Keskustelut Metsänhoito MOT: Metsähakkuita miljardilaskun uhalla

  • Tämä aihe sisältää 258 vastausta, 32 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 5 vuotta sitten Puuki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 258)
  • MOT: Metsähakkuita miljardilaskun uhalla

    Tämmöinen ohjelma näyttää olevan tulossa huomenna

    Suomi näyttää pelaavan uhkarohkeaa peliä metsillään. Hakkuita halutaan lisätä samaan aikaan, kun metsien hiilinielua pitäisi kasvattaa EU:ssa. Uusien sellutehtaiden vaatimista hakkuumääristä voi seurata miljaridilasku.

     

     

  • Kurki

    A. Jalkanen: Mitä laskit mukaan lukuun Suomen hiilidioksidipäästöt 42 milj.tn?

    Vain hiilidioksipäästöt.

    En muita kasvihuonepäästöjä, jotka sitten yhdessä hiilidioksidipäästöjen kanssa tilastokeskuksen mukaan ovat nuo 56 milj.tn/v.

    Puuki

    Kun hakkuut on olleet vertailujaksolla keskimäärin 68 milj. mottia/vuosi ja kokonaiskasvu keskimäärin n. 96 milj.m,  niin liki sama lopputulos on hakkuusäästössä, jos hakkuumäärä kasvaisi 20 milj.m:a , kun kokonaiskasvu lisääntyy sen n. 1 milj.m /vuosi kuten tähän asti on tehnyt.

    Epäreilua se vertailujaksoon vertaaminen on Suomen osalta, kun enemmän hiilinielua keräämällä silloin , joutuu nyt ehkä maksamaan jotain päästöveroa hakkuun lisäyksestä.

    Joku ihmetteli sitä Luken esittämän vertailujakson  korkoa, jolla oli laskettu puun käyttöä. Se korko ( muistaakseni 4,2 %) oli saatu puun kasvatuksen sen vertailuajan metsän kasvatuksen laskennallisesta kannattavuudesta eikä vedetty hatusta.

    sitolkka

    Kuka meidät vaatii maksamaan mitään? Ainahan sitä vaatia voi. Mutta paha meiltä on tulla väkisin mitään ottamahan.

    Planter

    ”Kun hakkuut on olleet vertailujaksolla keskimäärin 68 milj. mottia/vuosi..”

    Eivät ole Luken tilastotietokannan mukaan.  Hakkuut ovat olleet vertailujaksolla keskimäärin 59 milj. mottia vuosi. Luke laski käskystä, että hakkuita voidaan kasvattaa 83 milj. mottiin ja eikun nielu vaan kasvaa.

    On tämä aika toivotonta vakuuttaa Lululle. Pitäisi lähettää sinne joku gigolo, joka sekottaisi Lulun pään, että onnistuisi. Pääministeri Antista ei siihen ole. Vanhanenhan on joku hurmuri, hoitelisiko hän Lulun? Pääsi pääministerin morsian kirjaankin, tosin kirjassa ei ollut kuin kannet.

    https://img.aijaa.com/b/00300/14762390.jpg

    ”Kuka meidät vaatii maksamaan mitään? Ainahan sitä vaatia voi. Mutta paha meiltä on tulla väkisin mitään ottamahan.”

    Niin, kiltisti Suomi on maksanut kaikki EU-maksut. Jussi ehkä voisi sanoa, että älkää unta nähkö mistään päästömaksuista.

    Remie

    Kaikki on mahdollista yhteisen edun nimissä. Minäkin jouduin maksamaan  heinäkuussa marraskuun ennakkoveron , niin oli valtion kassa tyhjä.

    Puuki

    Niin, se 68 mm. olikin poistuma eikä pelkkä runkopuu.

    Luken v:n -18 laskelman mukaan kestävä hakkuumäärä olisi vv. -15-24  84 milj. kuutiota /v.  Silloin puustopääoma ei vähenisi.  Vv. 15-18 oli hakattu yli kestävän hakkuumäärän Hämeessä, E- Savossa ja Kymenläänissä.  Pohjoisessa on enemmän hakkuurästejä. Lapissa on pitkän aikaa hakattu vain n. puolet kasvusta, Kainuussa n. 60 % ja Pohjois-Pohjanmaallakin melko vähän.

    Suurin hakkuumäärä oli -18  78,2 milj. kuutioita. Tänä vuonna jää aika paljon sen alle , samoin seuraavana vuonna ( n. 8 milj. kuutiota arviolta.).

    Scientist

    Käsittääkseni Luke on aiempina vuosina laskenut suurimman metsätaloudellisesti kestävän hakkuumäärän (80-83 milj m3 tasoa). Se ei ei lähde hiilinielun maksimoinnista,vaan siitä ettei puumäärä metsissä vähene. Tätä eroa kaikki eivät näytä ummärtävän.

    Remie

    Suomen mahdollisuudet vaikuttaa ilmastoon on olemattomat. Tietysti yrittäminen rauhoittaa. Ongelmat ovat aivan toisaallaEU ei voi katsoa Amazonin tilannetta sivusta>Miapetra Kumpula-Natri| 78 Kommenttia

    Amazonin sademetsä on tärkeä koko maapallolle. Se tuottaa 20% maailman hapesta, se sisältää 20 % maailman puhtaista vesivarainnoista ja se on 40 % maailman sademetsistä.Jos taistelu Amazonin sademetsästä hävitään, samalla romuttuu myös tavoitteemme ilmastonmuutoksen hillitsemisestä. EU ei voi katsoa asiaa sivusta, tuli pitää saada pysähtymään.

    Juuri EU on se taho, jossa myös tähän asiaan kyetään Suomesta vaikuttamaan. Asia on myös omalla pöydälläni, sillä työskentelen tällä kaudella Euroopan parlamentissa kansainvälisen kaupan valiokunnassa (INTA), jolla on vahva rooli Mercosur-kauppasopimuksen hyväksymisessä. Brasilia on yksin noin 80 % Mercosur-maiden taloudesta. Katson, että EU:n neuvottelemat vapaakauppasopimukset ovat työkaluja, joilla edellytetään sopimuskumppanien sitoutumista ihmisoikeuksiin ja demokratiaan, Pariisin ilmastosopimukseen, kestävämpään ja puhtaampaan talouteen sekä reilumpaan työelämään.

    Ilmastonmuutos pysyy heinäkuussa alkaneella uudella parlamenttikaudella tapetilla. Sen lisäksi että EU kykenee tehokkaalla lainsäädännöllä ja yli 500 miljoonalla kuluttajallaan muuttamaan markkinansa kestävämmäksi (esim. autojen päästöt tai kielletyt kemikaalit), kykenee se kauppasopimuksien avulla vaatimaan tätä myös muilta talousalueilta.

    Aion omalta osaltani pitää huolen, että EU:n ja Etelä-Amerikan Mercosur-maiden keskeisessä kauppasopimuksessa tullaan Amazonin sademetsän alati kiihtyvä metsähävikki huomioimaan – hävikkiähän onnistuttiin vähentämään, kunnes muutama vuosi sitten metsähävikki kääntyi jälleen hälyttävästi nousuun.

    Jos Brasilia haluaa Euroopan markkinoille, joka olisi heille taloudellisesti erittäin kannattavaa, pitää presidentti Jair Bolsonaron muuttaa linjaansa ja hillitä Amazonin kiihtyvää raivaamista peltomaaksi. Edustamalleni S&D-ryhmälle on tärkeää, että kaikissa EU:n sopimuksissa osapuolet sitoutuvat Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin.

    Planter

    Luken laskema suurin kestävä vuotuinen hakkuumahdollisuus on 84 milj. mottia.

    https://www.luke.fi/uutinen/runkopuuta-kaatui-2018-enemman-kuin-koskaan/

    LULUCF vertailutason suuruudeksi Luke ehdottaa 35 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia vuodessa. Sattumoisin vertailutasoa vastaava vuotuinen hakkuumäärä on 83 miljoonaa kuutiometriä runkopuuta, eli sama kuin suurin kestävä vuotuinen hakkuumahdollisuus.

    sivu 17:

    https://www.ilmastopaneeli.fi/wp-content/uploads/2019/09/LULUCF-asetus-ja-metsien-vertailutaso_final.pdf

     

    A.Jalkanen

    Planterin linkin julkaisussa vertailu Ruotsin ja Norjan vertailutasoihin paljastaa että samassa linjassa ollaan, vaikka lopulliset tarjoukset toimitetaankin EU:n komissiolle vasta joulukuussa. Kaikki tarkastellut maat tarjoavat samaa luokkaa olevaa vertailutasoa: Norja 24, Ruotsi 25 ja Suomi 28 milj. hiilidioksidiekvivalenttitonnia vuodessa ilman puutuotteiden vaikutusta.

Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 258)