Keskustelut Puukauppa Moto / tehdasmitta

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
  • Moto / tehdasmitta

    Tossa naapuri myi sahalle pystykaupalla puita , tukkeja jäi ajamatta
    metsään ainakin pari kuormaa ,
    Motohan mittasi puut , mutta miten tehdasmitta , puita on tienvarrestakin ajettu silloin tällöin , ja eikös ne mene tehtaan varasto laanille vain , ja joskus näyttää että kuorma tehdään useamman myyjän puista , löytääkö raha omistajan kukkaroon.

  • T.Pihlaja

    Puutavaran mittauksesta on säädetty laki, jonka vaatimukset mittauksen tulee täyttää. Lakiin voi tutustua allaolevasta linkistä.

    http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1991/19910364

    Yleinen periaate on että mittaustulos on hyväksyttävä, mikäli sen tarkkuus on +/- 4 %. Toinen periaate on ettei samasta erästä voi antaa kahta eri mittaustulosta (moto ja tehdasmitta!). Pieniä eroja on aina, koska varsinkin motomitatut puut ajetaan usein useiden isäntien laaneista ja puita ei useinkaan tällöin eritellä kuormissa.

    Mikäli jompikumpi osapuoli on eri mieltä mittaustuloksesta, voi paikalle kutsua ns. ”virallisen mittaajan”. Mikäli virallisen mittaajan saama tulos poikkeaa enemmän kuin +/- 4 %, niin tulos oikaistaan virallisen mittauksen tulokseen. Periaate on, että väärässä ollut osapuoli maksaa kustannukset. Lisää virallisesta mittauksesta alla olevasta linkistä.

    http://www.metla.fi/metla/esitteet/viranomais-esitteet/vir-puutavaranmittaus.pdf

    Käytännössä isännän kannattaa vaatia mittausmenetelmäksi aina motomitta. Leimikon alussa kannattaa vaatia motokuskia tekemään mittalaitteen kontrollimittaus (30-40 pölkkyä!) tai ostaa kontrollimittaus ulkopuoliselta toimijalta, kuten Mhy:t tai metsäpalveluyrittäjä. Isommissa leimikoissa, > 1000 m3, kannattaa kontrolli tehdä pari kertaa.

    Metsäyhtiöt vaativat yleensä motojen olevan n. +/- 2 %:n tarkkuudessa, mutta metsänomistajan kannalta tuloksen tulisi olla plussan puolella. Samoin kontrollimittauksien määrässä on vaihteluita eri yhtiöiden ja samoin alueiden välillä.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Samaa mieltä Pihlajan kanssa että motomitta se olla pitää.

    Sinänsä luotan tehdasmittaankin, mutta tulevatko kaikki puut sinne tehtaalle asti?

    Tehdasmitasta ensimmäinen kokemus, pienen hankinta tukkierän suhteen (mysky). Oli kaikki puut mukana ja raakkejakin vain muutama, niinkuin arvelinkin. Kokemus oli hyvä.

    Virallisen mittaajan käytössä vähän ongelmia. Pystykaupassa, motomitta, ajetaan puuta jo ennen savotan loppumista. Tehdasmittauksessa kiistanalaisia puita ei ole enää olemassa viralliseen mittaukseen.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Pähkäilijä

    Meilläpäin UPM, SE ja Versowood käyttää motomittaa, ML tehdasmittaa vaikka moto hakkaisikin. Joillain firmoilla on ohjelmissa nykyisin että moton tietokone arpoo yhden puun päivässä kontrollimittaan ja tekee mitan jälkeen lähetyksen eteenpäin joten kontrolli on kokoajan päällä eikä tarvitse erikseen tehdä enää otantoja.

    edit – korjattu typo

    vihreen koneen kuski

    Joillain firmoilla on ohjelmissa nykyisin että moton tietokone arpoo yhden puun päivässä kontrollimittaan ja tekee mitan jälkeen lähetyksen eteenpäin joten kontrolli on kokoajan päällä eikä tarvitse erikseen tehdä enää otantoja.

    Periiaatteessa ihan hyvä.Yhden puun otanta aika suppea.Riittävän monta kertaa kun mittaat saman puu, pääsee varmasti koneen kanssa samaan tulokseen.Lotossakin yksi oikein helpompi saada kuin kaikki seitsämän. Yli viiden rungon otannasta pystyy jo päättelemään pitääkö mittalaitteeseen jotakin muutosta tehdä.

    metsä eemeli

    Tehdasmitassakin arvotaan autokuoma mitan jälkeen.Kun arvonta sattuu kohdalle,koko kuoma levitetään kentälle ja joka puu mitataan erikseen.

    Täällä Metsäliitto käyttää motomittaa.

    aatu

    ”Leimikon alussa kannattaa vaatia motokuskia tekemään mittalaitteen kontrollimittaus (30-40 pölkkyä!) tai ostaa kontrollimittaus ulkopuoliselta toimijalta, kuten Mhy:t tai metsäpalveluyrittäjä. Isommissa leimikoissa, > 1000 m3, kannattaa kontrolli tehdä pari kertaa.”

    Mitä tuo kontrollimittaus tarkoittaa ja minkälaista heittoa voi tulla jos sitä ei tee?

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Kannattaa huomata, että tehdamitan tarkistusotanta on vain talon sisäinen kontrolli puun mittaajille.
    Puun myyjä saa aina rahansa vain tehdasmitan mukaan. Kontrollissa saatu mitta ei vaikuta enää mitään, eikä sitä kerrota puun myyjälle.
    Kontrollimitalla mitataan vain mittaajan +- tilannetta.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    vihreen koneen kuski

    ”Leimikon alussa kannattaa vaatia motokuskia tekemään mittalaitteen kontrollimittaus (30-40 pölkkyä!) tai ostaa kontrollimittaus ulkopuoliselta toimijalta, kuten Mhy:t tai metsäpalveluyrittäjä. Isommissa leimikoissa, > 1000 m3, kannattaa kontrolli tehdä pari kertaa.”

    Mitä tuo kontrollimittaus tarkoittaa ja minkälaista heittoa voi tulla jos sitä ei tee?

    Kontrollimitauksessa mitataan mittasaksilla puun halkaisia tietyistä kohdista ja verrataan koneen mittaustulokseen. Tarkastuksessa yleensä heittoa n.1%. Tulos ei muutu vaikka kontrolli tehtäisiin kuinka usein, erotus kertoo vain koneen ja ihmisen tekemän mittausen erotuksen, mutta ei sitä kumpi mittasi oikein. Puu on erittäin haasteellinen mitattava, koska ei useinkaan ole aivan pyöreä ja on kyhmyä ja oksaa ym. joten pientä heittoa on aina. Kun koneet on kunnossa, mittauskin on kunnossa, eikä mittalaitetta tarvitse olla kokoajan säätelemässä.
    Paljon enemmän olisin huolissani siitä että leimikolla on oikean lainen kone.Usein aukonkin laidalla päivitellään että onpa iso kone, eikö olisi ollut pienempää, vaikka riittävän kokoinen kone/koura on ainoa tae sille että kaikki puut pystytään tekemään ja mittaamaan luotettavasti. Liian pienessä kourassa iso puu ei pysy tiukasti ja mittapyörä on ilmassa, puu etenee senttejä ilman mittausta. Jos vaikka jokaisesta yli 40cm paksusta tyvesta jää mittaamatta 5cm, kertyy tästä jo aika paljon motteja.

    Burl

    Motomitta on pääsääntöisesti luotettava: metsänomistaja voi mennä leimikolle koska tahansa ja mitata viimeiseksi tehdyn tukin mitat ja pyytää koneen mittaamat arvot. Mutta jos myyt puut tehdasmitalla; se on kuin möisit sian säkissä: Siellä kenties vasemmalle kallistunut tehdastyöläinen mittaa omistavaan luokkaan kuuluvan maata ja metsää omistavan riistoporvarin puut.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Ei siihen tehdasmittaan kannata liittää mitään poliittisia painoarvoja.
    Tunnen muutamia tehdasmittaajia, poliittisen kentän eri laidoilta. Kaikki he pyrkivät oikeaan mittaustulokseen ja ovat siinä onnistuneetkin.

    Tehdasmitta on vain pystykaupassa väärä mittaustapa. Puu pitää mitata motolla, kun se kerran on mahdollista. Silloin mittaan tulevat nekin pöllit, jotka ajomies jättää ajamatta ja ne jotka automies unohtaa telauspaikalle tai pinonpohjalle.

    Hankintakaupassa tukeille on kai jatkossa ainoa mahdollisuus tehdasmitta. Pinotavaralle apuun rientää kuormainvaakamittaus. Kuormainvaakamittaus mahdollistaa myös pienten kuitu hankintaerien kaupan tulevaisuudessakin.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)