”Miten nykyään käytätte Mottia, kun Windows 7 tuskin on enää kellään käytössä..”
Minulla on. Kun ostin uuden koneen, en suinkaan romuttanut vanhaa 7:aa. Vanhassa koneessa oli useita ohjelmia, jotka eivät suostuneet toimimaan uudessa, joten poistin verkkoyhteyden vanhasta koneesta ja hoitelen sillä monenlaisia tehtäviä, jotka eivät vaadi verkkoyhteyttä. Olisin joutunut heittämään romuihin laadukkaan scannerinkin ja ostamaan uusia ohjelmia vanhojen toimivien tilalle, ei mitään järkeä. Uudella koneella hoidetaan verkkoa tarvitsevat ja tietoturvaa vaativat tehtävät.
Tuossa Metlan v.-14 raportissahan oli saatu Motti-ohjelmalla tuloksia joiden mukaan mm. harvennuksia pitäisi 2-kertaistaa ja muutenkin metsien käpistelyä lisätä jotta uusiutuvia raaka-aineita ja hiilinieluja saadaan paremmin lisättyä. Monimuotoisuus ei silti sekään heikkene. Niinhän se menisi, jos ei oltaisi ”viepäin vallassa” ennallistamassa ja suojelemassa 1/3-osaa Suomen tärkeimmästä tulolähteestä.
Latasin Motin ja sain toimimaan Win 10:ssä laittamalla ohjelman toimimaan yhteensopivuustilassa. Löytyy valitsemalla Motti.exe tiedoston ”Ominaisuudet” => suorita ohjelma yhteensopivuustilassa ”Windows 7”. Lisäksi valitsin saman ikkunan ”Vaihda korkea DPI-asetus” nappulan takaa ”Korjaa tämän ohjelman….”. Tätä ennen kaatui vanhalla Win 8 koneella jatkuvasti, nyt ei kertaakaan.
Latasin Motin ja sain toimimaan Win 10:ssä laittamalla ohjelman toimimaan yhteensopivuustilassa. Löytyy valitsemalla Motti.exe tiedoston ”Ominaisuudet” => suorita ohjelma yhteensopivuustilassa ”Windows 7”. Lisäksi valitsin saman ikkunan ”Vaihda korkea DPI-asetus” nappulan takaa ”Korjaa tämän ohjelman….”. Tätä ennen kaatui vanhalla Win 8 koneella jatkuvasti, nyt ei kertaakaan.
Miten tuon tiedoston saa auki ? Koleilin Mottia mutta kaatuu liian aikasin jotta voisi käyttää kunnolla. Omalla koneella en saa näkyviin Motti.exe tiedostoa.
Otin pari ruutukaappausta miten sain Motin toimimaan, linkki alla. Noilla säädöillä ei ole Motti kaatunut kertaakaan Win 10:llä. Tosin, kuten tunnettua, konekohtaisia eroja saattaa näissä Windows -jutuissa olla.
Motti toimii kympissä hyvin juuri em. ohjeilla. Käytössä minulla ollut jo vuosia ja voi hyvin vertailla eri kasvatuksien tuloksia ja antaa tukea järkeville päätöksille. Hyvä ohjelma.
Tänks Ki2mo . Muuten hyvä mutta minulla on wintoosa 8 joten ei lähtenyt pelittämään tällä koneella. Kokeilen toisella koneella .
Sen verran sain Motilla laskettua, että esim. yhden n. 5 vuotta sitten ” käsin” tehdyn kasvuvertailulaskelman tarkistin tasaikäisen kuvion osalta. Keskikasvussa ei ollut eroa kuin 0,7 kuutiota / 70 vuoden kiertoajalla (eli vain 10 l /vuosi/ha) vaikka tein aikoinaan sen vertailun vanhojen kasvutaulukkojen avulla (muokkaamalla sen kasvu/poistuma-arvoja sopiviksi kohteelle) ja eri hakkuuohjelmalla ( 2 harvennusta joista toinen yläharvennuksena) kuin Motin antamalla suositellulla 3 harvennuksen ja päätehakkuun ohjelmalla.
Tein silloin siitä vertailusta jk:n ja tasaikäisen välillä exeliin taulukon jolla voi laskea eri lähtöarvoilla nettonykyarvoja (olemassa olevalla) kuuselle istutetulla kuviolla. 3 ja 4 %:n koroilla laskettuna tasaikäinen istutuskuusikko päihitti vielä jk:n metsän kasvatuksen kannattavuudessa. (Myös sitä isommilla koroilla koska uudistuskulut oli todellisuudessa laskettuja pienemmät tuolle kuviolle aloitusvuonna ja taimikosta on myyty jonkin verran joulukuusia) . Tosin jk:n kok.kasvua on hankala määrittää yhtä tarkasti kuin tasaikäisen metsän koska ei ole yhtä pitkiä seurantatilastoja sen kasvusta. Siksi arvioin jk:n metsän kasvun mm. Pukkalan erään esityksen ja muiden jo aiemmin tehtyjen kasvuvertailujen perusteella. (Ko. kuviolle jk:n tekeminen olisi ollut todellisuudessa taloudellisen kannattavuuden kannalta mahdotonta koska siellä ei ollut kuusialikasvosta eikä erirakenteisuutta valmiina josta sitten kasvattaa niitä tulevia tukkipuita. )
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.
Kirjaudu sisään