Keskustelut Puukauppa MTK perää ostajilta puukaupan pelisääntöjen noudattamista

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 108)
  • MTK perää ostajilta puukaupan pelisääntöjen noudattamista

    Lainaus MT/Juha Marttila:

    ”Metsänomistajille tärkeiden luontokohteiden, riistatiheikköjen ja maisemien huomioon ottaminen puukorjuussa vaarantuu, ellei puun korjuun aloittamisesta ilmoiteta asianmukaisesti.”

    Metsäalan toimijat ovat yhdessä sopineet metsänomistajan luonnonhoitotoiveiden viemisestä käytäntöön Monimetsä-hankkeessa. Metsänomistajille tärkeä monimuotoisuuden turvaaminen yhteisten pelisääntöjen mukaisesti edellyttää, että tieto puunkorjuun aloittamisesta on metsänomistajan ja hänen edustajansa tiedossa.

    Myös puun katkonnan valvonta on metsänomistajille hyvin tärkeää. Tämäkin edellyttää ajallaan tehtyä ilmoitusta puun korjuun aloittamisesta. Katkonnan valvonta varmistaa, että puun rungoista arvokastukkiosa hyödynnetään tarkasti pitkäikäisten puutuotteiden valmistukseen, eikä tarpeettomasti katkota kuitupuuksi.”

    Artikkelissa , josta otteita edellä , kannetaan huolta siitä ,että leimikon aloittamisesta ei aina ilmoiteta. En tiedä , missä lopultakin mättää , mutta hakkuukoneen aloittaessa leimikkoa tieto lähtee leimikon omistajalle tai hänen edustajalleen ennen , kun kalikkaakaan katkeaa. Näin ainakin isompien puutavarayhtiöiden ollessa kyseessä .

    Aloitusilmoituksen tekeminen voi toki tapahtua vasta silloin , kun kone on jo palstan reunassa. Tällöin ainakin aloitusajankohta on 100%.sen varma . Ei ole tavatonta sekään , että leimikkotiedot tipahtavat hakkuukoneen ohjelmistoon vasta matkalla kohteelle , joten ilmoitusta on mahdotonta tehdä tätä ennen. Tämä on yleistä , kun eletään  kädestä suuhun- periaatteella. Asiakkaan tarpeet sanelevat , mitä hakataan ja milloin. Myös korjuuolosuhteilla on osansa pelissä.

    Edellä mainittuun tulisi myyjäosapuolenkin sopeutua ja rakennella puukauppasopimukset perinpohjin valmiiksi jo puukauppatapahtumassa. Esimerkiksi luontokohteet ja monimuotoisuuden huomioimisen erityisehdot on kirjattava kauppasopimukseen . Kohteet on merkittävä myös leimikkokarttaan samassa yhteydessä . Epämääräiset suulliset ohjeet palstan reunalla olisi pikkuhilja unohdettava , kun kaikki on mahdollista tehdä täsmällisesti kirjallisena ennakkoon. Tällöin työmaa voidaan aloitta tiedonkulun vaarantumatta korjuun kannalta sopivalla hetkellä.

    Mitä tuohon katkonnan valvontaan tulee , hoitaa sen puolen teollisuus ja ostava asiakas . Siellä on paras tieto siitä , mitä kulloinkin tarvitaan. Sopimaton tavara aiheuttaa vain kustannuksia ja painetta alentaa kantohintaa. Olisikin syytä keskittyä enemmän muuttamaan kauppatapoja nykyaikasiemmiksi ja enemmän asiakkaan tarpeet huomioon ottaviksi sen sijaan , että keskitytään vahtimaan asioita , jotka eivät lopulta palvele muita , kun valvontaa suorittavaa organisaatiota pitämällä työllisyyttä yllä. Runkohinnoitteluun siirtyminen voisi olla yksi keino helpottaa paineita valvonnan suhteen.

    PS.Jatkokertomus  Otto Jaakkosen kuusen seikkailusta antaa vähän perpaktiiviä siihen , mihin maame kipailukyky sahatavaramarkkinoilla perustuu . Kannattaa luke ajatuksella. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006150868.html

  • Tolopainen Tolopainen

    Miksi Anneli et voi tarkastella MHY:tä järjestönä, joka ajaa vain omia etujaan ei metsänomistajien, tutkijalla ei pitäisi olla ennakkokäsityksiä lopputuloksesta.

    Riippumaton ajattelija

    Sen verran vielä täytyy sanoa yhdistyksistä, että jokainen mhy on erilainen toisiinsa nähden, eikä kaikilla puunkorjuutoiminta ole läheskään niin vahvaa kuin toisilla. Yleisellä tasolla metsänhoitoyhdistysten on kuitenkin hyvä olla olemassa, kunhan ne eivät käytä mandaattiaan väärällä tavalla (omaksi) hyväksi

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Miksi se etu ei voi olla yhteinen, kun metsänomistajat itse edustavat korkeinta päätäntävaltaa Mhy/MTK ketjussa? Ainakin tuo asia on helpompi järjestää kun toiminta on yhdistysmuotoinen eikä osakeyhtiö. Ehkä se ennakkoasenne on sinulla ellet ole toiminut hallinnossa kuten minä. Tällä hetkellä olen valtuuston varajäsen.

    Tieteenfilosofiasta sen verran että lähtökohta on nimen omaan ennakkokäsityksen eli hypoteesin muodostaminen. Sitä sitten testataan havainnoilla. Se mitä ei tehdä, on että havaintoja ei valikoida niin että ne tukevat ennakkokäsitystä. Tutkijan oma ennakkokäsitys voi siis myös osoittautua vääräksi.

    Jätkä

    Metsuri motokuski:”Nythän laudat ovat perillä ja nekin oli sahattu versowoodilla 36 dm pituuteen ostajan pyynnöstä.”

    – Tuoko on sinulle uutta ja ihmeellistä?  Jo aikojen alussa, kun Suomesta vietiin sahatavaraa – etupäässä Englantiin, niin käytössä olivat Englannin jalat ja tuumat. Jokaisen tukin pituuteen lisättiin jalkamitan päälle neljä tuumaa  ”tasausvaraa”, joka mahdollisti sen, että sahallavoitiin sahata lautojen molemmat päät suoraankulmaan ja esim liika vajaasärmä pätkäistiin pois. Vanhoilla sahoilla tasaaja muös laadutti lautoja niin, että ne linjan loppupäässä laitettiin oikeisiin lokeroihin ja nippuihin.

    Jos onkin valtava ihme Mm:lle. että Koreaan viedyt laudat oli katkottu ”ostajan pyynnöstä ”, niin voin kertoa salaisuuden: Kun Versovood on teettänyt tukkileimikkonsa, niin siellä on tiedetty, että on myyty melkoinen satsi 36 dm pituista kuusisahatavaraa, jonka dimensio on 28 x 150 mm. Näin ollen aina, kun tukki on ollut sopiva laadultaa ja järeydeltään, siitä on ”matriisi” ehdottanut katkaista 37 dm pitkän tukin.

    No miksi ihmeessä 37 dm? V= Koska valmiin saheen päät tasataan suoraan ja sen pituus pitää olla millin tarkkuudella ostajan tilaama. Samalla voisimme panna merkille, että On mahdollisesti hakattu 37 dm pituisiakin tukkeja!

    Käytännössä ei tule sahalta  esim: 37, 40, 43, 46, 49. 52, 55, 58 taikka 61 dm pituisia saheita, vaan : 36, 39, 42, 45, 48, —– jne

    Kuitenkin esim Japaniin on tehty puutavaraa, jossa on täysin poikkeukselliset pituudet, kuten on myös esim vaneritukeilla, eli sorvipölleillä, Leppätukeilla, Visakoivuilla jne.

    mehtäukko

    AJ:n teoria ei kyllä pidä paikkaansa. Samat ukothan siellä lekkuvat pöydän molemmin puolin. Ja ”valvotaan omia voitettuja” kuin hävittyjä leimikoita…On tästä aiemminkin heikosti vaihdettu mielipidettä. Nyt kun taas Mtk perää ostajilta…on aika irvokas oma peli taustalla. Ja maksajasta ei kylllä ole epäselvyyttä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    On mahdollista että kaikkialla ei noudateta pelisääntöjä mutta eikö ole kuitenkin parempi että on olemassa Mhy ja sen korjuupalvelu kuin että ei ole? Ei sen palveluja ole pakko käyttää – markkinataloudessa.

    Apli

    Paljon näkee Mhyn lappuja puupinoissa jotenka tarvetta korjuupalvelulle on… Energiapuukauppa näkyy olevan myös heillä aktiivista.

    harrastelija harrastelija

    Nythän se on vapaaehtoista, ollako vaiko eikö olla Mhy:n jäsen. Joten palvelun käyttökin on vapaampaa.  Aikaisemmin, kun mo oli pakkojäsenenä, eihän sitä palvelua ollut silloinkaan pakko käyttää, mutta otti kyllä vähän päästä, kun satoja euroja vuodessa piti maksaa veroluontoisia maksuja varsin kalliista palvelusta.

    Tuokin nimitys ”korjuupalvelu” on virheellinen. Täällä pöin ei saa pelkkää korjuupalvelua vaan on samalla myytävä puut välittäjän antamilla hinnoilla.

    mehtäukko

    Myhistyksen olo ja elo ei oikeuta jonkin utopian turvin heilumaan minään autuaaksi tekevänä. Ja niinpä klusteri onkin valloittanut enenevässä määrin mh- ja neuvontapalveluita.

    Olematta minkään puolueen sumeilematon kannattaja, ei mhy:nkään toiminta kehuja saa.

    Metsuri motokuski

    Nyt taidat jätkä ” sorsaa opettaa uimaan ”. Enempää ei ole syytä kommentoida noita itsestään selvyyksiä.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 108)