Keskustelut Puukauppa MTK perää ostajilta puukaupan pelisääntöjen noudattamista

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 108)
  • MTK perää ostajilta puukaupan pelisääntöjen noudattamista

    Lainaus MT/Juha Marttila:

    ”Metsänomistajille tärkeiden luontokohteiden, riistatiheikköjen ja maisemien huomioon ottaminen puukorjuussa vaarantuu, ellei puun korjuun aloittamisesta ilmoiteta asianmukaisesti.”

    Metsäalan toimijat ovat yhdessä sopineet metsänomistajan luonnonhoitotoiveiden viemisestä käytäntöön Monimetsä-hankkeessa. Metsänomistajille tärkeä monimuotoisuuden turvaaminen yhteisten pelisääntöjen mukaisesti edellyttää, että tieto puunkorjuun aloittamisesta on metsänomistajan ja hänen edustajansa tiedossa.

    Myös puun katkonnan valvonta on metsänomistajille hyvin tärkeää. Tämäkin edellyttää ajallaan tehtyä ilmoitusta puun korjuun aloittamisesta. Katkonnan valvonta varmistaa, että puun rungoista arvokastukkiosa hyödynnetään tarkasti pitkäikäisten puutuotteiden valmistukseen, eikä tarpeettomasti katkota kuitupuuksi.”

    Artikkelissa , josta otteita edellä , kannetaan huolta siitä ,että leimikon aloittamisesta ei aina ilmoiteta. En tiedä , missä lopultakin mättää , mutta hakkuukoneen aloittaessa leimikkoa tieto lähtee leimikon omistajalle tai hänen edustajalleen ennen , kun kalikkaakaan katkeaa. Näin ainakin isompien puutavarayhtiöiden ollessa kyseessä .

    Aloitusilmoituksen tekeminen voi toki tapahtua vasta silloin , kun kone on jo palstan reunassa. Tällöin ainakin aloitusajankohta on 100%.sen varma . Ei ole tavatonta sekään , että leimikkotiedot tipahtavat hakkuukoneen ohjelmistoon vasta matkalla kohteelle , joten ilmoitusta on mahdotonta tehdä tätä ennen. Tämä on yleistä , kun eletään  kädestä suuhun- periaatteella. Asiakkaan tarpeet sanelevat , mitä hakataan ja milloin. Myös korjuuolosuhteilla on osansa pelissä.

    Edellä mainittuun tulisi myyjäosapuolenkin sopeutua ja rakennella puukauppasopimukset perinpohjin valmiiksi jo puukauppatapahtumassa. Esimerkiksi luontokohteet ja monimuotoisuuden huomioimisen erityisehdot on kirjattava kauppasopimukseen . Kohteet on merkittävä myös leimikkokarttaan samassa yhteydessä . Epämääräiset suulliset ohjeet palstan reunalla olisi pikkuhilja unohdettava , kun kaikki on mahdollista tehdä täsmällisesti kirjallisena ennakkoon. Tällöin työmaa voidaan aloitta tiedonkulun vaarantumatta korjuun kannalta sopivalla hetkellä.

    Mitä tuohon katkonnan valvontaan tulee , hoitaa sen puolen teollisuus ja ostava asiakas . Siellä on paras tieto siitä , mitä kulloinkin tarvitaan. Sopimaton tavara aiheuttaa vain kustannuksia ja painetta alentaa kantohintaa. Olisikin syytä keskittyä enemmän muuttamaan kauppatapoja nykyaikasiemmiksi ja enemmän asiakkaan tarpeet huomioon ottaviksi sen sijaan , että keskitytään vahtimaan asioita , jotka eivät lopulta palvele muita , kun valvontaa suorittavaa organisaatiota pitämällä työllisyyttä yllä. Runkohinnoitteluun siirtyminen voisi olla yksi keino helpottaa paineita valvonnan suhteen.

    PS.Jatkokertomus  Otto Jaakkosen kuusen seikkailusta antaa vähän perpaktiiviä siihen , mihin maame kipailukyky sahatavaramarkkinoilla perustuu . Kannattaa luke ajatuksella. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006150868.html

  • A.Jalkanen

    Suorittavalla asiallinen kirjoitus. Kannattaa sisäistää. Runkohinnoittelu tai rungon arvon mukaan tilitys (katkonta vapaata) olisi yleensä paras vaihtoehto. Varsinkin nykyisin kun kuitupuun jalostusarvo on korkea, on houkutus lisätä sen kertymää.

    Metsäkupsa

    Itselle on aina vuosien saatossa ilmoitettu hakkuun aloittaminen.Ensin tulee testiviesti,jossa ilmoitetaan lähipäivinä tapahtuvasta hakkuusta.Sitten ilmoitus hakkuun alkamisesta ja minulle koneen kuljettaja myös soittaa.

    Mitä taas tulee katkontaan,niin siitä MTK/MHY:t ovat taho,jotka pitävät asiaa esillä.Ilmeisesti tarkoituksena ohjata metsänomistajia myymään yhdistyksen valtakirjalla.Olen aikanani nähnyt eritoimijoiden katkontavertailuja.Isoilla firmoilla ei käytännössä katkonnassa ja tukkiprosentissa eroja ole.Sitä vastoin sahafirmat ottavat tukin tarkenpaan yleensä.Ainahan joukkoon syystä tai toisesta mahtuu tapauksia,joissa katkonta ei ole välttämättä mennyt oikein ja metsänomistaja tällöin tukkikadosta rahallista tappiota  kärsii.

    Menninkäinen

    Kyllä tulee ennakko ilmoitus ja uusi ilmoitus kun hakkuu alkaa. Ja myös kun on valmis. Kuten myös hakkuu yhtiön edustaja on kysynyt näkemystä tien kestävyyteen ja siirretty hakkuuta yhteistuumin muutamalla viikolla eteenpäin.

    mehtäukko

    Mhy:t heiluvat toimijoina samalla kentällä.Ensin puukaupan tarjousten ”tuomareina” ja samaan hengenvetoon korjuupalvelullaan melskaamassa leimikoilla. Kuka valvoo ”valvojaa”?

    Korpituvan Taneli

    Valitettavasti aina ei hakkuuilmoista tule. Viimeksi tuli ennakkoilmoitus ja tieto että motokuski soittaa kun on palstalla. Eipä soittanut ja kun kysyin että miksei, teki vastakysymyksen mitä sä sillä tiedolla olisit teheny. Sama kaveri ei noudattanut tiheää ja selkeää nauhoitusta maastossa. Sanoo vain että emmä niitä kattele, mäteen annetun kartan mukahan.

    Suorittava yrittää taas tapansa mukaan syyllistää puun myyjää, teollisuuden mies kun on.

    Esim. Runkokauppaa mo voi tehdä vain jos se on ostajan listalla olemassa. Onko Suorittavan tiedossa paljonkin tapauksia jolloin mo on kieltäytynyt runkokaupasta, kun sitä on tarjottu?

    Kyllähän se on MHY eikä teollisuus, joka mo etuja ajaa. Minä kilpailutan ja hoidan muutenkin kauppani itse, mutta imoitan hinnat kuitenkin MHY:lle, samoin kaupassa ilmenneet asiat, esim tyytyväisyyteni tai tyytymättömyyteni katkontaan.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Apli

    Omalla kohdalla kerran käynyt niin että ei ilmoitusta eikä soittoa, kyseessä oli mhy:n korjuupalvelun yrittäjä tuli samalla ensimmäisen ja viimeisen kerran… Nyt kun sahasuhdanne laskee niin katkonnan kanssa saa olla tarkkana. Mhy sopii niille jotka ei ymmärrä puukaupasta eikä yleensäkkään metsäasioista mitään. Itse tarvitsen sitä aina vähemmän..

    mehtäukko

    Hyvin hyvin läheltä mhy:n toimintaa seuranneena ja puitakin pätkineenä tiedän yhtä sun toista. Jos mo ei älyä metsän ja korjuun päälle mitään, tuudittautuneena ainakin mhy:n viattomaan autuuteen ruikkii omaan housuunsa.

    Tolopainen

    Kun sahafirmalle menee välitystukkia tukkiprosentti ei ole mikään erityisen  korkea, koska raakkiprosentti on suurempi kuin heidän suorissa ostoissa. Eli mitä opimmetästä. On olemassa laatupolitiikkaa ja politiikkaa laadulla.

    mehtäukko

    On lieväst kummallista, jos Mtk perää ostajilta sitä tai tätä. Mhy on Mtk jäsenputiikki joka harrastaa puun pilkontaa. Mitkä säännökset siellä vaihtelevat?

    Timppa

    Kyllä kaikki hakkuuta koskevat assiat on syytä olla kunnossa kirjallisina, kun sopimusta allekirjoittaa, niin nopeasti ostajien tilanteet muuttuvat. Pari vuotta sitten allekirjoitettiin sopimus keskiviikkona ja hakkuun aloittamisesta ei ollut mitään tietoa.  Seuraavana maanantaina ostaja soitti ja kertoi, että moto on matkalla työmaalle ja onko nauhat paikoillaan.  Eivät olleet.  Onneksi moto pystyi kuitenkin aloittamaan ja saatiin nauhat juuri ja juuri ajoissa paikalleen.

    Usein se ilmoitus tosiaan tulee vasta kun moto on matkalla.  Joskus olisi kyllä hyvä tietää sekin koska hakkuu on päättymässä.  Viime joulukuussa olivat ajaneet konetta kahdessa vuorossa ja yksi ensiharvennuskuvio oli jäänyt vahingossa hakkaamatta.  Onneksi huomasin tilanteen eikä koneita ollut vielä ajettu pois.  Nolo tilanne olisi ollut ostajalle, kun olisin mittalistoista alkanut kysellä sen kuvion puita.  Ja tietysti hakkuuyrittäjälle ylimääräiset koneiden siirrot.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 108)