tiedetään ojitettujen boreaalisten metsien hiilensidonnnasta)

    N. 10 eri tutkimusta ko. asiasta . Laajin tutkimus (Minkkinen ym.) osoitti , että ojitetut suot on keskimäärin hiilinieluja. Rehevimmät suot hiililähteitä ja karummat hiilinieluja.

    Pari tutkijaa (Simola ja joku muu) saanut tuloksen, jonka mukaan suot on miltei aina lähteitä. Suurin osa tutkimuksista osoittaa toista. Simolan aineisto on huomattavan suppea verrattuna esim. Minkkisen tutkimuksen aineistoon (l. mittauspisteitä on vähän).

     

    mehtäukko

    Elämässä elo ja olo taitaa vaan vaatia jonkinlaisen toiminnan tason.Siis viljellä ja varjella.

    Luullakseni jokainen täysjärkinen tajuaa ainakin jossain vaiheessa, että toiminta voi alkaa luisua överiksi. Tauteina voivat illa siinä kehityskulussa suuruudenhulluus, häikäilemättömyys,ahneus…jne. jne.

    Ihminen ,joka ajattelee pallolla pysymistä sukupolvien ketjussa, on pakko ajatella kestävästi vaikuttamassaan mittakaavassa.

    Nyt näyttää kaikenmaailman Sörsselssonit erilaisine mafioineen omineen elämäntehtäväkseen painaa lokaan kestävä elinkeinotoiminta. Sitä vastoin uutiskuvista tulvivalle todelliselle luontoraiskauksille ummistetaan silmänsä!

    Vai mitä aina ajattelette eteen putkahtavasta näystä luontotuhoista jossain öljy-, tai kaasukentiltä, palavan kiven kaivoksilta tai Kongon tai Amatzonin sademetsätuhoista. Todelliselle tuhovimmalle ei loppua näy, mutta ecoVihreitä se ei hetkauta hevonpaskaa.

    Kurki

    ”””Maalaisjärjellä ajatellen maaperän muokkaaminen heikentää pintakasvillisuuden hiilensidontaa, koska osa pintakasvillisuudesta lakastuu.”””

    Muokkaaminen pienentää kasvien osalta hiilensidontaa, mutta eipä juuri merkittävästi ainakaan kuusikon päätehakkuun jälkeen, kun sillä kuusikon pohjalla ei juurikaan kasvanut mitään. Mutta sitten jo vuoden jälkeen aukolla on heinikkoa, vatukkoa, horsmikkoa, vesakkoa haitaksi asti sitomassa hiiltä ja toivottavasti istutettuja taimiakin.

    Visakallo

    Mehtäukon listaan voisi lisätä myös Saksan valtavat ruskohiilikentät ja kivihiilikaivokset. Suomessa on nyt käynnissä ennennäkemätön hyökkäys koko metsäsektoria ja muita luonnonvara-aloja vastaan. Aikoinaan Kemijärven sellullutehtaan sulkeniseen johtaneet Lapin metsäsodat olivat vasta harjoittelua.

    Jätkä

    Heinikko ja horsmikko lienee kuitenkin sangen nopean kiertonsa ansiosta tavaraa, joka luovuttaa saman tien hiilensä, mitä onkaan kasvukautena sitonut. Myös Vattu kupsahtaa aika äkkiä, joten ei sekään kummoista statusta ansainne.

    MaalaisSeppo

    Kyllä se kuusikonkin aukkohakkuun jälkeen maanmuokkaus ainakin lyhyellä tähtäimellä lisää maaperän hiilipäästöjä. Pääosa tiheän kuusikon maaperän hiilestä on karikkeessa, joka lahoaa hitaasti puston ollessa pystyssä. Aukon muokkauksen jälkeen uutta kariketta ei synny ja hiilipäästö lisääntyy, kunnes pintakasvillisuus lisääntyy.

    Arvioisin, että pintakasvillisuuden juuriston lisääntyminen alkaa vähitellen lisäämään maaperän hiiltä. Jalostettujen taimien ansiosta aukon hiilensidonta ylittää pian päästöt ja loppupeleissä aukko puineen puiden käyttö huomioiden on hiilensidonnan kannalta parempi kuin hakkaamaton metsä.

    A.Jalkanen

    Jos rehellisiä ollaan, metsien hakkaamista ei oikein voi perustella ilmastohyödyillä. Metsistä saadaan kuitenkin niin paljon muita hyötyjä, että kohtalaisen isokin haitta ilmastolle on kestettävissä. Puuta tarvitaan paaaljon, kun kaikki öljypohjaiset tuotteet on korvattava uusiutuvista raaka-aineista valmistetuilla.

    Planter

    Samaa mieltä Annelin kanssa. Itse olen paljonkin keskustellut asiasta tavalllisten ”metsättöminen” ihmisten kanssa. Uskottavuus menee, jos yrittää kertoa, että heidän kauhistelemansa valtava hakkuuaukko tien varrella on ilmaston kannalta hyödyllinen.

    Sensijaan kun selittää, että se on se pienempi paha, asia tuntuu menevän perille:  Siihen kasvaa uusi metsä ja pitkässä juoksussa ja tilanne tasoittuu. Jos puulla korvataan uusiutumattomia ja maan alta kaivettuja fossiilisia raaka-aineita, on se kokonaisuuden kannalta parempi.

     

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 71)