Keskustelut Metsänhoito Motohakkuu – kantokäsittely loppusyksyllä

Esillä 6 vastausta, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
  • Motohakkuu – kantokäsittely loppusyksyllä

    Motohakuissa on kantokäsittely ilmeisesti lopetettu,kun parinapäivänäo oli pakkasia.Nyt säät ovat taas lämpenemässä yli 10 asteen ja vrk-keskilämmötkin taitaa olla 7-9 astetta muutamana päivänä.

    Mikähänmahtaa olla juurikääpätartuntariski tämän lämpöpiikin aina?
    Kuinka nopeasti havupuun kanto tulee vastustuskykyiseksi sienitartunnalle?
    Onko vastustusmekanismi leikkaus(kanto-)pinnan pihkoittuminen?

    Luke-Metlan sivulta en vastausta löytänyt.
    Pidän juurikääpää suurena riskinä Suomen metsätaloudelle ja toivoisin esim Metlalta ja viranomaisilta paljon aktiisempaa otetta kääväntorjuntaan
    En myöskään luota täysin motohakkajien kääväntorjuntamoraaliin

  • Metsuri motokuski

    Va että moraaliin……Seitsemän asteen pakkanen jäädyttää niin kantokäsittelyaineen kuin pumputkin. Jos siten on pari sulaa päivää niin myrkyt ovat edelleen jäässä koneessa. Laiteet maksaaa muutaman tuhannen ja oletko itse valmis investoimaan pari kesää syksyssä laitteisiin ?

    Kyllä kantokäsittely loppuu kun pakkaset alkaa eikä muutama sulapäivä niitä takaisin saa. Nyt laitteissa on pakkasnesteet jotta ne keväällä olisi taas kunnossa.

    tamperelainen

    Oli tarkoitus ky syä,että kun pakkasten jälkeen tulee lämpöjakso,päivälämmöt yli 10C ja keskilämpökin 7-9C,niin kuinka nopeasti maannousemasieni alkaa lähettää itiöitä ilmaan ja saastuttaa tuoreet kannot
    Sieni-itiöt kulkeutuu 300 -400km etelästä(jossa sieni edelleen kehittää saastuttavia itiöitä) ilmavirtojen avulla.Tuulet puhaltelee useimmiten lounaasta
    Epäilen että maannousemariski jatkuu loppusyksylläkin.En ole nähnyt asiasta mitään tutkimusta,mitähän siellä metsätieteissä asiasta ajatellaan?
    Eiköhän ureaan voi lisätä jänestoa?
    Kustannukset tietysti nousee entisestään.
    Kuinkahan nopeasti kanto pihkoittuu esim +5C – lämopötilassa

    Korpituvan Taneli

    Metsuri Motokuski:
    ”Laiteet maksaaa muutaman tuhannen ja oletko itse valmis investoimaan pari kesää syksyssä laitteisiin ? ”

    Siis MM investoi ”pari kesää” ilmeisesti joka syksy laitteisiin?
    Eli miten kesiä investoidaan laitteisiin?

    Meillä oli päätehakkuu 5.10 ja ureaa käytettiin.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    kuusessa ollaan

    MM tarkoittanee sitä, että kantokäsittelylaitteet vaurioituvat pakkasella, ureaseos jäätyessään rikkoo helposti kantokäsittelyn kaksioismäntäpumpun tai sen venttiilistön. Joka maksaa melkoisesti pumppu sijaitsee säiliön yhteydessä erillään muun koneen lämpöisistä osista, jolloin se on yöpakkasien armolla…kantokäsittelyainehan on jäätyvää kuten vesikin. Sen tietävät kaikki painepesurin pakkaseen jättäneet.

    Pähkäilijä

    Vielä on käytössä vaikka pari viikkoa sitten oli enemmäkin jännitystä ilmassa ku töihin ajellessa näytti -8c parhaimmillaan.

    Taitaahan tässä ens viikolla olla 3 päivää vuorokauden keskilämpötila yli +5c, jospa keskiviikon jälkeen lopetettas urean ruiskiminen koneellisesti.

    tamperelainen

    Tänään oli juttua ML:ssä männyn tyvitervastaudista.Levinnyt etelä -Suomeen etelä-Pohjanmaata myöden.Kantokäsittely on tarpeen kun viiden vrk:n jakson keskilämpö on yli +5C
    Sellainen tilanne on juuri nyt päällä.Epäilen kuitenkin että kantokäsittelyitä ei enääntehdä
    Kuusen ja männyn lahottajasienet on Suomen metsätalouden tuhoaja tulevaisuudessa?

Esillä 6 vastausta, 1 - 6 (kaikkiaan 6)