Keskustelut Puukauppa MTK perää ostajilta puukaupan pelisääntöjen noudattamista

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 108)
  • MTK perää ostajilta puukaupan pelisääntöjen noudattamista

    Lainaus MT/Juha Marttila:

    ”Metsänomistajille tärkeiden luontokohteiden, riistatiheikköjen ja maisemien huomioon ottaminen puukorjuussa vaarantuu, ellei puun korjuun aloittamisesta ilmoiteta asianmukaisesti.”

    Metsäalan toimijat ovat yhdessä sopineet metsänomistajan luonnonhoitotoiveiden viemisestä käytäntöön Monimetsä-hankkeessa. Metsänomistajille tärkeä monimuotoisuuden turvaaminen yhteisten pelisääntöjen mukaisesti edellyttää, että tieto puunkorjuun aloittamisesta on metsänomistajan ja hänen edustajansa tiedossa.

    Myös puun katkonnan valvonta on metsänomistajille hyvin tärkeää. Tämäkin edellyttää ajallaan tehtyä ilmoitusta puun korjuun aloittamisesta. Katkonnan valvonta varmistaa, että puun rungoista arvokastukkiosa hyödynnetään tarkasti pitkäikäisten puutuotteiden valmistukseen, eikä tarpeettomasti katkota kuitupuuksi.”

    Artikkelissa , josta otteita edellä , kannetaan huolta siitä ,että leimikon aloittamisesta ei aina ilmoiteta. En tiedä , missä lopultakin mättää , mutta hakkuukoneen aloittaessa leimikkoa tieto lähtee leimikon omistajalle tai hänen edustajalleen ennen , kun kalikkaakaan katkeaa. Näin ainakin isompien puutavarayhtiöiden ollessa kyseessä .

    Aloitusilmoituksen tekeminen voi toki tapahtua vasta silloin , kun kone on jo palstan reunassa. Tällöin ainakin aloitusajankohta on 100%.sen varma . Ei ole tavatonta sekään , että leimikkotiedot tipahtavat hakkuukoneen ohjelmistoon vasta matkalla kohteelle , joten ilmoitusta on mahdotonta tehdä tätä ennen. Tämä on yleistä , kun eletään  kädestä suuhun- periaatteella. Asiakkaan tarpeet sanelevat , mitä hakataan ja milloin. Myös korjuuolosuhteilla on osansa pelissä.

    Edellä mainittuun tulisi myyjäosapuolenkin sopeutua ja rakennella puukauppasopimukset perinpohjin valmiiksi jo puukauppatapahtumassa. Esimerkiksi luontokohteet ja monimuotoisuuden huomioimisen erityisehdot on kirjattava kauppasopimukseen . Kohteet on merkittävä myös leimikkokarttaan samassa yhteydessä . Epämääräiset suulliset ohjeet palstan reunalla olisi pikkuhilja unohdettava , kun kaikki on mahdollista tehdä täsmällisesti kirjallisena ennakkoon. Tällöin työmaa voidaan aloitta tiedonkulun vaarantumatta korjuun kannalta sopivalla hetkellä.

    Mitä tuohon katkonnan valvontaan tulee , hoitaa sen puolen teollisuus ja ostava asiakas . Siellä on paras tieto siitä , mitä kulloinkin tarvitaan. Sopimaton tavara aiheuttaa vain kustannuksia ja painetta alentaa kantohintaa. Olisikin syytä keskittyä enemmän muuttamaan kauppatapoja nykyaikasiemmiksi ja enemmän asiakkaan tarpeet huomioon ottaviksi sen sijaan , että keskitytään vahtimaan asioita , jotka eivät lopulta palvele muita , kun valvontaa suorittavaa organisaatiota pitämällä työllisyyttä yllä. Runkohinnoitteluun siirtyminen voisi olla yksi keino helpottaa paineita valvonnan suhteen.

    PS.Jatkokertomus  Otto Jaakkosen kuusen seikkailusta antaa vähän perpaktiiviä siihen , mihin maame kipailukyky sahatavaramarkkinoilla perustuu . Kannattaa luke ajatuksella. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006150868.html

  • harrastelija harrastelija

    suorittava porras: ”Mitä tuohon katkonnan valvontaan tulee , hoitaa sen puolen teollisuus ja ostava asiakas . Siellä on paras tieto siitä , mitä kulloinkin tarvitaan. Sopimaton tavara aiheuttaa vain kustannuksia ja painetta alentaa kantohintaa.” 

    Tähänk ö Taneli viittaa? On tosiaan vähän outo asenne? Esim. sellufirman ostaja varmaankin katkoo sellukuitua silloin, koska sitä yhtiö parhaiten tarvitsee? Anton nimittelee joskus aloittajaa nimellä: suorittava porsas 🙂

    suorittava porras suorittava porras

    Tarkoitin tilaukseen sopivia mittoja. Niitä ei metsänomistaja tiedä. Puutavaraa sahalta vastaanottava taho on puolestaan tyytyväinen ,kun laudassa on ylimääräistä vain muutama tasaukseen tarvittava milli ,ei kokonaista moduulia tai kahta eikä se ole liian lyhyttä.Myös pöllin paksuuden on oltava sopiva ,jotta siitä saadaan mahdollisimman paljon hyvälaatuista sahetta. Vajaakanttia tulee muutoinkin yli tarpeen.

    Eri laitoksilla on eri asiakkaat ja jokaisen tarpeet ovat erilaiset ja hyvinkin yksilölliset. Näitä tarpeita varten katkontamatriisit laaditaan. Niitä myös koneen kuljettaja on velvollinen noudattamaan . Vain sahatavaran laadun parantamiseen tähtäävät poikkeukset katkonnassa sallitaan. Ei tässä sen ihmeellisemmästä asiasta ole kysymys. Rautalangasta taivutettuna …jos asiakas haluaa 43-numeron kumisaappaat ,hänelle toimitetaan juuri ne eikä 37-numeroisia. Turha tarjota sellaista tavaraa ,joka on sopimatonta tai huonosti sopivaa.

     

     

    pölkkypää

    Kauppasopimus on mittojen suhteen se joka pätee jos hankauksiin mennään vaikka olisi millaiset tahansa matriisit lähetetty.Mitä tulee sahatavaran dimensioihin ja laatuun niin sahan tasaamolla tehdään kyllä rajuakin optimointia.

    suorittava porras suorittava porras

    Ettei menisi liian helpoksi…Rungon eri osat voivat päätyä jopa 4-5 eri asiakkaalle. Joitakin tavaralajin dimensioita voi vamistaa vain tyvestä ,joitakin vain latvasta. Kuivaoksainen välitukkikin on olemassa. Tiettyjä dimensioita on mahdollista tehdä kaikista rungon osista. Tämän kone hoitaa automaattisesti. Kuljettajan omin päin tekemät katkontapäätökset voivat sotkea koko systeemin. Tämän vuoksi koneen tekemiin katkontaehdotuksiin puututaan vain selvien vikojen poistamiseksi.

    pölkkypää

    Selvästikin puhut nyt mäntytukista niin eipä tuo kone vielä tunnista esim.A-tukin laaturajaa vaan kyllä se on kuljettajan tehtävä ja samaten se kuivaoksainen välitukki.Se että annat koneen päättää ei välttämättä tuota parasta mahdollista apteerausta edes sahan kannalta,pitää käyttää päätänsä.

     

    Metsuri motokuski

    Selvähän se on että niitä mittoja tehdään joita kauppasopimuksessa on mainittu. Jos muita mittoja otetaan käyttöön niin se tarvitsee myös myyjän hyväksynnän. Katkontapituudet saattavat olla yksi tärkeimmistä tekijöistä joilla kauppa on syntynyt.

    Uskoisin että suorittava tarkoittaa sitä että katkontapituuksien painoarvot saattavat muuttua jatkojalostuksesta johtuvista syistä. Varsinaiset katkontapituudet eivät saisi muuttua.

    Yleensä on niin että jokaista  pituutta ei tehdä saman vertaa vain tietyt pituudet ovat halutuimpia kuin toiset. Mutta periaatteessa jokaista pituutta pitäisi löytyä tukkikasasta mitä kauppasopimuksessa on mainittu. On perin harvinaista että kaikki leimikon puut ovat samanlaisia pituuden ja paksuuden suhteen tai sitten se olisi niin hyvälaatuinen ettei motokuski kertaakaan joudu muuttamaan katkontaa laadun vuoksi.

    pölkkypää

    Metsuri-motokuskin ajatuksiin voi yhtyä.

    Tolopainen Tolopainen

    Jos tukille on sovittu minimi ja maksimimitta, kaikki mitat niiden välillä ovat sallittuja. Mittoja on nykyisin paljon enemmän kuin ne kolmenkymmenen sentin jaolla olevat.

    mehtäukko

    Muitakin asioita Mtk voisi perätä. Myhistys kauppaa ja työntää puuntaimensa kalleimmalla konstilla maahan, vaikka äestys sp:lla riittäisi tai kylvö. Kemeroita haetaan minimialat kerrallaan, että päästään rokottamaan hakemuksista tuplat tai triplat…

    Jätkä

    Kun lueskelee ajatuksia siitä, kuinka tukkiosuudet pitäisi – / pitää jakaa tukeiksi ja mitä kauppakirjaan merkityt tukkien mitat merkitsevät, selviää äkkiä, että keskusteluun osallistujilla ei ole tukkien katkonnasta harmaata hajuakaan.

    Eipä taida olla ostajallakaan lukuunottamatta niitä, jotka ostavat ja kuskaavat tukkirungot pitkinä = kokonaisina sahalle asti ja katkovat siellä ostamansa ja maksamansa rungot omien halujensa mukaan.

    Vaikka onkin totta, että myytyjen sahatavaroiden pituudet ja dimensiot määrittelevät katkonnan, niin sellaisesta ei ole tukkikauppaa tehtäessä sovittu.

    Kauppa on luultavasti sovittu niin, että määrätystä leimikosta ostetaan tukit sovittuun hintaan ja kuidut samoin sovittuun hintaan. Sitten ostaja tulee ja alkaa paukuttaa tukkeja sen listan mukaan, minkä sahaaja on laskenut: -Siinä on luonnollisesti sahauskelpoinen laatu, mutta sitten läpimitat, joista saadaan sitä arvokkainta myytyä sahatavaraa ja sille on laskettu pituudet. Voi olla – ja onkin, että sitä tärkeintä vientitavaraa tehdään vain yhtä pituutta. Kun runko on oikean kokoinen, siitä tehdään sitä, jos laatu kelpaa.

    Siksi nykytekniikalla pitäisi AINA hakkuun aikana mitata tukiksi kaikki se puu, joka mittansa ja laatunsa perusteella kelpaisi tukiksi, vaikka se menisi väärän katkonnan takia pikkutukiksi tai kuiduksi.  Riippumatta siitä, millaisiksi pätkiksi tukit katkotaan.

    Ennen aikaan, kun metsurit apteerasivat tukit itse ja merkkasivat latvapäähän pituuden, näki sellaisia tukkikasoja, joissa oli paria – kolmea pituutta. Silloin oli ollut Metsurilla ”Vääränlainen matriisi” kaalissaan ja katkonta oli puunmyyjälle huono, tai erittäin huono.

    Kun kahden tukin metsässä tehdään vain yhtä – pitkää tukkia, tai kolmen tukin puista lätkitään kahta tukkia, niin ostaja / tekijä pitää saattaa lakitupaan! Syytettyjen penkille.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 108)