Keskustelut Metsänhoito motokuskin painajainen

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 66)
  • jees h-valta

    Nythän ne ravinteet vasta laatupuustoa pääsevät kasvattamaankin. Hybridihaapa ei kyllä vitamiinilisiä kaipaa. Kasvaa muutenkin.

    oksapuu

    Rautalangasta…

    Pystykaupassa hakkuu ei ole pakollista mutta maksu on.

    Metät kunnossa!

    Harjavallan miehen kommenttiin sen verran kysymystä, että onko harvennuksen ja päätehakkuun käsitteiden ymmärrys kunnossa? Päätehakkuussakin luonnollisesti raivaus on suositeltavaa, mutta esim. korjuuvaurioista ei tarvitse keskustella. Ketjun avauksessa on kyse harvennuksesta, ei päätehakkuusta.
    Täällä on ihmeellistä kiukuttelua raivauksesta. Asia pitäisi olla päivän selvä jos millään tavalla haluaa huolehtia mm. maaperän vuosittaisesta lämpösummasta, ravinteiden keskittämisestä kasvatettaviin puihin, jne. Olen vahvasti sitä mieltä, että minkä raivaamattomuudellaan voittaa, sen pitkässä juoksussa kuitenkin jo pelkästään mm. kasvutappioilla häviää.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Makasiini 6/2014 sivu 42 sanoo seuraavaa: ”Tutkimuksissa ei ole havaittu, että tiheä kuusialiskasvos kylmentäisi kasvupaikkaa.”
    Minä en usko tähän. Tapio taskukirjakin sanoo, että kuusialiskasvos pitää maan jäässä pitempään keväällä. Eikö auringon säteet, jotka osuvat maahan lämmitä sitä maatuvaa pintakerrosta? Menen kyllä ensikesänä infrapunalämpömittarin kanssa tekemään omia tutkimuksia.

    jees h-valta

    Metät kunnossa, ilmoitin edellisellä sivulla että seuraava on päätehakkuu ja mainitsin ettei raivausta ole määrätty vaikka alikasvosta runsaasti onkin. Aion silti sitä vähentää mutta en kokonaan poistaa ennen hakkuuta. Eli se siitä ymmärryksestä ja taas voit keskustella otsikosta joka toki mielestäni koskee myös päätehakkuutakin. Ainakin joillekkin suorittaville se näkyy olevan painajainen.

    suorittava porras suorittava porras

    #”Suorittava ei näköjään suostu ymmärtämään sitä tosiseikkaa että metsänomistaja on vastuussa raivaamattomuudesta vain jos kauppakirjassa on merkintä ”myyjä raivaa”.

    Jos ostomies ostaa pöheikön ja merkitsee kauppakirjaan ”ei raivaustarvetta”, niin silloin vastuu on siirtynyt ostajalle. Onko tämä niin vaikeaa ymmärtää. ”#

    Ymmärrän tämän varsin hyvin , mutta edellä mainittu ei kuitenkaan edellytä sitä , että kuljettaja olisi velvollinen poikkeamaan yhtiön ja puutavaraa korjaavan yrityksen välisestä sopimuksesta .

    Jos siinä lukee , että raivaamattomia työmaita ei tehdä , niin niitä ei sitten tehdä . Kun epäselvä tapaus tulee eteen , kuljettaja kysyy ensimmäiseksi neuvoa työnantajaltaan sekä tarvittaessa korjuuesimieheltän . Nämä viimekädessä päättävät , miten toimitaan.
    Näissä aluskasvostapauksissa omalla kohdallani on poikkeuksetta
    kehotettu siirtymään uudelle kohteelle . Siirtoauto on parhaimmillaan ollut alle puolessa tunnissa paikalla ja uusi työohjelma sähköpostina koneella jo tuota ennen.

    Muistutan vielä varmuuden vuoksi , että metsänomistajalla ei ole suoraa työnjohto-oikeutta korjuukoneen kuljettajaan nähden . Toiveet ja mahdolliset poikkeukset hakkuuohjelman työohjeisiin on hoidettava joko puutavarayhtiön korjuuesimiehen tai varsinaisen korjuuyrittäjän kautta.

    PS. Koneenkuljettaja ei myöskään liene vastuussa siitä , että puukauppasopimuksen raivausta koskevassa osiossa ”täppä”
    on väärässä ruudussa. Tämä on niitä asioita , jotka kaupan osapuolten on huolehdittava oikealle tolalle . Jos niin ei menetellä , on kyseessä petos kolmatta osapuolta eli korjuuyritystä kohtaan.

    PPS. Aloituksen videossa esiintyy rautainen ammattilainen . Tämän voi todeta , kun käy katsomassa hänen työskentelyään
    videokohteilla , joissa olosuhteet ovat kelvolliset.

    Metsuri motokuski

    Jos metsän seuraava vaihe on päätehakkuu ja alla on tiukka vitelikkö niin eihän se päätehakkuuta juurikaan haittaa. Jonkin verran tosin kun kouraan joutuu vesakkoa ja varsinkin pituusmitta heittää ja sitä kautta hidastaa työtä. Tästäkin pääsee kun tempasee tyvestä heti alkuun kuidun niin sillä aikaa risut kourasta lähteekin. Kyllä kai jokainen sen käsittää kuka tästä lopulta kärsii ei urakoitsijan ainakaan. Se on näitä valintakysmyksiä mitä on valmis maksamaan mistäkin.

    Ehkä suurin ongelma metsäomistajalle tulee uudistuksessa kun laikutuksen jälkeen jää kolhiintunut vesakko. Siihen ryteikköön kun taimet laittaa niin voi olla varma että raivauksen tarve tulee aika pian.
    Tämäkin on taas valintakysymys. Jos ei viitsi hoitaa niin kukapa siitä muu kärsii kuin metsänomistaja.

    suorittava porras suorittava porras

    Vielä vähän noista sopimuksista…
    Yrittäjät ovat vuosia vaatineet tekotaksoihin korotusta kehnonevien työolosuhteiden johdosta . Teollisuus on sitkeästi vastustanut asiaa.
    Raivaamattomuudesta ei haluta ottaa kuluriskiä yhtiön taloudelle .

    Neuvottelupöydässä on tarjottu yrittäjille erilaisia vaihtoehtoja- metsäyhtiöstä riippuen- korjuukustannusten pitämiseksi ennallaan.
    Yksi yhtiö maksaa työvaikeuslisät tunti -ja siirtokorvauksina , mikä lopulta tarkoittaa sitä , että aiheutuneet kulut jakautuvat möhemmin puukauppoja tekevien kesken . Näissä tapauksissa metsiensä korjuukunnosta huolehtineet maksavat myös ”mustien lampaiden”
    aiheuttamat normaalia suuremmat korjuukustannukset . Kantohnnat alenevat yleisesti kustannusten verran.

    Toinen yhtiö toimii siten , että pyrkii välttämään ostamasta huonoja kohteita . Jos tällainen on kuitenkin työohjelmaan eksynyt , voi korjuuyrittäjä harkintansa mukaan joko tehdä tai olla tekemättä kyseistä työmaata . Urakkasopimuksesta löytyy maininta edellä mainitusta mahdollisuudesta . Korjuutoiminnasta piiritasolla vastaava toimihenkilö on lisäksi palavereissa ilmoittanut , että esim. talvisaikaan ei aikataulullisista syistä ole viisasta kajota edes puutteellisesti ravattuihin kohteisiin .

    Tämä vain täydennyksenä kommenttiin , jossa kehotettiin viemään raivausasiat yhtiön ja yrittäjän välisiin neuvotteluihin . Asiat on neuvoteltu ja sovittu .
    Pirtin pöydän ääresä isännän ja ostomiehen kesken tapahtuneden neuvottelujen sisältö ja niistä aiheutuneet toimenpiteet ovat kuitenkin videon tapauksessa jääneet vähän vailinaisiksi .
    Toki oikeaoppinen ennakkoraivaus pitää tehdä vähintään vuosi ennen hakkuuta . Tuolloin kauppaa ei välttämättä ole edes tehty , joten toimenpide on myyjän vastuulla. Monilta murheita vältytään , kun raivaukset tehdään ajallaan.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Kyllä se on vain ja ainoastaan ostomiehen vastuulla. Ei mitenkään voida olettaa kaikki pystyisivät edes teettämään tai olemaan tietoisia teon tarpeellisuudesta. Kyllä se näin on, että hommat luistaa silloin parhaiten kun asiat on ammattilaisen vastuulla.

    pahkanaama

    Suorittavan kannattaisi harkita alan vaihtoa, jos ei kerran homma onnistu. Turha täällä on itkiä syyttömälle osapuolelle, eli metsänomistajalle. Yhden kerran on minun metsissä motomies vaatinut ennakkoraivausta, silloinki kulin raivaussahan kanssa moton edellä ja raivattavaksi vaadittiin ainoastaan kaadettavien puiden ympäriltä pienet koivurisut.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 66)