Keskustelut Puukauppa MTK perää ostajilta puukaupan pelisääntöjen noudattamista

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 108)
  • MTK perää ostajilta puukaupan pelisääntöjen noudattamista

    Lainaus MT/Juha Marttila:

    ”Metsänomistajille tärkeiden luontokohteiden, riistatiheikköjen ja maisemien huomioon ottaminen puukorjuussa vaarantuu, ellei puun korjuun aloittamisesta ilmoiteta asianmukaisesti.”

    Metsäalan toimijat ovat yhdessä sopineet metsänomistajan luonnonhoitotoiveiden viemisestä käytäntöön Monimetsä-hankkeessa. Metsänomistajille tärkeä monimuotoisuuden turvaaminen yhteisten pelisääntöjen mukaisesti edellyttää, että tieto puunkorjuun aloittamisesta on metsänomistajan ja hänen edustajansa tiedossa.

    Myös puun katkonnan valvonta on metsänomistajille hyvin tärkeää. Tämäkin edellyttää ajallaan tehtyä ilmoitusta puun korjuun aloittamisesta. Katkonnan valvonta varmistaa, että puun rungoista arvokastukkiosa hyödynnetään tarkasti pitkäikäisten puutuotteiden valmistukseen, eikä tarpeettomasti katkota kuitupuuksi.”

    Artikkelissa , josta otteita edellä , kannetaan huolta siitä ,että leimikon aloittamisesta ei aina ilmoiteta. En tiedä , missä lopultakin mättää , mutta hakkuukoneen aloittaessa leimikkoa tieto lähtee leimikon omistajalle tai hänen edustajalleen ennen , kun kalikkaakaan katkeaa. Näin ainakin isompien puutavarayhtiöiden ollessa kyseessä .

    Aloitusilmoituksen tekeminen voi toki tapahtua vasta silloin , kun kone on jo palstan reunassa. Tällöin ainakin aloitusajankohta on 100%.sen varma . Ei ole tavatonta sekään , että leimikkotiedot tipahtavat hakkuukoneen ohjelmistoon vasta matkalla kohteelle , joten ilmoitusta on mahdotonta tehdä tätä ennen. Tämä on yleistä , kun eletään  kädestä suuhun- periaatteella. Asiakkaan tarpeet sanelevat , mitä hakataan ja milloin. Myös korjuuolosuhteilla on osansa pelissä.

    Edellä mainittuun tulisi myyjäosapuolenkin sopeutua ja rakennella puukauppasopimukset perinpohjin valmiiksi jo puukauppatapahtumassa. Esimerkiksi luontokohteet ja monimuotoisuuden huomioimisen erityisehdot on kirjattava kauppasopimukseen . Kohteet on merkittävä myös leimikkokarttaan samassa yhteydessä . Epämääräiset suulliset ohjeet palstan reunalla olisi pikkuhilja unohdettava , kun kaikki on mahdollista tehdä täsmällisesti kirjallisena ennakkoon. Tällöin työmaa voidaan aloitta tiedonkulun vaarantumatta korjuun kannalta sopivalla hetkellä.

    Mitä tuohon katkonnan valvontaan tulee , hoitaa sen puolen teollisuus ja ostava asiakas . Siellä on paras tieto siitä , mitä kulloinkin tarvitaan. Sopimaton tavara aiheuttaa vain kustannuksia ja painetta alentaa kantohintaa. Olisikin syytä keskittyä enemmän muuttamaan kauppatapoja nykyaikasiemmiksi ja enemmän asiakkaan tarpeet huomioon ottaviksi sen sijaan , että keskitytään vahtimaan asioita , jotka eivät lopulta palvele muita , kun valvontaa suorittavaa organisaatiota pitämällä työllisyyttä yllä. Runkohinnoitteluun siirtyminen voisi olla yksi keino helpottaa paineita valvonnan suhteen.

    PS.Jatkokertomus  Otto Jaakkosen kuusen seikkailusta antaa vähän perpaktiiviä siihen , mihin maame kipailukyky sahatavaramarkkinoilla perustuu . Kannattaa luke ajatuksella. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006150868.html

  • pihkatappi pihkatappi

    Sudet hoitaa kirahvi ongelman.

    mehtäukko

    …ja kuiva ruuti.

    Metsuri motokuski

    Pihkatapille sen verran että jos puu sisältää tukille asetetut mitat niin automatti tarjoaa aina tukkia jos mitat täyttyy. Jos automaatti tarjoaa tukkia niin kuski joutuu tekemään muutoksen kuidulle. Vielä ei olla niin pitkällä että olisi konenäkö mukana hakkuussa.

    Joten sellaista tilannetta ei ole kuin kirjoituksessa kerroit. Ei moton automaatti apteerausta voi ihan kaikista syyttää.

    pihkatappi pihkatappi

    Rinnankorkeudelta 18 cm rungot automaattisesti kuiduksi. Ja ol siellä muutakin, voidaan matriisia rustata niinkin, että saadaan mahdollisimman arvokas lopputulos firman kannalta. 18 cm läpimitan tukit kannattaa tehdä aina tukeiksi ja muutoin sitten tilannekohtainen matriisi. Vaikuttaa varmaan sekin, kun omistaja 600 km päässä ja vielä nainen. Monessako läänissä metsuri motokuski on tukkeja apteerannut, voin kertoa että Keskisuomessa katkonta on omissa kaupoissa onnistunut poikkeuksetta, kun taas jossain muualla tilanne on useaan kertaan ollut toisin.

    Metsuri motokuski

    Niin jos läpimitta tai pituus menee millinkin alle niin se menee kuiduksi. Sillä ei ole mitään merkitystä mikä on rinnankorkeuden paksuus. Merkitystä on vain minimi ja maksimi paksuudella sekä kullekkin läpimitta luokalle asetetut pituudet.

    Omistajan asuinpaikka  ja sukupuoli ei vaikuta moton apteeraukseen. Siellä ei ole sellaista kohtaa johonka laitetaan myyjän asuinpaikka ja sukupuoli. Jos kauppakirjassa on jotkin mitat laitettu niin niitä hakataan.

    En ole muissa lääneissä hakannut kuin keskisuomessa.

    pihkatappi pihkatappi

    No tuossa kuitenkin oli sellainen ominaisuus, että rinnankorkeusläpimitan mukaan laittoi automaattisesti kuiturungoksi ja piti erikseen vaihtaa tukiksi. Jos ei ole mahdollista tuo, niin sitten valehtelivat, sekä motokuski että korjuuesimies, mitä en pitäisi myöskään ihmeellisenä.

    Puuki

    Tuon kokoisessa puustossahan se tukkiosuus lisääntyy tai vähenee paljon. Jos rk-lpm:tta on 18 ,niin siitä saa yleensä 31 tai 34 tukin ; joskus ostetaan alle 3 m sorvitukkiakin tai ratapölkkyjä.

    suorittava porras suorittava porras

    Aika omituinen tapaus. Veikkaan ,että on ollut kyse kuullun ymmärtämisestä . Tuolla periaatteella ei ole vehkeet toimineet vuosiin .  Ihan puhdasta potaskaa koko tarina.

    Mmk:n kommenttia täydentäisin sen verran , että puu kirjautuu alempaan tavaralajiin  minimiläpimitan alittuessa missä kohtaa pölkkyä tahaansa. Esim .jos pölkky täyttä minimimitan katkaistuna oksakiehkuran kohdalta ,mitta on käynyt alamitan puolella ennen sitä ja pölkky kirjautuu kuiduksi. Tukiksi pölkkyä ei voi muuttaa jälkikäteen ,koska katkaisun on osuttava pituuden osalta +/-1 cm:n katkaisuikkunaan. Jos pituus on millinkin katkaisuikkunan ulkopuolella ,pölkky kirjautuu kuiduksi , jonka katkaisuikkuna on isompi eli kuitupöllin minimipituudesta maksimipituuteen.

     

    suorittava porras suorittava porras

    Harva ostajalla on käytössä noin lyhyitä mittoja ,mitä Puuki esittää. Yleensä rungosta on tultava vähintään yksi 43-49 dm:n tukki. Vasta sen jälkeen tehdään lyhempiä mittoja  ,jos niitä löytyy katkontaohjelmasta ja rungosta niitä saa. Harvemnuksella lyhyet mitat ovat hyvin harvinaisia. Edes 37dm:n tukkeja ei tehdä. Aukoissa pituusvalikoima on laajempi. Toki voi löytyä poikkeustilauksiakin maanomistajan onneksi .

    mehtäukko

    Samalla kannalla. Rinnankorkeus vaikuttaa kyllä pylväissä. Lyhyttä sorviakaan ei noin pienistä puista taiota.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 108)