Keskustelut Metsänhoito MT:Metsässä peltoja enempi kasvinsuojeluaineiden käyttöä

Esillä 3 vastausta, 41 - 43 (kaikkiaan 43)
  • MT:Metsässä peltoja enempi kasvinsuojeluaineiden käyttöä

    Merkitty: 

    <b>Maaseudun Tulevaisuu 23.10 </b>

    <b>Vaikka maatalouteen </b>onkin ostettu aiempaa vähemmän kasvinsuojeluaineita, tilastoissa kasvinsuojeluaineiden kokonaismyyntimäärä on kasvanut.

    Kasvun selittää eteläisen ja keskisen Suomen havumetsiä vioittavan juurikäävän torjunta urealla. EU-tilastoissa ei kasvinsuojeluaineiden maa- ja metsätalouskäyttöä Tukesin mukaan toistaiseksi eritellä.

    Kasvinsuojeluaineiden metsätalouskäyttö ohitti vuonna 2012 maatalouskäytön. Nykyisin metsissä käytetään jo reilusti yli kaksinkertainen määrä kasvinsuojeluaineita maatalouteen verrattuna.Tämmöiset jutut ovat syöttö vihervasemmiston lapaan

    https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1222493

  • Tilley

    Scientist: Mielenkiintoisia artikkeleita. Kuitenkin niissä keskitytään vain siihen, ettei ole voitu osoittaa, että glyfosaatilla olisi karsinogeenisiä vaikutuksia. Autoimmuunisairauksien yleistyminen on uudempi ilmiö (IBD 4-kertaistunut 20 vuodessa) joten se voi tietenkin johtua myös jostakin uudemmasta asiasta tai sitten esim. siitä että glyfosaatin käyttömäärät ovat kymmenkertaistuneet vuodesta 1990 vuoteen 2010 (jo aikaisemmin mainitsemani kanadalaistutkimus: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3945755/ kuva 1).

    Scientist Scientist

    Linkin artikkeli on lähinnä katsaustyyppinen, jossa on spekuloitu glyfosaatin ja eri sairauksien yhteydellä. Kuitenkin esimerkiksi lymfooma on yleistynyt jo 1970-luvulta lähtien ennen glyfosaatin runsastunutta käyttöä. Syyt ovat varmasti monnaiset, eivät yhden aineen aiheuttamat. Myös eräät ns lifestyle tekijät ja lihavuus  voivat olla mukana. On totta että eräät autoimmuunisairaudet, allerhiat yms ovat yleistyneet länsimaissa, muttei esim Venäjällä (Haahtelan ym vertailut rajan molemmin puolin). Erityisesti nuorten keskuudessa llergiset sairaudet ovat  lisääntyneet.

    Yleisesti ottaen on niin, että on helpompi osoittaa tai vihjata aineen A aiheuttavan syöpää kuin että se ei aiheuttaisi. Muistaakseni WHO/IARCn arvioissa vain yksi aine (tolueeni) on todettu ei-karsinogeeniseksi. Glyfosaatista löytyy tuhansia tutkimuksia Googlen haulla. Myös pitäisi miettiä, mikä on turvallisempi vaihtoehto sille.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Rapsikuoriaista voidaan torjua loispistiäisillä. Samantapaiseen ideaan perustuu mm. se että metsäalueelle kannattaisi jättää monimuotoisuusalueita joilta ei korjata puuta, vaan ne saavat olla luonnontilassa ja täten niillä voi elellä varalla esimerkiksi kaarnakuoriaisten luontaisia vihollisia. Edelleen samaan ideaan ravintoketjuista perustuu se, että kasvinsyöjiä ja petoeläimiä pitäisi olla oikeassa suhteessa toisiinsa, mieluiten alueella luontaisesti esiintyviä/esiiintyneitä lajeja.

    http://www.hs.fi/tiede/art-2000006970473.html

Esillä 3 vastausta, 41 - 43 (kaikkiaan 43)